17. května 1926: Narozen významný český záhadolog Ludvík Souček (1926–1978).
Domů     Přízračná vesnice Brigadoon. Zmizela obec i se svými obyvateli v časoprostoru?
Přízračná vesnice Brigadoon. Zmizela obec i se svými obyvateli v časoprostoru?
od 13.10.2023
3.3tis
361
SDÍLENÍ
3.3tis
ZOBRAZENÍ

Skotsko je nádherná země, která je pro mýty a legendy přímo stvořená. Koluje jich tu dokonce tolik, že by hravě zastínily i všechny pohádky od bratří Grimmů. Pojďme se nyní podívat na jeden příběh o zmizelé vesnici, který by možná vůbec nemusel být vymyšlený.

Obyvatelé Brigadoonu měli prý uzavřít smlouvu s Bohem, který jejich vesnici ukryl před zraky všech zlých lidí. Jediným pozůstatkem po zmizelé vesnici má být starý most z 15. století, nazývaný Brig o’ Doon. Někteří vědci vidí podobnost mezi Brigadoonem a Germelshausenem. Skalní útvar v jižní části Peru, do kterého je vytesaná zvláštní brána. Rok 1930 a inuitská vesnice u kanadského jezera Anjikuni.

Armáda postupuje rychle a obyvatelé vesnice Brigadoon jsou vyděšení. Mají utéct, vzdát se nebo bojovat? Musejí se ale rozhodnout rychle, vojáci už brzy dorazí a nebudou mít slitování. V hrůze se proto obracejí k Bohu a modlí se za zázrak.

Prosí, aby jejich vesnici ukryl před zraky všech zlých lidí, kteří by jim chtěli ublížit, a na oplátku slibují věrnost až na věky. Bůh jejich modlitby vyslyší a učiní vesnici neviditelnou, aby ji už nikdo nemohl objevit.

Zázrak ale není zadarmo. Vesničané musejí přísahat, že Brigadoon nikdy neopustí, jinak by se i se svými domy rozplynuli v mlze. Budou ale moci už navěky žít v míru a žádní nepřátelé je už nikdy nenajdou.

Jednou za sto let se vesnice na jediný den vynoří z mlhy. V tento čas ji budou moci navštívit i lidé z vnějšího světa, kteří tu na základě své vůle mohou zůstat, nebo na konci dne svobodně odejít.

Obyvatelé Brigadoonu měli prý uzavřít smlouvu s Bohem, který jejich vesnici ukryl před zraky všech zlých lidí.
Obyvatelé Brigadoonu měli prý uzavřít smlouvu s Bohem, který jejich vesnici ukryl před zraky všech zlých lidí.

Pátrání v mlze

Přesně takto zní legenda o ztracené skotské vesnici Brigadoon. Může na ní být ale něco pravdy? A pokud ano, jak rozlišit pravdivé jádro od mýtů, které se na celý příběh v průběhu let nabalovaly?

Tuto otázku si položilo už mnoho odborníků i obyčejných nadšenců, kteří se pokoušeli najít místo, kde mohla vesnice kdysi stávat. Základním vodítkem je řeka Doon v západní části Skotska.

Přes ni se totiž na předměstí dnešního městečka Alloway klene most, kterému se už stovky let říká Brig o’ Doon.

Záhadologové jsou přesvědčeni, že se jedná o jediný pozůstatek po zmizelé vesnici. Ta by se tedy musela nacházet nedaleko mostu. Má to ale jeden háček.

Kamenný most byl postaven v 15. století, na starých mapách se ale v jeho okolí žádná vesnice s názvem Brigadoon nevyskytuje. To ale ještě nemusí nutně nic znamenat.

Podrobnější mapy jsou výsadou až raného novověku, ve středověku byly spíše obecné, a proto by na nich Brigadoon vůbec nemusel být uvedený.

Jediným pozůstatkem po zmizelé vesnici má být starý most z 15. století, nazývaný Brig o’ Doon.
Jediným pozůstatkem po zmizelé vesnici má být starý most z 15. století, nazývaný Brig o’ Doon.

Odplata za povstání?

Otázkou také zůstává, kdy mělo ke zmizení vesnice dojít. V tomto se už záhadologové neshodují. Někteří se domnívají, že k tomu došlo už na konci středověku, jiní se kloní spíše až k 18. století.

O tom je přesvědčený i irský záhadolog Bob Curran, který se legendou o Brigadoonu zabývá už velmi dlouho.

