Skip to content

Muzeum nechutného jídla: Místo, kde vás přejde chuť!

Znáte sýr zvaný casu marzu? Jedná se o vysoce ceněnou, pro někoho však těžko stravitelnou, sardínskou pochoutku. Tento sýr z ovčího mléka je totiž obklopený červy, kteří se jím krmí, a zároveň se stávají součástí této delikatesy.

Pro někoho se určitě jedná o odpornou představu. Podobně odporně mohou na různé lidi působit různé další regionální speciality ze všech koutů světa.

Osm desítek těch nejzvláštnějších jídel nyní vystavují v muzeu v Malmo ve Švédsku. Muzeum dostalo příhodný název – Muzeum nechutného jídla.

Muzeum je rájem roztodivných chutí a vůní. Těmi nejaromatičtějšími je bezesporu durian, asi nejsmradlavější ovoce na světě z Thajska, nebo žabí smoothie z Peru. Mezi další voňavé exempláře patří slaná lékořice z Finska a japonské fermentované sojové boby.

Aby mohlo být jídlo zveřejněno v tomto muzeu, musí splňovat kritérium nechutnosti alespoň v jednom z těchto faktorů: Zápach, chuť, vzhled, textura. Zároveň musí být jídlo někde, kdekoliv na světě, považováno za delikatesu.

Může se tak stát, že mezi desítkami nechutných jídel narazíte na jedno, které vám bude připadat normální. A to právě kvůli tomu, že jsme na takovou recepturu zvyklí, zatímco jinde ve světě ji neznají a považují za odpornou.

I to se výstava snaží ukázat. Kurátor muzea Ahren komentuje například známou filipínskou delikatesu balut. Balut je kachní embryo uvařené ještě ve vejci a vcelku pozřené. “Když jsem ho poprvé ochutnal, pozvracel jsem se,” uvádí Ahren. Jeho žena ale pochází z Filipín, a tento pokrm ji připadá naprosto normální.

Další zajímavou výzvou pro gurmány ze všech koutů světa je hákarl, fermentované žraločí maso z Islandu a údajně to vůbec nejsmradlavější jídlo světa. I hákarl ale nachází v muzeu svého přemožitele, je jím takzvané su gallu, další sýr ze Sardínie.

Vyrábí se z mléka, kterým koza nakrmila své mládě. To je zabito, a mléko se suší zatímco je stále v žaludku jehněte. ”Chutná to jako benzín,“ popsal Ahren,

Foto: necn.com
AKTUÁLNÍ VYDÁNÍ
Sdílej!
Komentáře
reklama
Další články z rubriky záhady Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Noční můry: Když vás probudí ledový pot…
panidomu.cz

Noční můry: Když vás probudí...

…pak vám mozek připravil sen jako z hororu....
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Najde si vášnivého milence?
nasehvezdy.cz

Najde si vášnivého milence?

Slovenská herečka Soňa...
Lasagne s červenou čočkou a žampiony
tisicereceptu.cz

Lasagne s červenou čočkou a...

Rychlý lehký pokrm, který zvládnete...
Astronomové poprvé spolehlivě zaznamenali disk hmoty umožňující vznik měsíců kolem extrasolární planety
21stoleti.cz

Astronomové poprvé spolehlivě...

Díky radioteleskopu ALMA se astronomům vůbec...
Incident z Alenconu: Přistálo na kopci UFO?
epochalnisvet.cz

Incident z Alenconu:...

Americký Roswell, brazilská Varginha nebo britský...
Promarnila svou životní šanci?
nasehvezdy.cz

Promarnila svou životní šanci?

Na muže měla vždycky...
Taneční hodiny
skutecnepribehy.cz

Taneční hodiny

Z balkonu jsem pozorovala...
Špatné označení bojovníků se nevyplácí: Proč sedláci nepoznali urozené rytíře?
epochaplus.cz

Špatné označení bojovníků se...

Kvůli vévodství Limburk, ležícímu na strategické obchodní cestě...
České retro v Nota Bene
iluxus.cz

České retro v Nota Bene

Restaurace Nota Bene na pražské křižovatce I.P....
Silně ohroženým rybákům se na pokusných ostrovech na Lipně zalíbilo
epochaplus.cz

Silně ohroženým rybákům se na...

Sedm hnízd a čtrnáct malých ptáčat rybáka obecného...
Zámek Plumlov: Stavba, která rozkmotřila otce se synem
epochanacestach.cz

Zámek Plumlov: Stavba, která...

Velké ambice měli stavitelé...