24. října 1601: Za nejasných okolností umírá dánský astronom Tycho de Brahe. Otrávil se? Nebo se stal obětí vraždy?
Domů     Dobře utajená záplava ruských superdiamantů: Vyrobil je meteorit, nebo přiletěly rovnou z vesmíru?
Dobře utajená záplava ruských superdiamantů: Vyrobil je meteorit, nebo přiletěly rovnou z vesmíru?
od 17.10.2023
3.0tis
Pod kráterem Popigaj, který zřejmě vznikl dopadem velkého asteroidu, leží údajně netušené zásoby diamantů. Foto: CC- Jerry Cone – Public Domain
312
SDÍLENÍ
3.0tis
ZOBRAZENÍ

Tuto informaci prý tajily sovětské a posléze ruské úřady již od 70. let minulého století.

Obvinění, které vznáší v roce 2012 americký týdeník Christian Science Monitor, Rusové striktně popírají a tváří se jako by o tajemství drahých kamenů nevěděli. Jaký k tomu mají důvod?

Pod kráterem Popigaj, který zřejmě vznikl dopadem velkého asteroidu, leží údajně netušené zásoby diamantů. Foto: CC- Jerry Cone - Public Domain Zdrojem blyštivého objevu je prý vesmírný meteorit. Foto: Pixabay Pod kráterem Popigaj leží údajně netušené zásoby diamantů. Foto: CC-Nasa-Public Domain. Sibiřské diamanty jsou cennější než podobné „obyčejné“ drahé kameny. Foto: CC- Géry PARENT - Public Domain Je v kosmu k nalezení i zlato a jiné drahé kovy? Foto: CC-Karelj-Public domain Nanodiamanty nalezené v impaktní struktuře Popigaj, Rusko. Foto: Hiroaki Ohfuji-CC BY 4.0 Nejhlubší vrt na světě dosahuje hloubky 12 261 metrů. Foto: Andre Belozeroff / CC BY-SA 3.0 V roce 1989 byly podzemní práce za podivných okolností ukončeny. Foto: Evgeny Anatolievich Shelkovnikov-CC BY-SA 4.0

Pohvizdování větru nad věčně zmrzlou půdou toho dne přeruší ohlušující rána, po níž zůstává spálenina dlouhá celé kilometry. A stačil k tomu jen jeden obří náraz asteroidu, který krajinu mění k nepoznání.

Zdrojem blyštivého objevu je prý vesmírný meteorit. Foto: Pixabay
Zdrojem blyštivého objevu je prý vesmírný meteorit. Foto: Pixabay

Událost, k níž dochází před miliony let, posléze ovlivní nejen geografickou situaci, ale dokonce i politické a astronomické poměry. Když totiž žhnoucí místo vychladne, zůstávají pod obřím kamenem z vesmíru malé blyštivé kamínky, jejichž cena je nedozírná.

Jsou to diamanty! Sibiřské diamanty jsou ale ještě cennější než podobné „obyčejné“ drahé kameny. Vznikají prý totiž po střetu asteroidu s uhlíkem nasycenou zemí. A to už je pádný důvod tajit jejich existenci před okolním světem.

V loňském roce je však letité tajemství prozrazeno. Spustí dlouho ukrývaná informace nečekanou lavinu?

Zásoba na tisíce let?

Ruští geologové na podzim roku 2012 odhalili veřejnosti, že v sibiřském kráteru Popigaj v Krasnojarské oblasti na severovýchodě Ruska je ložisko diamantů vyjádřené v bilionech karátů (jednotka hmotnosti, 1 karát = 0,2g).

Pod kráterem Popigaj leží údajně netušené zásoby diamantů. Foto: CC-Nasa-Public Domain.
Pod kráterem Popigaj leží údajně netušené zásoby diamantů. Foto: CC-Nasa-Public Domain.

Přestože nejde o druh, který se běžně používá v klenotnictví, mohou mít kameny značné využití v průmyslu, kde by tyto sibiřské zásoby vystačily až na 3000 let. Ale kde se vlastně v místě 2000 kilometry vzdáleném od Moskvy vzácné kameny vzaly? Zdrojem blyštivého objevu je prý vesmírný meteorit.

Diamantová pláň v kráteru pravděpodobně vznikla před 35 miliony let při srážce 5–8 kilometrů širokého meteoritu se zemským povrchem za bezděčné asistence velkého množství uhlíku, který prostupuje krasnojarskou půdu.

Vědci toto tvrzení ještě doplňují tím, že zrod diamantů má na svědomí obří tlak při dopadu tělesa. Meteoritů dopadlo na Zemi již mnoho, ale čím to, že právě na Sibiři se vyskytly diamanty?