Ve své knize dokonce uvádí přesný rok 1754, kdy měla být proti obyvatelům vesnice vyslaná trestná výprava anglických vojáků jako odplata za jejich účast na jakobitském povstání rozdmýchaném Skoty a Francií o 8 let dříve s cílem obnovit v Anglii vládu rodu Stuartovců.

Odvolává se na staré listiny uložené v archivu v Glasgow, kde je prý tento nájezd dobře popsán. Jenže ani v nich není Brigadoon výslovně zmíněn. Curranovu teorii proto mnoho odborníků rozporuje.

Pokud by měl Brigadoon existovat ještě v 18. století, dochovaly by se o něm jistě četné zmínky, ať už na starých mapách, nebo v textu obchodních či vlastnických listin.

Někteří vědci vidí podobnost mezi Brigadoonem a Germelshausenem.
Někteří vědci vidí podobnost mezi Brigadoonem a Germelshausenem.

Brigadoon = Germelshausen?

Pokud bychom tedy připustili, že Brigadoon skutečně existoval, kam se mohl ztratit? Záhadologové si tuto pověst vykládají jako důkaz existence nějaké časoprostorové trhliny, která mohla celou vesnici pohltit a možná přenést do jiné dimenze.

Lidé ve starších dobách si pak tuto událost mohli spojit s božím zásahem, který byl pro jejich vnímání srozumitelnější, a tak možná vznikla pověst o smlouvě obyvatel vesnice s Bohem. Skeptici ale považují tento příběh za zcela vymyšlený.

Podle jejich názoru byl převzat z německé mytologie, kde existuje podobná pověst o ztracené vesnici Germelshausen. Ta se měla rozplynout v mlze a stát se neviditelnou.

Jejím jediným pozůstatkem je prý zvuk zvonů, který se občas line údolími bavorských hor, a pochází právě ze zvonice v Germelshausenu. Vesnici mají ale na rozdíl od Brigadoonu obývat zlí duchové. Mohl by snad tento německý mýtus být předobrazem příběhu o zmizení Brigadoonu?

Keltské opidum

Záhadu kolem vesnice Brigadoon se snažili rozluštit i odborníci na lingvistiku a historii. Ti přišli se zajímavou teorií založenou na rozboru samotného názvu vesnice.

Jméno je pravděpodobně složeninou ze dvou slov pocházejících ze starého keltského jazyka, gaelštiny. Výraz „briga“ označoval kopec nebo vyvýšené místo a slovo „dun“ se používalo pro opevnění.

Na základě tohoto rozboru se řada vědců domnívá, že název Brigadoon mohl možná odkazovat na dávné keltské opidum, které snad kdysi stávalo v okolí řeky Doon.

Jeho pozůstatky mohly být v krajině patrné ještě ve středověku, a lidé mu možná právě proto dali tento název. Brigadoon by tedy nezmizel v časoprostoru, ale prostě by se během věků rozpadl. V okolí řeky Doon nebylo ale žádné velké opidum nikdy nalezeno.

Může tato teorie vysvětlovat záhadu zmizení Brigadoonu? Nebo mají pravdu záhadologové a vesnice se skutečně přenesla do jiné dimenze?

Skalní útvar v jižní části Peru, do kterého je vytesaná zvláštní brána.
Skalní útvar v jižní části Peru, do kterého je vytesaná zvláštní brána.

Představuje Brána bohů v Peru průchod mezi světy?

V jižní části Peru na březích jezera Titicaca se nachází skalní útvar, do kterého je vytesaná zvláštní brána. Přezdívá se jí Brána bohů nebo také Portál Aramu Muru a podle místních představuje průchod mezi dvěma světy.

Vědci se domnívají, že jde jen o nedokončenou stavbu Inků, starou asi 500 let, místní jsou ale přesvědčeni, že ji vytvořila vůbec první peruánská civilizace před více než 5000 lety.

Vytesaný útvar je vysoký 7 metrů a u jeho paty se nachází malý výklenek ve tvaru písmene T, o výšce 2 metry a hloubce asi půl metru. Objeven byl až v 90. letech minulého století a dodnes není jasné, k čemu sloužil.

Mohly se tu konat náboženské obřady nebo možná měla brána jen symbolický význam ve vztahu k přilehlému jezeru.

K bráně se váže legenda o inckém veleknězi jménem Aramu Muru z chrámu sedmi paprsků, který utekl z hlavního města incké říše Cuzca, když město dobývali

španělští conquistadoři. Vzal s sebou mnoho pokladů včetně nejstřeženějšího chrámového artefaktu – zlatého disku. Uprchl k Bráně bohů, kde prý zasadil disk do skály, objevilo se modré světlo a kněz i s poklady zmizel.

