17. května 1926: Narozen významný český záhadolog Ludvík Souček (1926–1978).
Domů     Děsivé monstrum taniwha: Setkávali se Maoři s obřím krokodýlem?
Děsivé monstrum taniwha: Setkávali se Maoři s obřím krokodýlem?
od 31.7.2023
3.3tis
Setkání s taniwhou může být životu nebezpečné, foto Pixabay
323
SDÍLENÍ
3.3tis
ZOBRAZENÍ

Legendy mu přisuzují roli strážce a ochránce. Na druhou stranu se také říká, že před jeho smrtící zuřivostí není úniku. Novozélandským domorodcům už jen zmínka o něm dokáže nahnat husí kůži. Jaký strašlivý tvor se skrývá za jménem taniwha? A je vůbec skutečný?

Setkání s taniwhou může být životu nebezpečné, foto Pixabay Maorské monstrum vytesané do kamene u jezera Taupo, foto Pseudopanax / Creative Commons / volné dílo Může být taniwha ve skutečnosti krokodýl albín? Foto Pixabay

Na severním cípu Nového Zélandu se nachází mnoho nádherných zátok, které přitahují milovníky plachetnic i sportovního rybolovu. V roce 2014 se stejným směrem upírají také zraky kryptozoologů.

Může za to satelitní fotografie zátoky Oke, kterou v aplikaci Google Earth objeví Novozélanďan Pita Witehira žijící poblíž.

Na snímku pořízeném 30. ledna toho roku se zátokou táhne dlouhý úzký stín připomínající obřího úhoře či snad jakéhosi vodního hada. Podle výpočtů by ale tento vodní tvor musel měřit nejméně 12 metrů!

Witehira se dokonce obrátí na společnost Google, která mu odpoví, že stín na fotce je zřejmě způsoben stopou za motorovým člunem. To ale muž odmítá, neboť stopy za člunem podle něj vypadají jinak.

„Muselo to mít hodně váhy pod hladinou, aby to vytvořilo takovou stopu. Domorodí Maoři by řekli, že je to taniwha, protože to nevypadá jako velryba a na žraloka je to příliš velké.

Taky se to pohybuje příliš rychle a ostře na to, aby to byla velryba,“ spekuluje Witehira. Je možné, že satelity v roce 2014 zachytily novozélandské mytické zvíře?

OCHRÁNCE I ZABIJÁK

Podle starých maorských legend se taniwha svými rozměry blíží velrybě, ale vzhledem se podobá spíše ještěru nebo krokodýlovi. Podle častých svědectví má tělo bílé barvy a tlamu plnou zlověstně vyhlížejících tesáků.

Hřbet tvora zdobí řada tvrdých výstupků a když se pohybuje ve vodě, lze jej snadno zaměnit za plovoucí kmen. Exempláře tohoto druhu prý přežívají v jeskyních, řekách či moři, najít je lze hlavně tam, kde jsou velké vlny.

Z legend lze vyvodit, že se dokáží pohybovat i na souši, ale většinu času tráví ve vodě. Dávní Maoři považují taniwhy za ochránce kmenů či dokonce jednotlivých kánoí. Pokud se někdo chystá daný kmen ohrozit, taniwha neváhá zabíjet.

Víra v tvora a také obavy před ním jsou v původních obyvatelích Nového Zélandu stále tak silně zakořeněné, že v posledních několika letech kvůli němu musely být zastaveny nebo změněny různé stavební projekty.

Zasahovaly totiž do teritoria taniwhy a Maoři se obávali, že jejich ochránce buď zahuben, nebo naopak probuzen. A ani jedna z možností s sebou nenese příjemné následky. Může tvor být skutečný, nebo jde o pouhou legendu?

Maorské monstrum vytesané do kamene u jezera Taupo, foto Pseudopanax / Creative Commons / volné dílo
Maorské monstrum vytesané do kamene u jezera Taupo, foto Pseudopanax / Creative Commons / volné dílo

V ŘECE ČÍHÁ NEBEZPEČÍ

V druhé polovině 19. a začátkem 20. století je zaznamenána řada incidentů spojovaných s vodním monstrem. Dobytek na pastvinách kolem řeky Waikato je tehdy napadán neznámým predátorem a za nějaký čas přibudou lidské oběti.

Novozélandské noviny Thames Star z 5. října 1886 na druhé straně informují o těle domorodé dívky, které bylo nalezeno v přítoku řeky Waikato. Na nálezu je děsivé zejména to, že veškerá tkáň z její jedné paže je zcela odstraněna a zbývají z ní jen holé kosti.

