22. května 2017: Na Mount Everestu je objeven stan se čtyřmi mrtvými těly. Jejich identita je neznámá.
Domů     UFO nad Sovětským svazem: Sestřelily sovětské rakety mimozemské objekty?
UFO nad Sovětským svazem: Sestřelily sovětské rakety mimozemské objekty?
od 10.4.2024
2.8tis
Co znamenají svědectví, která pocházejí z Ruska minulého století? Odehrálo se na území země několik střetů či havárií UFO?
286
SDÍLENÍ
2.8tis
ZOBRAZENÍ

Na přelomu 70. a 80. let se začínají hromadit pozorování UFO na sovětském nebi. Přestože oficiální místa zarputile mlčí, svědkové popisují sestřelení neznámého objektu přinejmenším ve dvou případech. Byly to jen špionážní letouny? Odborníci, kteří trosky zkoumají, však vyloučí jejich pozemský původ!

Co znamenají svědectví, která pocházejí z Ruska minulého století? Odehrálo se na území země několik střetů či havárií UFO? Na co to manželé narazili v lesích? Skutečně poté záhadně zemřeli, jak se říká? Využila údajná havarovaná UFO nějak ruská armáda? Nebo šlo celou dobu o jejich vlastní stroje? Dostaly se už k lidem mimozemské technologie nebo nic jako UFO neexistuje?

Jeden z důležitých okamžiků v historii UFO v Rusku přichází 6. března 1983. Tehdy kontrola vzrušného prostoru na Kavkaze zaznamenává nízko letící objekt neznámého původu. Na cíl je vypálena raketa, která jej zjevně zasáhne a poškodí.

Objekt však pokračuje v letu. Brzy začíná ztrácet výšku a nakonec mizí z dohledu radarů. Někteří aktéři událost v následujících týdnech pouštějí z hlavy. Během května téhož roku se jim však připomene.

Manželský pár, který se vydává na houby do Stolových hor nad Kavkazem u města Ordžonikidze, najde tajemný objekt. Nejsou schopni jej identifikovat, a tak pořídí několik fotografií.

Narazili snad na havarované UFO? Právě zde by se totiž mohl zřítit objekt, po kterém před dvěma měsíci sovětská armáda vypálila.

Na co to manželé narazili v lesích? Skutečně poté záhadně zemřeli, jak se říká?
Na co to manželé narazili v lesích? Skutečně poté záhadně zemřeli, jak se říká?

Kam zmizel pilot?

Objekt vysoký a široký osm metrů tvoří z velké části sklo a kov. „Stál na čtyřech nohách s vyjetými rampami.

Na spodní straně byl věnec těžkých trysek, na čtyřech stranách skleněné kopule, která měla tvar stanu, byly také umístěny čtyři trysky,“ líčí podivný stroj německý žurnalista Michael Hesemann (*1964).

„Zkoumání palubního mechanismu ukázalo, že pilot byl zřejmě ještě před ztroskotáním z objektu katapultován,“ dodává. Kam ale zmizel? Pilota tajemného zařízení, živého ani mrtvého, nikdo nespatřil.

Musela to však být bytost impozantních rozměrů, neboť sedadlo pilota je údajně dvojnásobně vetší než pro člověka. Manželé stihnou udělat několik fotografií nálezu, které dají vyvolat a ukážou je svým známým.

Zpráva o podivném nálezu se rychle rozkřikne a nad místem převezme kontrolu místní policie. Za dva dny dorazí transportéry, které objekt naloží a odvezou.

Nejdříve putuje na nedalekou základnu a pak prý mizí za zdmi tajné vojenské základny v ruském Mytišči (asi 19 km od Moskvy).

Využila údajná havarovaná UFO nějak ruská armáda? Nebo šlo celou dobu o jejich vlastní stroje?
Využila údajná havarovaná UFO nějak ruská armáda? Nebo šlo celou dobu o jejich vlastní stroje?

Pohony jsou ještě funkční

Z objektu podle všeho uniká radiace v takové míře, že je nebezpečné zdržovat se v jeho blízkosti déle než hodinu. Manželé, kteří objekt našli, v krátké době umírají na rakovinu a stejný osud potkává i několik členů vyprošťovacího týmu.

Jak se později ukáže, pohonné mechanismy objektu jsou stále funkční. Ačkoliv studená válka před dvěma lety skončila, objevují se tvrzení, že Sověti v dobývání vesmíru nepolevují, a tak může jít o pozůstatky neúspěšného testu experimentální kosmické lodi.