Pověsti o zmizelých lidech v blízkosti brány se v okolí vyprávějí už mnoho let. Místní tu prý občas vídají záhadná světla a ohnivé disky. Kolem brány má také působit velmi silná energie.

Podivné mravenčení a brnění končetin má být u návštěvníků skalního útvaru běžným jevem. Mohla by snad tato energie být důkazem působení neznámých sil?

Rok 1930 a inuitská vesnice u kanadského jezera Anjikuni.
Rok 1930 a inuitská vesnice u kanadského jezera Anjikuni.

Tajemství jménem Anjikuni

Je úplňková noc, 6. listopadu 1930, a do zasněžené inuitské vesnice u kanadského jezera Anjikuni právě přichází lovec kožešin Joe Labelle. Těší se, že si po dlouhé cestě konečně pořádně odpočine. Jenže klid ho bohužel nečeká.

Místo obvyklého přátelského setkání čeká na zkušeného dobrodruha jen vylidněná vesnice. Teprve nedávno vyhaslé ohně stále ještě doutnají a všechny příbytky se zdají být netknuté. Co se s obyvateli stalo?

Lovec neváhá, a když nikoho nenajde ani v okolí, vyráží pro kanadskou jízdní policii. Pátrání ale odpovědi nepřinese. Pouze na březích jezera jsou nalezeni mrtví vyhladovělí saňoví psi a opodál je eskymácké pohřebiště s prázdnými hroby.

Dodnes není jasné, co se v osadě odehrálo. Někteří badatelé spekulují o nějaké otravě a náhlé panice, kvůli které všichni odešli do pustiny. Jiní, že za vše mohou mimozemšťané nebo nějaká časoprostorová anomálie.

Foto: shutterstock.com, wikimedia.org, facebook.com, pixabay.com, youtube.com, flickr.com
reklama
Související články
od 17.5.2024 574
Bohnický hřbitov najdeme nedaleko známé psychiatrické léčebny v Praze. Ještě před několika lety o něm téměř nikdo nevěděl, neboť připomínal zarostlou džungli. Na ploše 4 200 čtverečních metrů se nachází ostatky několika tisíc osob a těla jsou zde údajně často pohřbena až ve třech vrstvách nad sebou. Někteří badatelé však tvrdí, že se jedná o pouhou legendu. H
od 16.5.2024 1.7tis
Svým tvarem zdálky připomíná pyramidu, a proto je hora Schiehallion tyčící se v krajině skotské oblasti Perth a Kinross nepřehlédnutelná. Místní už od starověku věří, že tu sídlí kouzelné bytosti, duchové a podle některých pramenů i bohové. To ale není zdaleka není vše…     Přezdívá se jí Čarovná hora Kaledonských (obyvatelé Kaledonie, his
od 16.5.2024 2.0tis
O staré lávce z 18. století se vyprávějí vskutku hrůzostrašné příběhy. Kdysi dávno tu prý šílený vrah tu zabil několik dětí a poté byl na stejném místě popraven. Od té doby v okolí mostu straší. Zaznamenány tu byly podivné světelné jevy či strašidelné zvuky, jako je křik, pláč či démonický smích. Říkají mu Pekelný most nebo Most do pekla. Ve skutečnosti jde o nenápadnou ocelovou lávku klenoucí
od 15.5.2024 2.6tis
V hornických městech Humberstone a La Noria v Chile prý dochází k celé řadě zvláštních úkazů. Návštěvníci z různých koutů světa uvádějí, že zde mají pocit, jako by je někdo nebo něco sledovalo. Někteří z nich dokonce tvrdí, že zde spatřili jakési přízračné postavy. Obývají snad Humberstone a La Noriu duchové? Příběh důlního městečka Humberstone se začíná
od 15.5.2024 3.0tis
Pozorování neidentifikovatelných létajících objektů není pouze záležitostí jiných států. I nad naší malou zemí byla v minulosti zaznamenána už celá řada případů, které dodnes vrtají hlavou nejen milovníkům záhad, ale často i úřadům. Podívejte se s námi na ty nejzajímavější z nich. Čtvrtá hodina odpolední.
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
epochaplus.cz
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce? Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Industriální styl má své kouzlo
panidomu.cz
Industriální styl má své kouzlo
Tento trend bydlení je inspirován prostředím továrních hal a průmyslových prostor. Se svou střízlivostí a sklonem k minimalismu je protipólem romantických trendů bydlení. Možná to je ale přesně to, co se vám zalíbí. Zdálo by se, že zařídit si byt v industriálním trendu bude velmi lehké. Opak je pravdou, protože musíte přísně dodržet jednotný styl,
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s