Spojuje rozbité kousky duše, ovlivňuje srdeční čakru a bojuje proti vnitřním strachům. To je meduňka, ideální bylinka pro podzimní dny. Můžete ji zkusit využít například na jednoduchý rituál očisty…
Cítíte se s nastávajícím podzimem tak nějak „na nic“? Do mysli se vkrádají nedobré myšlenky, zmítá námi melancholie, která někdy sklouzne až k pocitům zoufalství. Klesá i schopnost koncentrace.
Pokud se s tímto alespoň zčásti ztotožníte a netrpíte klinickou depresí, mohla by vám pomoci úplně obyčejná bylinka – meduňka lékařská (Melissa officinalis), léčivka z čeledi hluchavkovitých.
Obsahuje asi 0,1 % silic, díky kterým má jemný citronový nádech, a asi 4 % tříslovin, kyseliny hydroxytriterpenové a pomálu hořčin, flavonoidů a minerálních látek. Nové výzkumy navíc uznávají její protivirové účinky, zvláště u herpesvirů (opary).
Přinese pocit bezpečí, uvolní křeče, zlepší paměť. A speciálně se doporučuje ženám po samovolném potratu, ale i gynekologických operacích. Říká se o ní, že její zelené lístky mají v tomto ohledu moc vskutku zázračnou.
Pomáhají totiž obnovit zraněnou ženskou integritu. V základu se nevyžaduje nic složitého – lístky meduňky v látkovém pytlíčku noste u sebe a pijte pravidelně (zejména večer) meduňkový čaj. Vylouhovat nechte asi 15 minut a poté pijte.
Po zhruba 14 dnech kůru ukončete, beztak už ztrácí na vaše tělo sílu. K pití je ideální podpořit účinek cílenou relaxací, nejlépe s „berličkou“ v podobě meduňkového přírodního esenciálního oleje, jehož pět kapiček přidáte do difuzéru nebo aromalampy.
Meduňkový elixír života
Pro všeobecné posílení v podzimních dnech si připravte medovo-meduňkový elixír života – tak totiž říkají meduňce v jižních zemích.
Pomáhá chránit vaši duši a v této souvislosti přímo i tělo, a to konkrétně proti respiračním chorobám, bolestem v krku a dalším trablům podzimních dní. Jak na to? Recept není nijak složitý. Potřebujete čerstvé lístky meduňky, jeden nebo dva citrony a med.
Lístky natrhejte do cca půlitrové nádoby a můžete je i trochu pomnout, aby se lépe extrahovaly účinné látky.
Zalijte převařenou horkou vodou a nechte louhovat, dokud voda nezchladne. Poté kombinujte množství šťávy z citronu a medu dle své chuti. Nápoj se dá pít jak teplý, tak vychlazený. Při podávání můžete navíc ozdobit snítkou meduňky.