Máte rádi kari? Pak si ho klidně dopřávejte i několikrát týdně! Jedná se totiž o velmi zdravé koření.
Za léčivé účinky kari je podle vědců zodpovědný kurkumin, přírodní pigment, který dává koření jeho typickou žlutou barvu.
Odborná studie kari ukázala, že konzumace tohoto koření jednou až dvakrát týdně snižuje riziko vzniku demence až o polovinu.
Kurkumin dokáže podle vědců doslova rozpouštět amyloidové plaky (shluky patologických bílkovin), které se ukládají v lidském mozku a postupně způsobují degenerativní změny v mozkové tkáni.
Podle nejnovějších výzkumů z letošního jara by kari rovněž mohlo být účinné v potlačování rozvoje nádorových buněk, zejména pak u rakoviny střev.
V laboratorních podmínkách se již podařilo prokázat, že kurkumin dokáže zničit uměle vypěstované rakovinné buňky.
POMŮŽE V LÉČBĚ RAKOVINY?
Testy na zvířatech rovněž prokázaly, že kurkumin překvapivě dobře podporuje konzervativní léčbu nádorů a urychluje léčení.
„Možnost, že by kurkumin zvýšil citlivost rakovinných buněk vůči chemoterapii, je povzbudivá, protože by to mohlo znamenat, že můžeme dávat nižší dávky (chemoterapie),“ uvádí vedoucí výzkumu profesor William Steward.