9. května 1830: Posádka lodi britského královského námořnictva Rob Roy u ostrova Svatá Helena spatřuje obřího mořského hada.
Domů     Tajemství lidského těla: Určuje náš obličej i naši budoucnost?
Tajemství lidského těla: Určuje náš obličej i naši budoucnost?
od 18.1.2024
3.1tis
Co všechno o nás prozrazuje naše vlastní tvář? Lze z ní vyčíst budoucnost?
315
SDÍLENÍ
3.1tis
ZOBRAZENÍ

Fyziognomie je nauka, podle které lze podle vzhledu a obzvláště obličeje člověka rozpoznat jeho povahu a vlohy. A podle některých názorů dokonce i jeho osud! Skutečně fyziognomie umožňuje nahlédnout do budoucnosti? A lze tuto nauku využívat i v osobním a pracovním životě?

Co všechno o nás prozrazuje naše vlastní tvář? Lze z ní vyčíst budoucnost? Jsme schopní jen z tváře poznat, co je někdo jiný zač? Nebo nic takového možné není? Vyhodnocujeme informace z tváří druhých i podvědomě, jak se někteří vědci domnívají? Lze některé charakteristiky obličeje přiřadit ke konkrétním povahovým rysům nebo z nich určit lidský osud?

Kdo by nechtěl znát budoucnost. Stoupenci fyziognomie jsou přesvědčeni, že pohled do zrcadla nám k tomu může velice pomoci. Z pohledu na naši tvář je prý totiž možné velice přesně odhadnout povahové vlastnosti, zdravotní potíže i rodinné vztahy. Jak se to dělá?

Jsme schopní jen z tváře poznat, co je někdo jiný zač? Nebo nic takového možné není?
Jsme schopní jen z tváře poznat, co je někdo jiný zač? Nebo nic takového možné není?

Minulost i přítomnost

Každá lidská tvář je jedinečná a jiná.

„Fascinuje svou originalitou – právě proto si lidé nechávají malovat své portréty, právě proto se fotografují,“ uvádí česká spisovatelka a odbornice na čtení budoucnosti, přítomnosti a minulosti Taťána Katyš.

Prohlížíme-li si portréty či fotografie lidí, které známe, i těch, kteří už mezi námi nejsou, vidíme podle ní příběh. Ptáme se, jaký ten člověk je, jakou má či měl povahu. Udivuje nás krása lidské tváře nebo její části.

Lidská tvář je totiž podle Katyš stále „otevřená kniha“, stále je v ní co objevovat: „Když je člověk mladý, je to již samo o sobě krásné, pak ve středním věku je již umění zachovat si krásu, ale i stará tvář může být nádherná.

Odráží se v ní prožitý život.“ Čím je prý člověk starší, tím více jeho tvář zračí charakter, oduševnělost, upřímnost, inteligenci, hloupost, nemoc a jiné vlastnosti člověka.

Lidská tvář nám má zkrátka napovědět, jak se její majitel dokázal vypořádat se svým životem. Opravdu lze z pohledu na ni poznat minulost, přítomnost i budoucnost?

Vyhodnocujeme informace z tváří druhých i podvědomě, jak se někteří vědci domnívají?
Vyhodnocujeme informace z tváří druhých i podvědomě, jak se někteří vědci domnívají?

Neuvěřitelné souvislosti

Taťána Katyš tvrdí, že člověk, který prožil šťastný život, má většinou nádhernou či přinejmenším zajímavou tvář, z níž na nás „dýchne“ pohoda a naopak: „Být šťastný je dar. Není to výsledek, je to stav mysli a těla.

Je to vnitřní pocit, který někdo v sobě má, a jiný ne.“S tím souhlasí i česká astroložka a odbornice na fyziognomii Eliška Landovská (*1962). Podle ní je lidská tvář skutečně jako otevřená kniha, ve které můžeme číst:

„V pracovním i osobním životě je velmi důležité umět se orientovat v tom, jací lidé nás obklopují.

Fyziognomie nám pomáhá vidět, jak se ve tváři druhého člověka zobrazuje jeho charakter, potřeby a přání.“ Odhalíme prý, zda máme, co do činění s extrovertem či introvertem, s typem reagujícím, či spíše přemýšlivým.

