Skip to content

Uměle vyráběné maso je možnou budoucností gastronomie: Vyrábět lze i lidské!

Na počátku března sdílel evoluční biolog Richard Dawkins na svém profilu na twitteru odkaz na článek, který pojednává o výrobě masa v laboratořích, a svým komentářem k tomuto tweetu vzbudil nemalý rozruch.

Připsal k němu toto: Na tohle jsem se těšil. A co když nyní vypěstujeme lidské maso? Mohli bychom pak přestat tabuizovat kanibalismus?

Na první pohled se tento čin může zdát šílený, přesto je zajímavé toto téma sledovat. Samotný Dawkins také není prvním vědcem, který chce otevřít k tomuto tématu diskuzi. Tato možnost vždy, když se objeví, vyvolá pozdvižení.

Biolog ze singapurské národní univerzity Owen Schaefer ale uvádí, že i kdyby se laboratorně vyráběné maso stalo v budoucnosti běžným, bude takto vyrobené lidské maso stále velkou vzácností.

Lidskému masu z petriho misek by nepředcházela žádná krutost – na jeho získání stačí odebrat živému člověku několik buněk, které utvoří základ pro budoucí masovou hmotu. Není nutné někomu ubližovat, nebo poškozovat již mrtvá lidská těla, tedy nedojde ani k jednomu e dvou hlavních důvodů, proč je dnes kanibalismus tabu.

I přesto by ale lidé mohli k tomuto masu pociťovat velký odpor. A nebo ne?

Vůbec první laboratorní maso ochutnal člověk už v roce 2013, šlo o burger, který jeho tvůrce, Mark Post, označil jako “trochu suchý”. Vztah veřejnosti k masu z petriho misku zatím není příliš pozitivní.

V jednom z prováděných výzkumů pouze třetina lidí uvedla, že by byla ochotná takové maso běžně konzumovat.

I přesto bude s jistotou existovat malá skupina lidí, která by lidské maso tímto způsobem vyrobené ráda ochutnala. Schaefer dokonce uvádí fantaskní scénář, ve kterém celebrity budoucnosti nechávají vyrábět maso ze svých buněk a svým fanouškům pak dávají možnost si na nich pochutnat, samozřejmě za nemalý finanční obnos.

Schaefer se s jedním ze svých kolegů otázkou etičnosti konzumace umělého lidského masa zabýval hlouběji, přičemž nenarazil na žádný pádný argument, kterým by tento čin mohl prohlásit za neetický. Dodává také, že v současnosti je ale stále mnohem větší otázkou to, zda bude lidská populace vůbec ochotná pravidelně konzumovat jakékoliv maso, pocházející z laboratorního prostředí.

Foto: livescience.com
AKTUÁLNÍ VYDÁNÍ
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky konspirace Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Doprava budoucnosti v reálu: Brno je vzorem pro Evropu
21stoleti.cz

Doprava budoucnosti v...

Jednou bude většina aut komunikovat sama se sebou, s...
Ničivé tornádo: Smrtící větrný vír smete vše, co mu stojí v cestě!
epochalnisvet.cz

Ničivé tornádo: Smrtící větrný...

Nejvíce tornád vzniká v Severní Americe, ty...
Jak vybrat luxusní kabelku: rozmyslete si, k čemu ji budete nosit
iluxus.cz

Jak vybrat luxusní kabelku:...

Rozhodli jste se investovat do kvalitního kousku a...
Utajila další veselku?
nasehvezdy.cz

Utajila další veselku?

Už pěknou řádku let žije DANA...
Zářivá atmosféra s citem pro detail
rezidenceonline.cz

Zářivá atmosféra s citem...

„Věřím, že to je právě pozornost k drobnostem,...
Hrušky v červeném víně a medu
nasehvezdy.cz

Hrušky v červeném víně a medu

Šťavňaté hrušky v červeném víně oslní každou...
Převratné řešení pro diabetiky
epochaplus.cz

Převratné řešení pro diabetiky

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v předposledním...
Kaddáfího Amazonky: Nevinné dívky, které slouží ďáblu!
epochalnisvet.cz

Kaddáfího Amazonky: Nevinné...

Chlubí se bohatstvím, okázalým šatníkem i...
Špatné zprávy z Austrálie: Tamním ptakopyskům hrozí vyhynutí
21stoleti.cz

Špatné zprávy z Austrálie:...

Klimatické změny, nadměrné čerpání vody z řek a...
Státní zámek Valeč: Vstal jako fénix z popela
epochanacestach.cz

Státní zámek Valeč: Vstal...

Na samé hranici tajemných...
Objevte mystiku Santiniho staveb v Česku
epochaplus.cz

Objevte mystiku Santiniho...

Zdobné baroko vtrhlo do českých zemí s...
3 neobjevené skvosty Královéhradeckého kraje
epochanacestach.cz

3 neobjevené skvosty...

Královéhradecký kraj...