Skip to content

Uměle vyráběné maso je možnou budoucností gastronomie: Vyrábět lze i lidské!

Na počátku března sdílel evoluční biolog Richard Dawkins na svém profilu na twitteru odkaz na článek, který pojednává o výrobě masa v laboratořích, a svým komentářem k tomuto tweetu vzbudil nemalý rozruch. Připsal k němu toto: Na tohle jsem se těšil. A co když nyní vypěstujeme lidské maso? Mohli bychom pak přestat tabuizovat kanibalismus?

Na první pohled se tento čin může zdát šílený, přesto je zajímavé toto téma sledovat. Samotný Dawkins také není prvním vědcem, který chce otevřít k tomuto tématu diskuzi. Tato možnost vždy, když se objeví, vyvolá pozdvižení. Biolog ze singapurské národní univerzity Owen Schaefer ale uvádí, že i kdyby se laboratorně vyráběné maso stalo v budoucnosti běžným, bude takto vyrobené lidské maso stále velkou vzácností.

Lidskému masu z petriho misek by nepředcházela žádná krutost – na jeho získání stačí odebrat živému člověku několik buněk, které utvoří základ pro budoucí masovou hmotu. Není nutné někomu ubližovat, nebo poškozovat již mrtvá lidská těla, tedy nedojde ani k jednomu e dvou hlavních důvodů, proč je dnes kanibalismus tabu. I přesto by ale lidé mohli k tomuto masu pociťovat velký odpor. A nebo ne?

Vůbec první laboratorní maso ochutnal člověk už v roce 2013, šlo o burger, který jeho tvůrce, Mark Post, označil jako “trochu suchý”. Vztah veřejnosti k masu z petriho misku zatím není příliš pozitivní. V jednom z prováděných výzkumů pouze třetina lidí uvedla, že by byla ochotná takové maso běžně konzumovat.

I přesto bude s jistotou existovat malá skupina lidí, která by lidské maso tímto způsobem vyrobené ráda ochutnala. Schaefer dokonce uvádí fantaskní scénář, ve kterém celebrity budoucnosti nechávají vyrábět maso ze svých buněk a svým fanouškům pak dávají možnost si na nich pochutnat, samozřejmě za nemalý finanční obnos. Schaefer se s jedním ze svých kolegů otázkou etičnosti konzumace umělého lidského masa zabýval hlouběji, přičemž nenarazil na žádný pádný argument, kterým by tento čin mohl prohlásit za neetický. Dodává také, že v současnosti je ale stále mnohem větší otázkou to, zda bude lidská populace vůbec ochotná pravidelně konzumovat jakékoliv maso, pocházející z laboratorního prostředí.

Foto: livescience.com
AKTUÁLNÍ VYDÁNÍ
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky konspirace Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Netušená moc soli: Jde o univerzální ochranu před zlem?
epochalnisvet.cz

Netušená moc soli: Jde o...

Sůl považujeme za nezbytnou součást pokrmů. Lékaři...
VIDEO: Informace o 11. září, které bychom měli znát
epochaplus.cz

VIDEO: Informace o 11. září,...

O útocích z 11. září slyšel asi...
Absolutně luxusní vodka
iluxus.cz

Absolutně luxusní vodka

Absolut Elyx, super prémiová vodka s komplexní chutí a...
Miloslav Mejzlík: Fanynky už mu odpustily
nasehvezdy.cz

Miloslav Mejzlík: Fanynky...

Ženy mu celý život padají k nohám. Málokdo...
Co skrývá záhadný sarkofág nalezený v Egyptě?
21stoleti.cz

Co skrývá záhadný sarkofág...

V Egyptě probíhají výkopové práce prakticky každý...
Jak se pomáhalo a chránilo ve starověkém Řecku?
21stoleti.cz

Jak se pomáhalo a chránilo ve...

Spolu s tím, jak se lidé ve starověku...
Britský spisovatel George Orwell: Co ho inspirovalo při tvorbě díla 1984?
epochaplus.cz

Britský spisovatel George...

„Neničíme kacíře proto, že nám odporuje; nikdy...
Ideální řešení pro velké koupelny
rezidenceonline.cz

Ideální řešení pro velké...

Luxus vany zapuštěné do podlahy nebo...
Génius na propadnutí: Z tebe nikdy nic nebude, Alberte!
epochalnisvet.cz

Génius na propadnutí: Z...

Žáček s nepřítomným výrazem mimozemšťana ignoruje...
V Asii se objevili lidé již před 2,12 miliony lety
21stoleti.cz

V Asii se objevili lidé již...

Až do nedávna patřil k nejstarším nálezům objev...
Význam jednotlivých pahorků na dlani
nasehvezdy.cz

Význam jednotlivých pahorků...

Výstupky a dlaních dokáží odhalit povahu...
Vychytralost kukaček nezná mezí!
epochaplus.cz

Vychytralost kukaček nezná...

Příroda občas prokazuje, že má docela smysl pro černý...