4. května 2021: V australském národním parku Springbrook jsou termální kamerou pořízeny fotografie yowieho.
Domů     Utajovaná fotka skotského UFO zveřejněna po více než 30 letech
Utajovaná fotka skotského UFO zveřejněna po více než 30 letech
od 11.1.2023
3.4tis
336
SDÍLENÍ
3.4tis
ZOBRAZENÍ

V roce 1990 dva mladí kuchaři na skotské obloze vyfotí cosi podivného a snímky předají tisku. Ten ale fotografie odevzdá ministerstvu obrany a po další tři desetiletí o snímcích ani dvojici kuchařů nikdo neuslyší.

Navzdory úpěnlivým snahám ministerstva držet vše pod pokličkou se jedna z fotografií nyní dostává do světa.

Vyšetřovatelé spojují skotské UFO s tajným americkým projektem Aurora. Craig Lindsay porušil protokol a ukryl fotografii ve své kanceláři. Britská organizace pro UFO uvádí, že neidentifikovatelné létajíci objekty jsou na skotské obloze stále aktivní.

Dva mladí muži zaměstnaní jako hoteloví kuchaři v malebném skotském městečku Pitlochry, jen kousek od národního parku Cairngorms, se 4. srpna 1990 po dlouhém horkém dni v kuchyni rozhodnou vyrazit na večerní procházku.

Kolem deváté hodiny se vydávají do kopců národního parku, aby si užili poslední paprsky denního světla. Zakrátko na stále ještě jasné obloze spatřují obrovský objekt ve tvaru kosočtverce, který se tiše vznáší nad nimi.

Je asi 30 metrů dlouhý a nepodobá se ničemu, co kdy viděli. Muže objekt vyděsí natolik, že se raději ukryjí do blízkého křoví a s obavami vzhlížejí vzhůru.

O několik minut později hrobové ticho protne charakteristické dunění stíhačky Panavia Tornado z nedaleké základny Britského královského letectva Leuchars. Letoun neznámý objekt obletí kolem dokola a pak pokračuje v původním kurzu.

To naznačuje, že se o něj zajímá také armáda. Dvojice kuchařů nakonec najde dost odvahy na to, aby vyšla z úkrytu a objekt vyfotila. V rychlosti stihnou pořídit šest snímků a pak těleso vystřelí kolmo vzhůru a zmizí v dáli. Co tehdy vlastně viděli?

Vyšetřovatelé spojují skotské UFO s tajným americkým projektem Aurora.
Vyšetřovatelé spojují skotské UFO s tajným americkým projektem Aurora.

Zmizelé fotografie

V přesvědčení, že onoho večera spatřili UFO, odnášejí muži pořízené fotografie do redakce Daily Record, jednoho z předních skotských deníků. Ten ale žádný článek o UFO nad Skotskem neotiskne a snímky předá ministerstvu obrany.

Fotografie následně mizí a s nimi i oba mladí kuchaři. Následující více než tři desetiletí se ministerstvo obrany a Národní archiv ze všech sil snaží udržet svědectví mužů a jejich pozoruhodné fotografie v tajnosti.

Z důvodu „ochrany soukromí“ mají být zpřístupněny až v roce 2076. Před nedávnem však jedna z utajovaných fotografií spatřila světlo světa díky tomu, že nyní 83letý důstojník RAF ve výslužbě Craig Lindsay tehdy porušil protokol a kopii jednoho z obrázků ukryl ve svém pracovním stole.

O 32 let později muže vypátrá britský novinář a ufolog David Clarke (*1967), který do té doby narážel na hradbu mlčení.

„Co se stalo se spisem, s muži, kteří UFO vyfotografovali, a jak a proč byla jeho existence 32 let potlačována, to byla hádanka, kterou jsem se rozhodl rozlousknout.

Kdekoli jsem však hledal odpovědi, narazil jsem na zasvěcené osoby, které mé pátrání blokovaly,“ vzpomíná Clarke. Mohlo by být ve hře víc než jen ochrana soukromí?

Craig Lindsay porušil protokol a ukryl fotografii ve své kanceláři.
Craig Lindsay porušil protokol a ukryl fotografii ve své kanceláři.

Tajný projekt Američanů

Lindsay přiznává, že po celou dobu čekal a doufal, že ho v souvislosti s případem z roku 1990 někdo kontaktuje. „Na rozdíl od mnoha jiných snímků UFO se zjevně jedná o strukturované plavidlo neznámého původu.

Vypadá jako z jiného světa a nepodobá se žádnému běžnému letadlu. A je to zdaleka nejlepší fotografie UFO, jakou jsem kdy viděl,“ prohlašuje nadšeně Clarke poté, co se mu fotografie dostane do rukou.

Nelze sice s jistotou říci, co je objekt na snímku zač, existuje ale teorie, podle níž má jít o technologii čistě pozemského původu.