Mohlo by ale takové zařízení zůstat opuštěné v horách? Okamžitě se vynoří řada spekulací o původu objektu. Jedno z nadějných vysvětlení tvrdí, že jde o kulisu pro filmaře.

Podle pozdějších tvrzení, se jedná o maketu létajícího stroje, která byla v letech 1977–1978 použita během natáčení filmu Ze stříbrné planety. Film však nebyl pro dostatek peněz dokončen a maketa zůstala opuštěná v horách.

Mohli by ale filmaři na místě nechat nákladnou kulisu, místo aby se ji snažili zpeněžit? A zůstala by vůbec minimálně pět let nepovšimnuta? Pokud šlo o maketu, kde se vzala údajná radiace?  

Dostaly se už k lidem mimozemské technologie nebo nic jako UFO neexistuje?
Dostaly se už k lidem mimozemské technologie nebo nic jako UFO neexistuje?

Podivná exploze

Případ z roku 1983 působí téměř neuvěřitelně. Už o tři roky později, po sérii tajemných setkání ve vzduchu i na zemi dochází k další tajemné havárii. Na vyšetřování se tentokrát podílí řada vědců, ale ani oni nedokáží najít odpovědi na celou řadu otázek.

Je 29. ledna 1986, pár minut před 20. hodinou. Množství očitých svědků z východosibiřského městečka Dalněgorsk sleduje kulovitý objekt o velikosti měsíce. Vydává načervenalou záři a zpočátku letí rovně nad městem. Pak se ale dostane do zjevných potíží.

Několikrát klesne a zase stoupne, než se definitivně zřítí. Poté neslyšně exploduje a nakonec asi hodinu hoří. Stali se obyvatelé Dalněgorsku svědky havárie UFO, nebo šlo o pozemskou technologii? Je možné, že se tu pouze odehrál nějaký vzácný atmosférický jev?

