Zpomalení stárnutí, snížení rizika rakoviny, zpevnění šlach nebo podpora zdravé funkce jater a ledvin. To vše má dokázat kustovnice čínská, přezdívaná goji. Vážně to dokáže?
Domovem kustovnice čínské – jak již naznačuje její název – je jihovýchodní Asie. Středně velké keře se pěstují především v úrodných himalájských podhůřích. Cílem je přitom sklidit rudé plody podobné šípkům. Právě v nich má být skryta životodárná síla. Má ale kustovnice čínská opravdu zázračné schopnosti?
Je to jen marketingový trik?
Jak píše publicistka Lenka Roháčová: „Odborníci se na módní zázrak dívají skepticky.
Někteří dokonce varují, že goji může být jen marketingovým trikem a nafouknutou bublinou – tato verze je trochu podporována faktem, že léčivé účinky goji nejsou doloženy, neexistují téměř žádné odborné studie ani posudky.“
Opravdu jsou vitamíny a stopové prvky obsažené v goji schopné zajistit dlouhý a spokojený život? Či jde jen o podlý útok na naše peněženky?