Sibiřské diamanty jsou cennější než podobné „obyčejné“ drahé kameny. Foto: CC- Géry PARENT - Public Domain
Sibiřské diamanty jsou cennější než podobné „obyčejné“ drahé kameny. Foto: CC- Géry PARENT – Public Domain

Trasa vesmír–Sibiř?

Odpověď na tuto diamantovou záhadu hledají odborníci doposud. A dlužno říci, že jejich závěry se příliš neshodují. Teorii o nárazu obřího tělesa, které už samo o sobě mohlo být tzv.

uhlíkovým chondritem (druh kamenného meteoritu – pozn. red.) a při dopadu do uhlíkového zemského podloží pak vytvořit bohaté diamantové pole, nabourávají názory hovořící o vesmírném původu diamantů.

„Výsledkem srážky je kráter o průměru 100 kilometrů – a především diamanty, o něž sovětský režim velmi stál.

Ne snad proto, že by toužil dekorovat zasloužilé údernice briliantovými šperky, ale především pro nenahraditelnost nejtvrdšího nerostu v mnoha strategických odvětvích.

A tak ani nevadilo, že diamanty z vesmíru jsou malé a nepříliš vzhledné,“ tvrdí český badatel Jan A. Novák (*1951). Vzhledem k předešlému tvrzení logicky vyvstávají i další otázky. Je například možné, že se v kosmu nachází také zlato či jiné drahé kovy?

Je v kosmu k nalezení i zlato a jiné drahé kovy? Foto: CC-Karelj-Public domain
Je v kosmu k nalezení i zlato a jiné drahé kovy? Foto: CC-Karelj-Public domain

Moře nejtvrdších kamenů

Vesmírný původ vzácných kamenů považují někteří odborníci za víceméně dobrý žert. Ale přesto nejsou schopni identifikovat některé anomálie, které se pojí se sibiřskou záhadou.

„Zdroj super tvrdých diamantů v horninách po popigajské kryptoexplozi je desetkrát větší než všechna dosud známá naleziště,“ uvádí Nikolaj Pochilenko, ředitel Novosibirského ústavu geologie a mineralogie při Ruské akademii věd.

Zjednodušeně řečeno, v sibiřském kráteru se nacházejí diamanty tvrdší než všechny ostatní diamanty na Zemi, a přitom je jich zde na jednom místě rozeseto desetkrát víc než v obyčejných dolech.

Tuto záhadu nemohou skeptici věrohodně vysvětlit, nebo to alespoň prozatím zkrátka nesvedou. Upínají se proto, coby ke zdroji zvláštní diamantové nadílky, ke zmiňovanému obřímu nárazu, který podle nich prostě nastavil nová pravidla pro vznik diamantů.

Nanodiamanty nalezené v impaktní struktuře Popigaj, Rusko. Foto: Hiroaki Ohfuji-CC BY 4.0
Nanodiamanty nalezené v impaktní struktuře Popigaj, Rusko. Foto: Hiroaki Ohfuji-CC BY 4.0

Střežené tajemství odolává

Obyčejnému laikovi se nechce věřit, že by nárazem vesmírného tělesa do Země vznikly diamanty. A jak se ukazuje, není se také čemu divit. „Mechanismus vzniku diamantů při srážce Země s asteroidem je odlišný.

Tlaková vlna nárazu působí na horniny v zemské kůře obsahující uhlík a vytvoří podmínky pro jeho krystalizaci. Později se zjistilo, že určité

meteority mohou obsahovat i poměrně velké množství mikroskopických diamantů, které vznikly už v kosmickém prostoru,“ uvádí Jan A. Novák.

O původu kamenů lze spekulovat, ale to není pravý důvod, proč by měla být existence pozoruhodných diamantů desítky let tajena. Šlo tu snad ještě o něco víc?

Je v pozadí Kolský vrt?

Podle některých spekulací by v celé záležitosti kolem sibiřského naleziště zvláštních diamantů mohly hrát roli hlubinné vrty, které v někdejším Sovětském svazu, potažmo v dnešním Rusku v minulosti probíhaly.

Mezi ně patří také proslulý vrt s označením SG3 na poloostrově Kola na severozápadě Ruska.

Nejhlubší vrt na světě dosahuje hloubky 12 261 metrů. Foto: Andre Belozeroff / CC BY-SA 3.0
Nejhlubší vrt na světě dosahuje hloubky 12 261 metrů. Foto: Andre Belozeroff / CC BY-SA 3.0

Místo v Murmanské oblasti při ruských hranicích s Finskem se proslavilo nejen tím, že je zde nejhlubší vrt na světě (12 261 metrů), ale také podivnými okolnostmi, jež podzemní práce ukončily.