Foto: Pxfuel
Lokalita:
reklama
Související články
od 20.5.2024 1.9tis
V srpnu 1976 se vydávají čtyři muži na výlet, který jim změní život. Až se vrátí, už nic nebude jako dřív. Pronásledováni nočními můrami si postupně vzpomínají na únos do UFO a malé bytosti, které je zkoumaly. Jejich příběh o nepříjemném setkání s mimozemšťany obstojí i před detektorem lži! Čtveřice mladých mužů, kteří se seznámili běh
od 17.5.2024 2.6tis
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.     Již Kryštof Kolumbus (1451–1506), když se svými loděmi brázdil zdejší vody, se údajně zmiňoval o podivném světle, které vystupovalo z mo
od 14.5.2024 2.7tis
Začátkem září roku 2013 se vynoří zpráva, že vědci objevili novou planetu v souhvězdí Panny. Tmavorůžové těleso o velikosti Jupiteru a čtyřnásobku jeho hmotnosti je od Země vzdáleno 57 světelných let. Už krátce po svém odhalení dalo vědcům najevo, jak málo toho o vesmíru ještě vědí. „Budeme kvůli ní muset přehodnotit pohled na vznik slunečních soustav,“ přiznává astrofyzik Markus Janson z P
od 14.5.2024 3.2tis
Plejády, též známé jako Kuřátka, jsou hvězdokupou tvořenou asi tisícem hvězd. Z nich můžeme ze Země pouhým okem pozorovat 6–10 nejjasnějších. Viditelné jsou v souhvězdí býka na východní části oblohy.     Jednou z nejzajímavějších hvězd je Pleione, která září asi 50krát jasněji než Slunce. Od naší planety jsou Plejády vzdáleny asi 380 světe
od 12.5.2024 2.8tis
V rychle se rozvíjejícím hlavním městě Kolumbie Bogotě se bagry zakusují do vrstvy zeminy. Staví se další z mnoha domů. Kolem staveniště se hemží hledači pokladů. Přece jen, památkami po starých civilizacích se to v Jižní Americe jen hemží. Jeden z přihlížejících na hromadě hlíny náhle objeví zajímavý předmět. Je relativně malý, ale poměrně těžký a má kruhovitý tvar. Okamžitě cítí šanci. [gallery
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Klášter Porta coeli: Brána do nebes leží na Moravě
epochanacestach.cz
Klášter Porta coeli: Brána do nebes leží na Moravě
Ojedinělý gotický portál není jedinou chloubou kláštera Porta coeli. Klášterní komplex s bohatou a slavnou historií nás při prohlídce přesvědčí, že tato stavba si své výjimečné místo v našich dějinách opravdu zaslouží. Založit klášter cisterciaček se rozhodl na počátku 13. století už král Přemysl Otakar I., za svého života však už nestačil učinit rozhodující krok. Postarala se
Jak Vikingové vařili nápoj bohů?
historyplus.cz
Jak Vikingové vařili nápoj bohů?
„Je mi zima, “ drkotá zuby mladý Viking Erik. „Napij se, nápoj bohů tě zahřeje,“ podává mu otec pohár s horkou vonící tekutinou. Mladík si přihne. Za chvíli se mu po celém těle rozlije příjemné teplo.   Brzy je pohár prázdný. Erik sáhne po dalším a také ho vyprázdní. Opilý už sotva mluví a jeho
Svět ohrožuje nedostatek vody, čeká lidstvo boj o tento symbol života?
21stoleti.cz
Svět ohrožuje nedostatek vody, čeká lidstvo boj o tento symbol života?
Světu začíná docházet pitná voda. Jejím nedostatkem trpí asi čtvrtina lidí na planetě, do konce roku 2050 jich přibude další miliarda. V průběhu 20. století přitom množství vody využívané lidmi rostlo
Letní comeback nadčasových perel
iluxus.cz
Letní comeback nadčasových perel
Příběh české značky Olivie začal v roce 2017, kdy Martina Sluková a její syn Lukáš Sluka, založili společnými silami internetové klenotnictví OLIVIE.cz, které prodává velmi kvalitní a prověřené stříbr
Kimchi: Salát plný vitaminů
panidomu.cz
Kimchi: Salát plný vitaminů
Všichni jsme o něm už slyšeli, ovšem málokdo z nás může říct, že ho ochutnal, nebo je dokonce jeho pravidelným jedlíkem. Škoda. Kimchi totiž patří mezi pět nejzdravějších pokrmů světa. V korejských restauracích se miska kimchi automaticky podává ke každému jídlu zdarma. Přitom by se mohlo vyvažovat zlatem: výrazně snižuje špatný cholesterol, bojuje proti volným
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
epochalnisvet.cz
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než
Čerstvá manDarinka je prý téměř k nepoznání
nasehvezdy.cz
Čerstvá manDarinka je prý téměř k nepoznání
Své ctitele šokovala  zpěvačka Dara Rolins (51), když se nazvala čerstvou mandarinkou. Ačkoli patří k těm nejudržovanějším ženám v českém a slovenském rybníčku, s vráskami se nehodlala smířit a došl
Bábovka se zakysanou smetanou
tisicereceptu.cz
Bábovka se zakysanou smetanou
Vláčná bábovka se hodí jako zákusek po nedělním obědě nebo jako sváteční snídaně. Potřebujete 4 vejce 1 hrnek cukru krupice 2 hrnky polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 1 kelímek (200 g) zakys
Za mořem do země faraonů a skvělých zážitků
nejsemsama.cz
Za mořem do země faraonů a skvělých zážitků
Chcete zažít dokonalou exotiku jen za cca 4 hodiny letu z Česka? Vydejte se do Egypta! Je magickou kolébkou starověké historie, protéká tu životodárný Nil, a navíc se na břehy Rudého moře dostanete jen za několik tisíc. Egypt je díky poloze na severu Afriky vyhlášený mírnou zimou a horkým létem. Mezi dnem a nocí sice mohou
Odkud pocházeli Hunové a proč se vydali na západ?
epochaplus.cz
Odkud pocházeli Hunové a proč se vydali na západ?
V roce 375 našeho letopočtu se před Evropou objevila hrozivá síla – Hunové, kteří svou zuřivostí a brutálností otřásli civilizací a vyvolali strach v srdcích lidí mnoha národů. Vpád Hunů byl jedním z nejvýznamnějších a nejpozoruhodnějších vojenských událostí v historii starověkého světa. Útok Hunů na Evropu je jednou z velkých hádanek v historii západní civilizace.
Nikdy se už nevzpamatuju…
skutecnepribehy.cz
Nikdy se už nevzpamatuju…
Nedávno jsme oslavili pětadvacáté výročí svatby. V té chvíli by mě ani nenapadlo, že budu podávat žádost o rozvod a láska se promění v prach. Bylo to fantastické. Uspořádali jsme večírek pro naše blízké přátele. A protože bylo pěkné počasí, konal se na zahradě. Nechyběly květiny a nádherné dárky, úžasný dort, momenty plné emocí, úsměvů a přání. Láska na první pohled Potkali
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř