11. května 1945: Začíná bitva u Slivice, v níž se Sověti střetávají s německými vojáky, kteří vypadají jako šílení. Mají oči podlité krví a nadlidskou výdrž.
Domů     Uzdravila Veroničina rouška i císaře?
Uzdravila Veroničina rouška i císaře?
od 14.12.2023
3.2tis
338
SDÍLENÍ
3.2tis
ZOBRAZENÍ

Početný dav věřících upírá v chrámu sv. Petra v Římě zrak na nevelké plátno. Spatřit je na něm možné temný obrys tváře. Podle katolické církve jde o Veroničinu roušku a podobizna na ní patří samotnému Spasiteli. Látka má být navíc nadána zázračnou mocí. Některé legendy dokonce tvrdí, že prý dokáže vzkřísit mrtvé…

Otisk tváře Krista na Turinském plátně. Chrám v Manopello v Itálii. Plátno z Manoppella si roku 2006 na vlastní oči prohlédl i papež Benedikt XVI. Svatá Veronika údajně Ježíšovi při cestě na Golgotu otřela tvář potovým hadříkem. Historička Karen Rallsová. Keith Ward. Kristova tvář se otiskla v den jeho smrti i do jednoho potního hadříku.

Turínské plátno není jediný starověký artefakt, do něhož se údajně měla otisknout Kristova tvář. Jeho rysy má podle pověstí nést také drobná plátěná rouška.

Když Ježíš kráčel směrem ke Golgotě, prý k němu přistoupila žena jménem Bereníké, později známá jako Veronika, a látkou mu z tváře otřela krev. Konkrétně mu po obličeji měla přejet takzvaným sudariem neboli potovým hadříkem.

„Na znamení vděčnosti zanechal na látce otisk své podoby,“ píše záhadolog Matt Lamy. Z roušky se později stala posvátná relikvie, k níž do Vatikánu mířily zástupy poutníků.

Podle německého jezui­ty Heinricha Pfeiffera (1939–2021) jde ale jen o kopii a originál se nachází jinde. Kde?

Plátno z Manoppella si roku 2006 na vlastní oči prohlédl i papež Benedikt XVI.
Plátno z Manoppella si roku 2006 na vlastní oči prohlédl i papež Benedikt XVI.

Daruje ji papeži

Římského císaře Tiberia (42 př. n. l.–37 n. l.) už dlouhé měsíce nebylo možné spatřit v ulicích Věčného města. Na stará kolena se totiž přesune na ostrov Capri. Jedním z důvodů je zřejmě i postupující nákaza leprou.

Imperátor se ovšem nemoci jako zázrakem během krátké návštěvy Říma zbaví. Uzdravit ho podle některých zdrojů měla právě Veroničina rouška.

„Veronika se v doprovodu Ježíšem vzkříšeného Lazara a dalších poutníků přeplavila do jižní Francie a došla až do Říma,“ popisuje publicista Václav Pavlík. Ve Věčném městě měla žena uzdravit samotného císaře.

Následně kus magické látky svěřila svatému Klementovi (asi 35–99), z něhož se později stal papež.

Otisk tváře Krista na Turinském plátně.
Otisk tváře Krista na Turinském plátně.

Předmětem uctívání

„Vidím. Já vidím!“ křičí nevěřícně postarší poutník, který v dětství oslepl a myslel si, že už nikdy neuvidí. Poté, co poklekl před Veroničinu roušku a pomodlil se, se mu ovšem zrak dle vlastních slov vrátil.

Nejstarší historické záznamy o zázračném hadříku pocházejí ze 4. století. V roce 1297 je artefakt umístěn do Vatikánské baziliky, kde se stává předmětem uctívání.

Míří k němu zástupy lidí, zejména pak nemocných, kteří doufají, že jim stejně jako kdysi císaři pomůže od zdravotních neduhů. A dle dobových zpráv se tak skutečně děje.