Nejhlubší díra do Země je totiž od roku 1989, kdy byl vrt oficiálně ukončen, zapečetěná. v Na dně propasti se totiž údajně měly ozývat děsivé pazvuky, které si nezadají s hororovými efekty!

Lekli se snad geologové, že se provrtali do pekla, a proto své práce ukončili? Oficiální stanovisko Rusů ovšem hovoří o tom, že na další vrtání nejsou prostředky. Aby mohli pokořit plánovaných 15 kilometrů, potřebují výkonnější vrtáky. A ty by jim mohly přinést právě sibiřské diamanty!

V roce 1989 byly podzemní práce za podivných okolností ukončeny. Foto: Evgeny Anatolievich Shelkovnikov - CC BY-SA 4.0
V roce 1989 byly podzemní práce za podivných okolností ukončeny. Foto: Evgeny Anatolievich Shelkovnikov – CC BY-SA 4.0

Nejasný začátek, otevřený konec

Průmyslovými diamanty se osazují hlubinná dláta vrtáků. Kosmické diamanty z kráteru Popigaj těmto průmyslovým diamantům odpovídají, ba co víc, oplývají ještě lepšími vlastnostmi! Je to důvod, proč Rusové před lety zatajili úžasný objev supertvrdých diamantů?

Práce na Kolském vrtu jsou sice před více než 20 lety přerušeny, ovšem s tím, že v dalších letech budou opět obnoveny – až se podaří sestavit výkonnější vrtáky. Nastal ten čas právě nyní, a proto bylo staré tajemství konečně prozrazeno?

Co však dále zůstává, to je tajemství původu diamantů z kráteru. Bude alespoň v této záležitosti někdy v budoucnu jasněji?