Už od poloviny 80. let kolují zvěsti o přísně tajném průzkumném letadle, které v rámci projektu Aurora měly sestavit a používat Spojené státy.

Ačkoliv dodnes neexistují přesvědčivé důkazy o existenci tohoto nadzvukového, mimořádně tichého, geometricky tvarovaného letadla, v USA i ve Velké Británii je v průběhu let zaznamenáno mnoho nevysvětlitelných pozorování a incidentů, které mýtus o projektu Aurora podporují.

Mohl být objekt nad skotskými horami tajným americkým letounem?

„Zdroj z ministerstva obrany mi řekl, že jakmile si šéfové britských zpravodajských služeb uvědomili, že fotografie zachycují přísně tajný americký projekt, byly okamžitě klasifikovány jako tajné,“ prohlašuje Clarke.

Britská organizace pro UFO uvádí, že neidentifikovatelné létajíci objekty jsou na skotské obloze stále aktivní.
Britská organizace pro UFO uvádí, že neidentifikovatelné létajíci objekty jsou na skotské obloze stále aktivní.

Nárůst pozorování UFO ve Skotsku

Údaje zveřejněné britskou organizací pro výzkum UFO odhalují, že neidentifikované létající objekty jsou na skotské obloze stále aktivní. V roce 2021 byl dokonce zaznamenán nárůst pozorování UFO oproti předchozím letům.

Konkrétně bylo v roce 2021 zaznamenáno celkem 47 pozorování UFO, což je o 9 více než v předchozím roce. Čtyři incidenty byly pro svědky natolik znepokojivé, že je raději nahlásili přímo na policii.

Nejvíce pozorování je již druhý rok po sobě hlášeno z hrabství Lanarkshire, kde se UFO vloni objevilo celkem devatenáctkrát. Skotské neidentifikované objekty mají jako jinde ve světě různé tvary, barvy i velikosti.

Z Fort William například přichází hlášení o přeletu dlouhého tenkého objektu zlaté barvy, zatímco ve zhruba 250 kilometrů vzdáleném Moray stíhačky pronásledovaly kruhové UFO a v Cumbernauldu lidé spatřují létající kouli.

„Existují určité náznaky celkového nárůstu pozorování během pandemie.

Mohlo by to být způsobeno tím, že z historického hlediska máme v dobách stresu tendenci hledat odpovědi na místech, kde jsme je předtím možná nehledali, a existuje teorie, že to, co se děje nad námi, odráží to, co se děje na zemi,“ zamýšlí se britský ufolog Ash Ellis.

Foto: pixabay.com, youtube.com
Lokalita:
reklama
Související články
od 4.5.2024 272
Obec Vranová Lhota leží v údolí říčky Třebůvky v okrese Svitavy. V obci stojí tvrz, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1406. Jedná se o původní středověkou stavbu s gotickou a renesanční přestavbou ve tvaru písmene L. Matčina kletba Ve sklepeních tvrze se má údajně nacházet ukrytý poklad, avšak to není jediná pověst, jež se vztahuje k tomuto místu. Z
od 3.5.2024 1.8tis
Z prázdných pokojů se ozývají kroky a bouchání, nábytek se samovolně přesouvá, nádobí padá z poliček a tříští se na podlaze. Vystrašení obyvatelé domu volají policii, která jim ale nedokáže nijak pomoci. Tak obvykle vypadají typické případy řádění poltergeista. V novém seriálu vám ENIGMA představí ty nejděsivější z nich. Dříve útulný
od 2.5.2024 2.7tis
Ve světě najdeme mnoho staveb, které provází pověst prokletého místa plného krve a nenávisti. Jenže pravdou je, že za nimi nemusíme za hranice. Nachází se totiž i u nás. Jedním z nich je i dům č. 11 v Otíně na Jihlavsku. V jeho historii najdeme mnoho strachu a utrpení. Podepsalo se to nějak na energii, která dům prostupuje? Moderní historie
od 30.4.2024 3.6tis
Když se vracela německá psychoterapeutka z práce, na dálnici zažila tragickou havárii, při které jí v náručí zemřel mladý muž. Žena krátce nato otěhotněla a narodil se jí syn. Když mu byly čtyři roky, řekl své matce, že on je tím mužem, který jí tehdy zemřel v náručí. Je něco takového možné? Tento zvláštní příběh se odehrál roku 1998 v německém městečku E
od 29.4.2024 2.5tis
Britská televizní a divadelní herečka Maureen Diane Lipman (*1946) si prohlíží svůj mobil. Objeví přitom zprávu od svého muže Jacka Rosenthala (1931–2004): „Náš chlapec si vede dobře.“ Výraz v jejím obličeji svědčí o pořádném šoku.     Co je na krátké textové zprávě od manžela tak překvapující? K pochopení celého příhody je nutné zdůrazni
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla