19. prosince 1980: V Minnesotě je za mrtvou prohlášena žena jménem Jean Hilliard. Pár hodin poté záhadně obživne.
Domů     Právě vyšlo letošní deváté číslo vašeho oblíbeného časopisu Můj čas na kafíčko pro vaše hobby a volný čas
Právě vyšlo letošní deváté číslo vašeho oblíbeného časopisu Můj čas na kafíčko pro vaše hobby a volný čas
od 21.8.2023

komerční sdělení
395
SDÍLENÍ
4.0tis
ZOBRAZENÍ

A stejně jako obvykle, je i nyní plné zajímavých článků ze světa hobby, kreativity a zahradničení. Tentokrát jsme se zaměřili na skryté možnosti. Je úplně jedno, zda máte obří zahradu nebo jenom maličký prostor. Kouzlit můžete s jakýmkoli pozemkem, chce to jen trochu plánování. Věřte, že výsledek bude stát za to!

Nezapomněli jsme ani na houbaření, které právě v těchto dnech zažívá svůj vrchol. Vyzkoušet můžete osvědčené houbové klasiky, poradíme vám ale také, jak lze houby zpracovat i netradičním způsobem. Už jste například slyšeli o kvašení? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit!

Jestli chcete vyzkoušet něco trochu jiného i na vaší zahrádce, přinášíme vám tipy na pěstování méně obvyklých druhů zeleniny a bylinek. A samozřejmě nechybí ani pořádná porce tvoření, vše doplněné o skvělé recepty a péči o domácí mazlíčky.

Pokud vás už trochu unavuje pěstovat stále to samé, zkuste tentokrát i něco méně tradičního. Je libo třeba bylinku na gyros, nebo kulinářskou kaparu? Rozhodně vás teď neodrazujeme od pěstování tradičních bylinek a zeleniny, ty samozřejmě na každou zahradu patří. Občasné zpestření vám ale otevře pěstitelské obzory. Spousta méně známých rostlin se dá pěstovat v květináči, takže si je užijete třeba i na balkonu nebo terase.

Bylinka chutnající po olivách a specialita nejen na gyros

Netradičních bylinek s výraznou chutí seženete spoustu. Některé chutnají po houbách, jiné zase šlapou na paty zralým sýrům s plísní. Omáčky a polévky hravě dochutíte například houbovou bylinou. Její listy se dají připravit i na způsob špenátu. Skvělý chuťový zážitek si dopřejte díky sýrové bylině. Tu ocení také vegani, chuť sýra si tak vychutnají i bez potravin živočišného původu. Na plném slunci vám poroste jako „z vody“ svatolina olivová. Její úzké zelené větvičky výborně dochutí například pizzu, zeleninové omáčky, saláty, pomazánky i jakékoli grilované maso. Pelyněk jistě znáte, hlavně brotan nebo estragon, pelyněk kavkazský vám ale asi nic neřekne. Jedná se o bylinu s výraznou chutí, která dodá nejen gyrosu ten správný říz. Právě proto se jí také říká gyrosová bylinka. Všechny uvedené byliny pěstujte nejlépe v květináči, s naší zimou si totiž neporadí. Ještě než na podzim začne mrznout, přeneste je do světlé, ale chladné místnosti, kde počkají na jaro.

Ochutnejte Středomoří

Také jste si při dovolené v Řecku nebo v jiné destinaci, jejíž břehy omývá Středozemní moře, všimli zajímavého keře s poléhavými větvemi, které zdobí bílé květy s dlouhými a svítivě fialovými tyčinkami? Jen málokdo by čekal, že se jedná o kaparu trnitou, ze které se sklízejí poupata mírně nahořklé chuti. Právě ta se potom nakládají a používají na dochucení různých pokrmů. I touto rostlinou si totiž můžete doplnit svou sbírku jedlých rostlin. 

V aktuálním vydání se však dozvíte mnohem více. Vyrobit si s námi můžete nádherné dekorace pletené z papíru nebo parfém podle vašich představ. Poradíme vám také, jak se postarat o zeleninu s dlouhou sezonou, i to, jak správně pečovat o kočičí babičku. Časopis můžete koupit za pouhých 34,90 Kč.

 

Titul si můžete předplatit zde ZDE

Foto:
Související články
od 26.3.2025 3.4tis
Zatímco Albert Einstein začíná ve 20 letech studovat v Curychu, Leonardo da Vinci pracuje jako malířský učeň a Steve Jobs vymýšlí první prototyp svého počítače, EPOCHA má za sebou 520 vydání a směle pokračuje dál. Právě v těchto dnech slaví časopis EPOCHA své 20leté výročí. K této příležitosti jsme vydali speciální webovou stránku epocha20let.cz, kde na vás čeká nejedno překvapení. Co jsme p
od 7.10.2024 4.2tis
Ještě naposledy zkontroluje zbraň a dá signál parťákovi před ním, že mohou vyrazit. Plán celé akce cvičili několik týdnů. Nemůžou si dovolit sebemenší chybičku, jinak vše přijde vniveč. A hlavně, pověst jejich tajné služby se otřese v základech. S letošním posledním vydáním EPOCHY Speciál zažijete pořádně horké chvilky. Na paškál jsme si totiž vzali operace tajných služeb, kde není o drama, akc
od 15.7.2024 4.0tis
Právě vyšlo letošní osmé číslo vašeho oblíbeného časopisu Můj čas na kafíčko pro vaše hobby a volný čas! A stejně jako obvykle, je i nyní plné zajímavých článků ze světa hobby, kreativity a zahradničení. Tentokrát jsme se zaměřili hlavně na léto na zahradě a grilování. Co si budeme povídat, v posledních letech nám letní měsíce trochu ztrpčují neúnosná vedra. Pokud chcete, aby vám na zahradě neb
od 12.2.2024 4.2tis
Kde by byl náš svět dnes nebýt Pythagora, Hippokrata, Kryštofa Kolumba, Williama Shakespeara, Charlese Darwina, Alexandra Fleminga, Alberta Einsteina, Stephena Hawkinga a mnoho dalších? Francouzský spisovatel a moralista Luc de Clapiers de Vauvenargues (1715–1747) prohlásí: „Vliv na lidi je cennější než bohatství.“ Své o tom ví řada světových géniů, protože zatímco oni zemřeli v chudobě, my z j
od 22.1.2024 4.1tis
Mrazivé měsíce jsou často spojené s celou řadou nachlazení a viróz, proto využijte zázračnou moc léčivých bylinek a vneste je do svého života! V dalším čísle oblíbeného speciálu časopisu Můj čas na kafíčko - Kouzelné bylinky pro vaše zdraví, krásu a pohodu si přečtete o léčivé sile bylinek a dozvíte se také jednoduché návody na to, jak je správně použít k léčbě nejběžnějších nemocí a zdravotníc
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vinograf Wine bar & Restaurant ukazuje, proč se těšit na zimu
iluxus.cz
Vinograf Wine bar & Restaurant ukazuje, proč se těšit na zimu
Chladné a temné zimní měsíce nemusí být vůbec nudné, když přijdete do Vinograf Wine Bar & Restaurant. Nové zimní menu voní mořem, lesem a vínem a podává se od poloviny prosince až do konce února.
Nedám se zastrašit ani náhodou!
skutecnepribehy.cz
Nedám se zastrašit ani náhodou!
Bydlím v domku po rodičích na okraji městečka, kde se všichni známe a kde jsem prožila celý život. Tedy zatím… O ten domek projevil zájem synovec. Miluji svoji zahrádku s růžemi, které sázela ještě máma. Nikdy jsem neměla děti, jen sestru, která zemřela před deseti lety. Zůstal po ní Petr, můj synovec, který vystudoval práva. Dnes žije
Vítejte v Lomené pyramidě: Skrývá dosud neobjevené komory?
historyplus.cz
Vítejte v Lomené pyramidě: Skrývá dosud neobjevené komory?
Faraon Snofru přimhouří oči a zahledí se na právě dokončenou hrobku. Na okraji pouště v egyptském Dahšúru se před ním k nebi vypíná Lomená pyramida. Stavba se může pochlubit několika nej. Zaujme už na první pohled. Má její netradiční tvar symbolické důvody, nebo byl vynucen hrozbou pádu pyramidy? A čím vším je ještě unikátní?   V prastarém dekretu
Dala mu Solaříková kopačky kvůli dítěti?
nasehvezdy.cz
Dala mu Solaříková kopačky kvůli dítěti?
Příčina rozchodu hvězdy seriálu Bratři a sestry Patricie Solaříkové (36) a jejího partnera, tvůrce videí Alexe Grigorieva (38), vychází najevo? Už delší dobu se spekuluje, že jejich vztah je minulos
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Adventní zpívání: Hudba, která rozzáří tmu
epochaplus.cz
Adventní zpívání: Hudba, která rozzáří tmu
„Mami, mně se tam nechce,“ protestuje malý školák a vleče se mrazivou ranní tmou. Raději by ještě spal v teple své postele, a kdyby mu máma neslíbila po skončení zpívání vafle v nedaleké pekárně, jistě by se bránil ještě více. Ale když otevřou dveře do svíčkami ozářeného kostela, úžasem se mu rozšíří oči. Předvánoční čas
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Hrnkový koláč s malinami
tisicereceptu.cz
Hrnkový koláč s malinami
Pochutnejte si na rychlé dobrotě, malinovém koláči s drobenkou na plech. Suroviny na 10 kusů 1 hrnek polohrubé mouky 1 hrnek hrubé mouky 1 hrnek krupicového cukru 1 hrnek mléka ½ hrnku oleje
Černá ředkev pro zdraví
epochalnisvet.cz
Černá ředkev pro zdraví
Je to zvláštní, kdekdo pěje chválu na superpotraviny z dalekých krajů, a tahle skromná zelenina plná zázračných látek jako by nebyla.   V lepším případě se jako Popelka krčí někde na zastrčeném regálu ve stínu svých barevných kolegyň. No, ruku na srdce, kolika z vás napadlo ji pěstovat nebo občas koupit? A věřte nebo ne, je to velká
Vánoční Pavlova
nejsemsama.cz
Vánoční Pavlova
Příprava oblíbeného dortu primabaleríny Anny Pavlové je jednoduchá, jen během sušení nesmíte otevírat troubu. Potřebujete: ✿ 4 bílky ✿ 220 g cukru moučky ✿ špetku soli ✿ 2 lžíce pudinkového prášku (vanilka) ✿ 2 lžičky citronové šťávy ✿ 100 ml smetany ke šlehání ✿ drobné ovoce ✿ lístky čerstvé máty 1. Vyšlehejte bílky s polovinou cukru a solí do tuhého sněhu. Pak přisypte zbylý
Půda pod ledem: Vědec z Brna odhaluje skrytý vliv vody v tající Antarktidě
21stoleti.cz
Půda pod ledem: Vědec z Brna odhaluje skrytý vliv vody v tající Antarktidě
Filip Hrbáček z Masarykovy univerzity získal prestižní grant ERC-CZ na výzkum, který může změnit naše chápání klimatických změn v polárních oblastech. Jeho projekt SEAL zkoumá, jak půdní vlhkost ovliv
Mají Francouzi mlsný jazýček?
panidomu.cz
Mají Francouzi mlsný jazýček?
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz