Moderní civilizace v minulém století zaměřila snahu léčit choroby fyzického těla hlavně směrem k chemickým lékům. Dnes se ale stále častěji dostává ke slovu tajemné umění našich praprababiček – bylinkářství.
Léčivé bylinky mají totiž na lidské zdraví mnoho pozitivních účinků, tak jako třeba černý bez!

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni – říkávaly naše prababičky a moc dobře věděly, o čem mluví. Smradinky, chebzí, psí bez nebo kozičky, jak se černému bezu přezdívá, totiž patří mezi nejúčinnější léčivé byliny.
Navíc se pyšní tím, že léčivé jsou úplně všechny části rostliny – květy, plody, listy, kůra i kořen. Bez je proto někdy nazýván „selská lékárna“. S jeho pomocí je možné léčit většinu běžných chorob. Navíc je považován za magickou bylinu a je spojován s celou řadou pověr:
v černém bezu prý sídlí duchové a každý, kdo nosí plody bezinky u sebe, má být chráněn před zlem a negativními silami, ohněm, nemocemi a zlými kouzly. Větvička u postele údajně zaručí klidný spánek, při svatbách přináší novomanželům štěstí, a když ho prý políbí těhotná žena, zajistí svému děťátku šťastnou budoucnost.
Často je vysazován v okolí chalup a stodol, protože má mít ochrannou moc. Traduje se, že právě na bezu se oběsil biblický zrádce Jidáš, a proto kolem sebe šíří nasládlou vůni, jež připomíná vůni mrtvoly.
Křesťanský spasitel Ježíš měl být zase před smrtí bičován bezovými metlami, a proto má mít černý bez léčivou moc. Opravdu dokáže i zázraky?

BYLINA PLNÁ VITAMÍNŮ
Černý bez (lat. Sambucus nigra) pochází z Kavkazu, ale dnes je rozšířen v mírných podnebných pásech prakticky po celém světě. V Česku roste tento keř téměř všude – na stráních i v parcích, na okrajích lesů a cest, podél řek a potoků stejně jako v zahradách.
Kvete obvykle na přelomu května a června, plody dozrávají v srpnu a září. „Květy obsahují silice, třísloviny a organické kyseliny, jako je třeba kyselina jablečná, octová nebo valerová, ale rovněž vitamin C.
Plody se vyznačují krvavě červenou šťávou s vysokým množstvím vitaminu C, skupiny vitaminů B a kyseliny panthotenové, ve slupce a v semenech je navíc vitamin A. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy a značný obsah vápníku,“ uvádí český šaman a bylinkář Jan Rudčenko (*1980).
Nejčastěji se využívají právě květy a plody. Květenství se sbírají v květnu a červnu a nejvhodnější doba sběru má být kolem poledne, kdy je prý obsah účinných látek největší. Suší se volně naskládané v koších či zavěšené na šňůře, ideálně ve stínu při teplotě do 45 stupňů Celsia.
Je ale nutné hlídat, aby se nezapařily a nezhnědly. Plody se sbírají v září a říjnu, suší se i se stopkami nejprve na slunci a pak v troubě až do scvrknutí. A jak zázračné léčivé účinky černého bezu využít?

JAK DOKÁŽE POMOCI?
Tato mnohostranně léčivá rostlina má značné detoxikační účinky, je močopudná, podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin, takže je doporučována při chorobách srdce i ledvin, a navíc má i protizánětlivé účinky.
Pomáhá při potížích s močovými cestami, ledvinovými a močovými kamínky či při nadměrném zadržování tekutin v těle. „Pomáhá snižovat horečku a mírnit kašel, a proto je skvělým pomocníkem při léčbě nemocí z nachlazení a respiračních onemocnění, jako je chřipka, angína, bronchitida, rýma, kašel, astma či zánět dutin, protože zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání.
Léčivé účinky květu se projevují i při problémech s krevním tlakem a cévními chorobami, protože zlepšují pružnost cév a snižují krevní tlak,“ vysvětluje Jan Rudčenko. Čaj z květů se osvědčuje při zažívacích problémech, žaludeční a střevní kolice, plynatosti, nefungujícím trávení nebo nedostatečné činnosti žlučníku.
Kloktání nálevu je účinné při zánětu a otoku dásní či aftech. Bezový čaj má navíc projímavé účinky, takže pomáhá při zácpě a působí i jako účinný neutralizátor volných radikálů, které mohou způsobit rakovinu.
Rovněž je výborným prostředkem při migréně, zánětu trojklanného nervu, revmatismu, ischiasu a dalších chorobách… No, není to vskutku zázračná bylinka?
Lenka Kabeláčová