Řadě poutníků se po návštěvě baziliky vrátí zrak, či sluch a mrzáci opět mohou chodit po svých.

Chrám v Manopello v Itálii.
Chrám v Manopello v Itálii.

Křísí mrtvé?

Ve Vatikánské bazilice není takřka k hnutí. Největší zájem o Veroničinu roušku nastává roku 1300. Papež ho totiž vyhlásí za Svatý rok s tím, že kdo svatostánek v Římě navštíví, dosáhne úplného odpuštění hříchů.

Mezi těmi, kdo tehdy vzácné plátno obdivují, je i slavný Dante Alighieri (1265–1321). Podle tehdejšího mínění umí rouška „uhasit žízeň a vzkřísit mrtvé.“ O tom, že by ovšem někoho přivedla zpátky k životu, nemáme žádné konkrétní zprávy. Ba naopak.

V roce 1300 je zájem o její spatření tak veliký, že má v uvozovkách několik lidí na svědomí. „Papežské záznamy ukazují, že v jubilejních letech 1300 a 1350 bylo mnoho osob ušlapáno, když se chtělo na závoj podívat,“ uvádí historička Karen Rallsová.

Svatá Veronika údajně Ježíšovi při cestě na Golgotu otřela tvář potovým hadříkem.
Svatá Veronika údajně Ježíšovi při cestě na Golgotu otřela tvář potovým hadříkem.

Jen jednou za rok

Kněz pozvedne rám s Veroničinou rouškou a po dvě minuty ho drží v rukách, aby si údajnou podobiznu Krista mohli prohlédnout věřící. Stojí přitom na balkoně v bazilice sv. Petra.

Vzácná relikvie je dnes lidem ukazována jen jednou ročně, a to vždy na Květnou neděli. O jejím osudu po roce 1300 toho mnoho nevíme. Někteří badatelé se dokonce domnívají, že potový hadřík byl během vyplenění Říma v roce 1527 zničen. Podle všeho tomu tak není.

V roce 1608 je kvůli přestavbě zbourána část Svatopetrské baziliky. K zemi jde tehdy i místo, kde byla Veroničina rouška do té doby uchovávána. Látka je proto přesunuta do vatikánského archivu a od té doby vystavována jen jednou ročně.

Historička Karen Rallsová.
Historička Karen Rallsová.

Jde jen o kopii?

Novináři pozvaní na konferenci konanou ve Věčném městě se nestačí divit. 3. června roku 1999 totiž na ní německý jezuita Heinrich Pfeiffer prohlašuje, že úspěšně dokončil třináctiletý výzkum s cílem najít pravý Veroničin závoj.

„Vatikánská rouška je jen kopie,“ šokuje přítomné. Jeho slova přitom nelze brát na lehkou váhu. Jde totiž o profesora dějin křesťanského umění na Gregoriánské univerzitě ve Vatikánu a oficiálního poradce Papežské komise pro kulturní dědictví církve.

Pfeiffer následně přijde s tím, že originál stále existuje a on ví, kde se nachází.

Uchováván v tajnosti

„Jsem přesvědčený, že toto je autentický Veroničin závoj,“ říká německý jezuita a ukazuje na obraz. Pravou relikvii údajně našel ukrytou v opatství Manoppello ve střední Itálii. Do vesničky se měla dostat už v roce 1508 a být sto let v držení rodiny Leonelliů.

V roce 1608 ji ale údajně ukradl jistý Pancrazio Petrucci. Jeho žena ji za 400 scudů později prodala doktoru De Frabritiis, aby měla na zaplacení výkupného za manžela.

Lékař následně závoj věnoval kapucínským mnichům z místního opatství, kteří jej uchovávali v tajnosti jako posvátný symbol.

Keith Ward.
Keith Ward.

Nebylo vytvořeno barvami

Několik dlouhých okamžiků si už záhadné plátno z Manoppella prohlíží papež. 1. září roku 2006 si relikvii přijede prohlédnout sám Benedikt XVI. (1927–2022). K její autenticitě se přitom nevyjádří.

Před sebou má každopádně takřka průhlednou látku širokou sedmnáct a dlouhou dvacet čtyři centimetrů. Je na ní podobizna vousatého muže s dlouhými vlasy a otevřenýma očima. Patrné jsou na ní také červené kapky, údajně od krve.

Zajímavé je, že při různém nasvícení se obraz objevuje a ztrácí. „Test ultrafialovými paprsky potvrdil, že zobrazení nebylo vytvořeno barvami,“ dodává Pfeiffer.

Z mořského hedvábí

Při pohledu na roušku z Manoppella je okamžitě patrné, že byla vytvořena z jedinečné látky. Na její vznik posloužilo vzácné mořské hedvábí. Ovšem jeho použití máme doložené až z 2. století našeho letopočtu.

Více světla do záhady by tak vneslo radiokarbonové datování. Vzhledem k choulostivému stavu předmětu však test nepřichází v úvahu. Rouška by totiž mohla být nenávratně poškozena. Vědci jsou i proto k Pfeifferovým závěrům skeptičtí.

„Myslím si, že tvrzení o závoji je naprosto absurdní,“ prohlásí kupříkladu Keith Ward (*1938) z Oxfordské univerzity. Řada katolíků s ním ale nesouhlasí, jiní zase mají za to, že pravá Veroničina rouška je ve Vatikánu. Kdo z nich má pravdu? Dozvíme se to někdy?

Kristova tvář se otiskla v den jeho smrti i do jednoho potního hadříku.
Kristova tvář se otiskla v den jeho smrti i do jednoho potního hadříku.

Je na ní Kristova posmrtná tvář?

Když poutníci dorazí do katedrály ve španělském Oviedu, okamžitě zamíří k bohatě zdobené truhlici. Ukrývá totiž podobný kus látky, jakou je Veroničina rouška.

Podle Janova evangelia se Kristova tvář otiskla v den jeho smrti ještě do jednoho potního hadříku. Jde o roušku z Ovieda, do níž mu měla být otřena tvář při snímání z kříže.

Do Španělska se ze Svaté země údajně dostala v 7. století. „Je utkaná ze stejného materiálu a stejným způsobem jako Turínské plátno,“ upozorňuje spisovatel Jan A. Novák (*1951).

Oba předměty navíc obsahují pylová zrna rostlin kvetoucích kolem Jeruzaléma.

