Skip to content

Uměle vyráběné maso je možnou budoucností gastronomie: Vyrábět lze i lidské!

Na počátku března sdílel evoluční biolog Richard Dawkins na svém profilu na twitteru odkaz na článek, který pojednává o výrobě masa v laboratořích, a svým komentářem k tomuto tweetu vzbudil nemalý rozruch. Připsal k němu toto: Na tohle jsem se těšil. A co když nyní vypěstujeme lidské maso? Mohli bychom pak přestat tabuizovat kanibalismus?

Na první pohled se tento čin může zdát šílený, přesto je zajímavé toto téma sledovat. Samotný Dawkins také není prvním vědcem, který chce otevřít k tomuto tématu diskuzi. Tato možnost vždy, když se objeví, vyvolá pozdvižení. Biolog ze singapurské národní univerzity Owen Schaefer ale uvádí, že i kdyby se laboratorně vyráběné maso stalo v budoucnosti běžným, bude takto vyrobené lidské maso stále velkou vzácností.

Lidskému masu z petriho misek by nepředcházela žádná krutost – na jeho získání stačí odebrat živému člověku několik buněk, které utvoří základ pro budoucí masovou hmotu. Není nutné někomu ubližovat, nebo poškozovat již mrtvá lidská těla, tedy nedojde ani k jednomu e dvou hlavních důvodů, proč je dnes kanibalismus tabu. I přesto by ale lidé mohli k tomuto masu pociťovat velký odpor. A nebo ne?

Vůbec první laboratorní maso ochutnal člověk už v roce 2013, šlo o burger, který jeho tvůrce, Mark Post, označil jako “trochu suchý”. Vztah veřejnosti k masu z petriho misku zatím není příliš pozitivní. V jednom z prováděných výzkumů pouze třetina lidí uvedla, že by byla ochotná takové maso běžně konzumovat.

I přesto bude s jistotou existovat malá skupina lidí, která by lidské maso tímto způsobem vyrobené ráda ochutnala. Schaefer dokonce uvádí fantaskní scénář, ve kterém celebrity budoucnosti nechávají vyrábět maso ze svých buněk a svým fanouškům pak dávají možnost si na nich pochutnat, samozřejmě za nemalý finanční obnos. Schaefer se s jedním ze svých kolegů otázkou etičnosti konzumace umělého lidského masa zabýval hlouběji, přičemž nenarazil na žádný pádný argument, kterým by tento čin mohl prohlásit za neetický. Dodává také, že v současnosti je ale stále mnohem větší otázkou to, zda bude lidská populace vůbec ochotná pravidelně konzumovat jakékoliv maso, pocházející z laboratorního prostředí.

Foto: livescience.com
AKTUÁLNÍ VYDÁNÍ
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky konspirace Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Slavnou tanečnici zradila rudá šála
epochalnisvet.cz

Slavnou tanečnici zradila...

Měl to být hezký výlet, jenže v...
Dara Rolins: Dokáže zapomenout?
nasehvezdy.cz

Dara Rolins: Dokáže...

Svého ex partnera zřejmě nedokáže...
Stomatologie: Navzdory pokroku strach zůstává
epochaplus.cz

Stomatologie: Navzdory pokroku...

Špatná ústní hygiena a nezdravé stravování – dva hlavní viníci...
Kim Basinger trpí od dvaceti let příšerným strachem!
nasehvezdy.cz

Kim Basinger trpí od dvaceti...

Svoji největší slávu si herečka Kim...
Březen: Měsíc žen – SOUTĚŽ
iluxus.cz

Březen: Měsíc žen – SOUTĚŽ

Hned zkraje března jsme spolu s ženami celého světa...
Komety: královny krásy sluneční soustavy
21stoleti.cz

Komety: královny krásy...

Podivné objekty s ohonem, které mnohdy byly vidět i za...
Známý pirát Henry Morgan si užíval poklidného důchodu
epochaplus.cz

Známý pirát Henry Morgan si...

O mužích, kteří olupovali lodě nejen ve vlnách Karibiku,...
Máte chřipku, nebo jste „jen“ nachlazení? Tohle byste měli vědět o léčbě!
epochaplus.cz

Máte chřipku, nebo jste „jen“...

Postihlo to asi každého z nás. Ucpaný nos, kašel...
Zrekonstruovali tvář Jana Nepomuckého
21stoleti.cz

Zrekonstruovali tvář Jana...

Odborníkům z Centra kulturní antropologie Moravského...
Přívětivá, vzdušná a funkční
rezidenceonline.cz

Přívětivá, vzdušná a funkční

Předsíň je součástí každé domácnosti. Jako...
Nová odrůda meruněk dostala pojmenování Sophinka
21stoleti.cz

Nová odrůda meruněk dostala...

Ovocnáři z Mendelovy univerzity v Brně vyšlechtili novou...
Alergie na vodu? Vzácná, ale reálná nemoc!
epochalnisvet.cz

Alergie na vodu? Vzácná, ale...

Ať už jde o koupel, déšť, slzy nebo pot,...