Na základě těchto poznatků pak údajně můžeme zaujmout postoj, který je pro jednání, spolupráci nebo přátelství s daným člověkem nejvhodnější.

Díky znalosti čtení z obličeje si máme mít možnost ušetřit mnohá zklamání i nepříjemné situace vyplývající z nepochopení vnitřních motivací určitého člověka. Opravdu to funguje?

Lze některé charakteristiky obličeje přiřadit ke konkrétním povahovým rysům nebo z nich určit lidský osud?
Lze některé charakteristiky obličeje přiřadit ke konkrétním povahovým rysům nebo z nich určit lidský osud?

Jak poznat žárlivce?

Z obličeje se podle Landovské dá skutečně vyčíst mnohé. Lze to prý dokázat na příkladech mnohých významných osobností z minulosti.

Vysoké, široké, hladce zaoblené čelo bez vážných kazů prý například značí vysokou inteligenci s rozvinutou intuicí i zdravým  rozumem.

Takovým čelem se mohla chlubit královna Alžběta I. (1533–1603) i český král Přemysl Otakar I. (asi 1155 –1230). Nos slavného starověkého panovníka a vojevůdce Alexandra Velikého (356–323 př. n.

l.) je v místě, které odpovídá třiatřicátému roku života, výrazně zalomen, jak je vidět na mincích s jeho podobiznou z profilu. V tomto věku přitom Alexandr zemřel! Souvislostí mezi vzhledem a povahou člověka prý existuje nespočet.

„Úzké, vysoké čelo, prozrazuje velmi silné zaměření jedním směrem, často se vyskytuje u vědců nebo lékařů. Škarohlídi a mrzouti se zase vyznačují množstvím vrásek  u vnějšího koutku oka, které všechny směřují dolů,“ vysvětluje Landovská.

Žárlivci se prý honosí srostlým obočím a úzkými rty. Obočí údajně vyjadřuje množství životní energie, čím je výraznější a širší, tím více ctižádosti a sebeprosazení a určité míry bezohlednosti projevují tito lidé v životě.

„Když se zkrátka na člověka pořádně podíváte, skutečně můžete odhadnout, jaká bude jeho budoucnost,“ tvrdí Landovská. Má pravdu?

Foto: Pxfuel
Lokalita:
reklama
Související články
od 6.5.2024 2.4tis
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje tělo i duši.     Egypťané med používali k ochraně faraonů v posmrtném životě. Ostatně, vůbec první zobrazení včel pochází právě odtud. Řekové
od 5.5.2024 2.7tis
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamenných útvarů u nás můžeme najít asi 60 kilometrů severozápadně od Prahy. Zalesněná náhorní plošina Rovina nad Kounovem tyčící se do výšky 525 nad mořem je poseta různě velkými kameny naskládanými v souběž
od 5.5.2024 3.4tis
Indickému knězi Jamesi Manjackalovi začne téct krev z dlaní přímo ve chvíli, kdy slouží mši. Znamená to, že na těle nese Kristovy rány? V posledních letech se objevilo hned několik dalších lidí, kterým se na těle ukázala takzvaná stigmaty. Jsou tato podivná zranění znamením vyšší moci? Stigmata patří k nejzáhadněj
od 4.5.2024 3.2tis
Ačkoli by se mohlo zdát, že o antických civilizacích víme prakticky všechno a že už nás nemůže nic překvapit, opak je pravdou. Stačí pohlédnout do dějin starověkého Říma, abychom zjistili, že nevyjasněných otázek, které s ním souvisejí, je stále celá řada. Přinášíme jednu z těch nejzajímavějších: Co ukrývá podzemí slavného města? Praktick
od 2.5.2024 2.6tis
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji ani zákon! Temný obřad, při němž byla prolita krev, prý stojí i za několika neobjasněnými vraždami z několika uplynulých desetiletí. Když
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané
Kytičky v uších vás rozzáří
panidomu.cz
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu),
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
epochaplus.cz
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“ Nasednou do automobilu a