Jde o dílo hmyzu či tamních mrchožroutů? S takovým závěrem se jistě ztotožní většina západních znalců, Maoři jsou přesvědčeni, že za útoky stojí taniwha.

Smrt dívky totiž přichází v době, kdy od řeky přichází jedno svědectví o pozorování děsivého vodního monstra za druhým. Útočí na zvířata a lidi v povodí Waikato monstrum z maorských mýtů, nebo jde spíš o chybnou identifikaci známého tvora?

NĚCO TU ŽIJE

Na začátku 20. století zprávy o výskytu taniwhy pozvolna ustávají. O 100 let později však pověsti o ještěrovi velikosti velryby znovu ožívají.

Tehdy se na Nový Zéland vydává tým televizních lovců záhad z pořadu Dobyvatelé ztracené pravdy doufající v nalezení některých odpovědí. Co je ve skutečnosti taniwha zač?

Podvodní radary dokumentaristů sice prokáží, že se v tamních vodách skutečně pohybuje cosi velkého, ale pro hustý porost na dně řeky nelze zjistit cokoliv bližšího.

Někteří oslovení odborníci uvažují, že taniwha může být ve skutečnosti obrovským exemplářem krokodýla mořského, který je navíc vlivem albinismu mléčně bílý.

Krokodýl mořský je v oblasti běžně rozšířený, ovšem největší exemplář, který kdy byl změřen, dosahoval délky jen mírně přes 6 metrů. Mohli by krokodýlí albíni dorůst až dvojnásobných rozměrů?

Může být taniwha ve skutečnosti krokodýl albín? Foto Pixabay
Může být taniwha ve skutečnosti krokodýl albín? Foto Pixabay
Foto: Pixabay, Creative commons
Štítky:
Lokalita:
reklama
Související články
od 17.5.2024 596
Děsivé zvuky ozývající se po nocích, podivná zjevení či tajemné úkazy, to všechno návštěvníkům k pobytu přidávají hotely často opředené temnou a tajemnou historií. Prý se zde můžete skutečně setkat s přízraky! ENIGMAPLUS vám představí ty nejděsivější na světě. Odhodláte se je navštívit?   Potemnělý sál osvětluje jen jediné s
od 16.5.2024 1.4tis
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vzniku neměl ještě nikdo znát! Jak vůbec mohla vzniknout?     Autorem mapy je turecký admirál Ahmed Muhiddin Piri (1465/70–1553) známý především s
od 16.5.2024 2.3tis
Již celá desetiletí trápí obyvatele mnoha měst po celém světě podivné hučení, přicházející neznámo odkud! Někteří ho téměř nevnímají a nijak jim nevadí, jiným ale způsobuje bolesti hlavy a další jedinci z něj přímo šílí. Jak se ukazuje, jde o záhadu, která stále trvá. Nepříjemný zvuk se totiž v letošním roce ozval znovu, a to hned na několika místech. Podaří se tuhle hádanku někdy rozluštit? [g
od 15.5.2024 2.4tis
Obrovský žralok megalodon dosahující délky 20 až 30 metrů prokazatelně žil ještě před 1,6 miliony let. Skutečně je ale tento druh již vyhynulý? Objevuje se řada moderních svědectví, která tvrdí opak. K setkáním s obřím žralokem, který připomíná pravěkého megalodona dochází prý i v současné době! [gallery ids="125129,125130,125131,125132,125133,125134,125135,125136,125137,125138,125139,125140,12
od 14.5.2024 3.2tis
Bigfoot je označení pro neznámý druh dvounohého opočlověka, jehož existence dosud nebyla spolehlivě prokázána, přesto řada lidí věří, že skutečně existuje. Dva metry vysoké monstrum má přežívat v lesích Severní Ameriky. Dokážou jeho tajemství odhalit nejnovější svědectví? [gallery ids="124436,124435,124437,124439,124440,124438,124442,124441,124444,124443,124445,124446,124447,124448,124450,12445
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
epochaplus.cz
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce? Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Industriální styl má své kouzlo
panidomu.cz
Industriální styl má své kouzlo
Tento trend bydlení je inspirován prostředím továrních hal a průmyslových prostor. Se svou střízlivostí a sklonem k minimalismu je protipólem romantických trendů bydlení. Možná to je ale přesně to, co se vám zalíbí. Zdálo by se, že zařídit si byt v industriálním trendu bude velmi lehké. Opak je pravdou, protože musíte přísně dodržet jednotný styl,
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s