Foto:
reklama
Související články
od 11.5.2024 1
V Šluknovském výběžku nedaleko saských hranic leží město Jiříkov a nedaleko něj osada Filipov s poutní bazilikou Panny Marie Pomocnice křesťanů. Zázračné uzdravení Historie tohoto místa sahá až do roku 1866, kdy v této osadě údajně došlo k zázračnému uzdravení těžce nemocné, již téměř umírající, a to konkrétně v noci z 12. na 13. ledna. V místnosti se prý ro
od 8.5.2024 2.8tis
Uznávaný americký doktor Sheldon Teperman si nevěřícně prohlíží lékařskou zprávu pacienta Alcidese Morena (*1970). „Tenhle chlápek by měl být jednoznačně mrtvý,“ vyhrkne Teperman bez skrupulí. Moreno totiž přežil volný pád ze 47. patra a navrch se zvládl po nešťastném incidentu zcela zotavit a dnes je schopen normálně chodit i pracovat. Jedná se o skutečný zázrak, nebo měl Alcides jen obrovské ště
od 23.4.2024 3.3tis
Vědci a skeptici z celého světa vysvětlují podivuhodné prožitky racionálně. Předpokládají, že jsou za nimi mozkové nebo duševní poruchy. Jak je ale možné, že si zážitky z minulých životů odnášejí i zcela psychicky i fyzicky zdraví lidé? „Prostě si je vymýšlejí,“ tvrdí skeptici. To však nemohou dokázat.   O tom, že minulé životy jsou spíše proj
od 21.4.2024 3.2tis
Pod pojmem bilokace se skrývá fantastická schopnost ocitnout se na dvou či více místech současně. Je vůbec něco takového možné? Svědectví o podobných tajemných událostech je celá řada. Dá se taková schopnost získat? Italský biskup a pozdější světec Alfons z Liguori (1696–1787) oznamuje užaslým věřícím, že dnes 22. září 1774 naposledy vydechl p
od 18.4.2024 2.7tis
Nahrávka ze září roku 2012 údajně zachycuje zásah nadpřirozené bytosti, která jistému šťastlivci v poslední vteřině zachránila život. Na Tchaj-wanu žijící spisovatel a ufolog Scott C. Waring odmítá rozšířené tvrzení, že jde o zásah strážného anděla. Průmyslová kamera podle něj zachytila teleportaci a bytost na záznamu je mimozemského původu. Jak se k tomuto názoru badatel dobral?  
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
Velká postel, velké pohodlí
panidomu.cz
Velká postel, velké pohodlí
K dobrému spaní potřebujete mít prostor. Pro nohy, ruce a pro pohyb ve spánku. Postel proto vybírejte tak, abyste se do ní pohodlně vešli. Většinou rám postele bývá tím prvním, co nás zaujme. Dodává totiž celé ložnici styl. S designem rámu ale souvisí i rozměr postele. Měli byste si proto vyzkoušet, jestli korpus má dostatečnou
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
iluxus.cz
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
Jak hodinářský web Chronoblog uvedl, tak je veřejně známo, že Thilo Mühle, generální ředitel saské společnosti Mühle Glashütte, a jeho syn Dustin jsou zapálení sportovci. Thilo je nadšeným cyklistou a
Snaží se Prachař utajit,  že od něj Sandeva utekla?
nasehvezdy.cz
Snaží se Prachař utajit, že od něj Sandeva utekla?
Půvabná herečka ze seriálu Jedna rodina Sara Sandeva (26) podle mnohých spekulací nedávno opustila herce Jakuba Prachaře (40). Sice ho milovala, ale údajně neunesla nátlak na založení rodiny. Každý
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
historyplus.cz
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
Velekněz mu vlepil do tváře políček a vytahal ho za uši! Následně babylonský král poklekne před bohem Mardukem, aby se vyznal ze své bezúhonnosti. Když odříká naučený text, velekněz ho potvrdí v královském úřadu. Vrátí mu odznaky jeho moci a ještě jednou ho prudce udeří do obličeje! Rituály doprovázejí lidstvo odnepaměti. Již ve starověku poskytovaly
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
epochaplus.cz
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky. Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity.   Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
skutecnepribehy.cz
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
Před lety jsem našla kapesní zrcátko. Líbilo se mi, tak jsem si ho nechala. V odrazu jsem ale vídala tvář cizí vyděšené dívky. Celý život moc ráda chodím do kina. Jednou na sedadle v kinosále zůstalo ležet zdobené kapesní zrcátko. Moc se mi líbilo, tak jsem si ho nechala. Ale to jsem ještě netušila, co mě čeká.
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
21stoleti.cz
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou he
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
Vyzkoušejte astrodietu!
nejsemsama.cz
Vyzkoušejte astrodietu!
Trápí vás kila navíc a nemůžete se jich zbavit? Vyzkoušejte speciální dietu podle slunečního znamení vašeho horoskopu. Sama poznáte, že výsledky se brzy dostaví! Hvězdy vám poradí, jak na to. Zkuste to spolu s námi. Beran 21. 3. – 20. 4. Jste netrpělivá, a když něco nevychází podle vašich představ, rychle ztrácíte zájem. To platí i pro diety. Proto jezte
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas