Skip to content

Muzeum nechutného jídla: Místo, kde vás přejde chuť!

Znáte sýr zvaný casu marzu? Jedná se o vysoce ceněnou, pro někoho však těžko stravitelnou, sardínskou pochoutku. Tento sýr z ovčího mléka je totiž obklopený červy, kteří se jím krmí, a zároveň se stávají součástí této delikatesy.

Pro někoho se určitě jedná o odpornou představu. Podobně odporně mohou na různé lidi působit různé další regionální speciality ze všech koutů světa.

Osm desítek těch nejzvláštnějších jídel nyní vystavují v muzeu v Malmo ve Švédsku. Muzeum dostalo příhodný název – Muzeum nechutného jídla.

Muzeum je rájem roztodivných chutí a vůní. Těmi nejaromatičtějšími je bezesporu durian, asi nejsmradlavější ovoce na světě z Thajska, nebo žabí smoothie z Peru. Mezi další voňavé exempláře patří slaná lékořice z Finska a japonské fermentované sojové boby.

Aby mohlo být jídlo zveřejněno v tomto muzeu, musí splňovat kritérium nechutnosti alespoň v jednom z těchto faktorů: Zápach, chuť, vzhled, textura. Zároveň musí být jídlo někde, kdekoliv na světě, považováno za delikatesu.

Může se tak stát, že mezi desítkami nechutných jídel narazíte na jedno, které vám bude připadat normální. A to právě kvůli tomu, že jsme na takovou recepturu zvyklí, zatímco jinde ve světě ji neznají a považují za odpornou.

I to se výstava snaží ukázat. Kurátor muzea Ahren komentuje například známou filipínskou delikatesu balut. Balut je kachní embryo uvařené ještě ve vejci a vcelku pozřené. “Když jsem ho poprvé ochutnal, pozvracel jsem se,” uvádí Ahren. Jeho žena ale pochází z Filipín, a tento pokrm ji připadá naprosto normální.

Další zajímavou výzvou pro gurmány ze všech koutů světa je hákarl, fermentované žraločí maso z Islandu a údajně to vůbec nejsmradlavější jídlo světa. I hákarl ale nachází v muzeu svého přemožitele, je jím takzvané su gallu, další sýr ze Sardínie.

Vyrábí se z mléka, kterým koza nakrmila své mládě. To je zabito, a mléko se suší zatímco je stále v žaludku jehněte. ”Chutná to jako benzín,“ popsal Ahren,

Foto: necn.com
AKTUÁLNÍ VYDÁNÍ
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky záhady Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Květa Fialová – Nebyl muž, kterého by arizonská pěnice nemohla mít
nasehvezdy.cz

Květa Fialová – Nebyl...

Patřila mezi nejsvůdnější ženy stříbrného...
Na smyslné vlně rustikální elegance
rezidenceonline.cz

Na smyslné vlně rustikální...

Když si sympatická třicátnice vysní bydlení...
Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR
21stoleti.cz

Zdravější pivo? Vědci poprvé...

Více léčivých látek a hořkých kyselin v chmelu...
Úspěch českého SPACE týmu společnosti Atos
21stoleti.cz

Úspěch českého SPACE týmu...

Český SPACE tým společnosti Atos se bude podílet na...
Kamenné labyrinty Velkého zaječího ostrova: Kdo a proč je tu před tisíci lety vytvořil?
epochalnisvet.cz

Kamenné labyrinty Velkého...

Tu největší sbírku pradávných kamenných...
Kudlanka nábožná, strašlivý žralok ve světě hmyzu!
epochalnisvet.cz

Kudlanka nábožná, strašlivý...

Je to dokonalý predátor. Snad žádný hmyz...
Řež u Hradce Králové: Staré pořádky skončily, Prusko je hegemonem
epochaplus.cz

Řež u Hradce Králové: Staré...

Píše se 3. červenec roku 1866 a více než dvouměsíční...
Má hlídat dítě, místo toho ho chladnokrevně zabije
epochaplus.cz

Má hlídat dítě, místo toho...

Když ráno 29. února roku 2016 opouštějí Vladimír...
Nový Jičín: Město klobouků
epochanacestach.cz

Nový Jičín: Město klobouků

Návštěvnické centrum...
Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky
iluxus.cz

Češi si v době pandemie více...

V České republice má podle průzkumu GFK doma...
Bílá Šumava zahřeje
epochanacestach.cz

Bílá Šumava zahřeje

Příroda se uložila ke...
Céčkem proti chřipce
nasehvezdy.cz

Céčkem proti chřipce

Céčko je známým bojovníkem proti chřipce a nachlazení,...