Foto: Viz popisky
Lokalita:
Související články
od 23.10.2024 1.9tis
Teorií, že hmotu lze ovlivnit pouhou myšlenkou, se vědci zabývají celá desetiletí. Máme ale kromě tisíců zohýbaných lžiček nějaký jiný důkaz? Ve skutečnosti existuje celá sbírka fotografií, které byly údajně vytvořeny pouhou silou mysli! Je to skutečně možné? Uprostřed místnosti stojí do půli těla svlečený muž. Jeho vlasy jsou rozcuchané, tv
od 22.10.2024 2.6tis
Dvoumetrové bytosti se šupinatou zelenou kůží mají žít ukryté v podzemí. Může být takový tvor skutečný? Teorie o existenci podivných ještěřích lidí ukrytých ve stínu naší civilizace má překvapivě mnoho zastánců. Jaké jsou jejich argumenty? A co tito ještěří lidé vlastně mají být zač? Báňský inženýr G. Warren Shufelt opatrně upravuje svůj podivně vy
od 22.10.2024 2.9tis
Při hledání mimozemského života narazili vědci na jeden problém. Ve vesmíru existuje docela dost míst, kde bychom teoreticky život mohli nalézt. Pokud obecně směřuje vývoj ke stále složitejším organickým formám a následně k inteligentním tvorům, měl by být vesmír plný života. Dříve nebo později bychom na něj měli narazit. Jak to, že k tomu ještě nedošlo? I když hledáme život ve vesmíru nějakou dob
od 22.10.2024 3.0tis
Po svazích Tibetu jsou jich rozeseté desítky, přesto o účelu a původu těchto kamenných věží nemá nikdo ponětí. Stály zapomenuty celá staletí. Proč mají půdorys hvězdy a k čemu sloužily? Podaří se někdy odhalit jejich tajemství? Tajemné věže se znovu dostaly do hledáčku vědců a badatelů před 30 lety. Tehdy francouzský cestovatel Michel Peissel, známý napří
od 21.10.2024 2.8tis
Jako malý chlapec nemá stejný život jako ostatní děti. Od rána do večera musí dřít na rodinné farmě a trpí pod násilnickým otcem. Jedné noci je ve stodole svědkem něčeho tak hrůzného, co spáchal jeho otec, že o tom není schopen nikdy promluvit. Volá o pomoc, modlí se, ale dál zůstává lapen v bludném kruhu strachu a bolesti. Nakonec se v zoufalství obrací k ďáblu. A ten jeho prosby vyslyší…
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
epochanacestach.cz
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
Více pohádkových příběhů i atrakcí, více zábavy, již od 18. října v Praze, Letňanech. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky.
Kabely pro jaderné elektrárny budou bezpečnější a vydrží déle
21stoleti.cz
Kabely pro jaderné elektrárny budou bezpečnější a vydrží déle
Vyvinout silové a sdělovací kabely, které budou použitelné pro rekonstrukci nebo výstavbu nových bloků jaderných elektráren. To je hlavním cílem projektu, na kterém pracují vědci z Centra polymerních
Victorinox zachytil v nožíku kouzlo zimy
iluxus.cz
Victorinox zachytil v nožíku kouzlo zimy
Victorinox hrdě představuje šestou limitovanou edici kapesního nože z kolekce Winter Magic. Spartan Winter Magic Limited Edition 2024, inspirovaný okouzlující švýcarskou zimou, je nejnovějším přírůstk
Pečený pikantní květák
tisicereceptu.cz
Pečený pikantní květák
Podávejte se zeleninovými hranolky a jogurtovým dipem, případně se zakysanou smetanou smíchanou s nivou nebo jiným modrým sýrem. Suroviny 1 květák 120 g hladké mouky 100 ml vody sůl Na omá
Jemná alternativa z přírody ke zmírňování bolesti
panidomu.cz
Jemná alternativa z přírody ke zmírňování bolesti
Bolest lze mírnit i jinak než chemicky. Alternativ je řada, i když jejich síla a spolehlivost kolísá. Za pokus ale stojí. Teplo a chlad To je nejjednodušší, přitom účinný způsob, který působí na příčinu bolesti fyzikálně. * Studené obklady a koupele zmírňují bolest způsobenou záněty. Při zánětu se totiž intenzivně zvyšuje prokrvení postižené partie, což
Jan Lucemburský si v Paříži žil jako v ráji
epochalnisvet.cz
Jan Lucemburský si v Paříži žil jako v ráji
Své dětství strávil Jan Lucemburský zřejmě u francouzského královského dvora, snad tu byl vychováván, možná tu jen často pobýval. Informace o této etapě králova života jsou velmi skromné. Dosud vřelé vztahy mezi francouzskou korunou a lucemburskými hrabaty však načas ochladnou po usednutí Jindřicha VII. na říšský trůn. Ani Jan jako český král nemá zpočátku
Elegantní exkluzivní župany
rezidenceonline.cz
Elegantní exkluzivní župany
Vyrobené z prvotřídních materiálů, jako jsou hebká bavlna nebo měkké froté, představují symbol pohodlí a elegance. Stylové modely, jež jsou vrcholem sofistikovanosti, nabízejí dokonalý zážitek relaxace nejen po koupeli. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem  
Slováčková od základu mění život!
nasehvezdy.cz
Slováčková od základu mění život!
S rakovinou bojuje jako lvice. Anna Slováčková (29) přehodnotila priority a rozhodla se zásadně změnit život. Roli v tom hraje i její partner Matěj Růžička. Rakovina se jí vrátila po třech letech.
Velká léčivá síla
nejsemsama.cz
Velká léčivá síla
Sezamová semínka patří mezi zdravé potraviny, které nám dokážou pomoci s mnoha neduhy. Jejich kladný vliv na lidské tělo je nepopiratelný. O sezamu se říká, že žádná skála před ním nezůstane celá. Dvoumilimetrové semínko je prý nejstarší koření na světě a ukrývá se v něm velká léčivá síla. Obsahuje důležité minerální látky a kvalitní bílkoviny, takže je jasné, že jsou
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
epochaplus.cz
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
Kalendáře ukazují rok 1965, v Československu se dá konečně zakoupit první ženská antikoncepce a televize začíná vysílat Večerníčka. A daleko za oceánem, v delawarském Wilmingtonu, představí americká chemička polského původu Stephanie Kwoleková (1923–2014) para-aramidové vlákno, které dostane název kevlar.   Oproti jiným polyamidům čtyřnásobně absorbuje rázovou energii. Bezpečnostní složky si mnou ruce. Neprůstřelné vesty a
Srazila jsem sousedce hřebínek svými květy
skutecnepribehy.cz
Srazila jsem sousedce hřebínek svými květy
Do domu se nám nastěhovala paní Dokonalá. Byli jsme z ní všichni tak znechucení, že se muselo něco stát. Nikdy jsem neměla problém se sousedy, v tom činžovním domě bydlím od svého dětství, byt jsem podědila po rodičích, a lidé, co tu s námi žili, byli vždycky skvělí. Jako sousedé jsme drželi pospolu, občas jsme se scházeli na dvorku
Neřestná Baia: Ztratilo se římské Las Vegas pod vodou?
historyplus.cz
Neřestná Baia: Ztratilo se římské Las Vegas pod vodou?
„Dívky sem přicházejí jako panny a odcházejí jako prostitutky!“ neberou si servítky antičtí mravokárci. Město Baia, kde si římská smetánka vyhazuje z kopýtka, považují za doupě neřesti. A když tento symbol nemravnosti později pohltí moře, spousta lidí si to vykládá jako boží trest za všechny hříchy, které v něm byly kdy spáchány.   Saint Tropez či
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz