6. května 1937: Z neznámých příčin dochází k explozi na palubě vzducholodi Hindenburg a jejímu zřícení.
Domů     Prokletí ostrova Gaiola: Zabíjí tu kletba místního čaroděje?
Prokletí ostrova Gaiola: Zabíjí tu kletba místního čaroděje?
od 23.12.2022
3.1tis
342
SDÍLENÍ
3.1tis
ZOBRAZENÍ

V Neapolském zálivu jen kousek od pevniny se nad mořem tyčí dvojice malých skalnatých ostrůvků. Turisté se na ně nedostanou, protože jsou chráněny italskou vládou, která je vlastní. Kromě toho je střeží také smrtící kletba. Ta prý nemilosrdně stihne každého, kdo se tu pokusí usadit.

Ostrov Gaiola by mohl být exkluzivním sídlem bohatých. Kletba tomu brání. Gianni Agnelli přišel o jediného dědice. Jeho syn spáchal sebevraždu. Svůj prokletý ostrov má i Chorvatsko. Nachází se pouze dva kilometry od chorvatské metropole Dubrovník.

U pobřeží italské Neapole z vody ční dvojice ostrůvků, nebo spíše plochých skal spojených kamenným mostem. Na jednom z nich se nachází chátrající kdysi honosné sídlo, kam je nyní vstup zakázán.

Lze jen spekulovat, jaký podíl na tomto zákazu nese pověst, že ostrovy chrání smrtící kletba, která má na svědomí už dlouhou řadu životů.

Již starověcí Římané drželi dvojostrov Gaiola v posvátné úctě, dokonce na malé ploše menšího z ostrůvků vybudovali chrám bohyně Venuše.

Kouzlu romantické samoty ostrovů v 19. století podlehne také jistý poustevník, kterému místní přezdívali Čaroděj. Muž se většinu svého času oddává rozjímání a přežívá zejména díky štědrosti místních rybářů, kteří mu na ostrov příležitostně přivážejí jídlo.

Poustevníkův klid však po čase naruší místní boháč Norman Douglas se svým úmyslem nechat na ostrově vybudovat honosné sídlo.

Čaroděj záhy zmizí neznámo kam a z ostrova se stává neobyvatelný kus skály, který přinese brzkou smrt každému majiteli na pohled přitažlivé vily. Může za podezřelá úmrtí kletba Čaroděje, jak se nyní proslýchá?

Ostrov Gaiola by mohl být exkluzivním sídlem bohatých. Kletba tomu brání.
Ostrov Gaiola by mohl být exkluzivním sídlem bohatých. Kletba tomu brání.

Vraždy i nehody

Po náhlém odchodu poustevníka se prý na ostrově začínají dít podivné věci. Životy vlastníků se po získání sídla obracejí vzhůru nohama a smrt na sebe nenechává dlouho čekat.

Zřejmě první obětí kletby ostrova Gaiola se stává italský podnikatel Luigi de Negri, který zkrachuje krátce poté, co se na ostrov přestěhuje. Ve 20. letech minulého století vilu získává švýcarský podnikatel Hans Braun, dlouho se ale z nového sídla neraduje.

Brzy je totiž na ostrově zavražděn, a jeho tělo je nalezeno zabalené v koberci. Krátce nato tragicky umírá také Braunova manželka, která se utopí v klidných a čistých vodách zálivu, přestože je zdatnou plavkyní a na moři panují vlídné podmínky.

Vlastnictví ostrova po Braunově smrti přechází na bohatého Němce Otto Grunbacka, ten vzápětí utrpí smrtelný infarkt. Tyto nešťastné události ovšem další bohaté Evropany nemohou odradit od toho, aby se o vlastnictví ostrova Gaiola ucházeli.

Počet mrtvých se tak stále rozrůstá. Někteří umírají z přirozených příčin nebo při různých nehodách a jiní jsou brutálně zavražděni. Je to jen shoda náhod, nebo majitelé platí za někdejší vypuzení poustevníka z místa, které si oblíbil?

Gianni Agnelli přišel o jediného dědice. Jeho syn spáchal sebevraždu.
Gianni Agnelli přišel o jediného dědice. Jeho syn spáchal sebevraždu.

Příliš mnoho mrtvých

Jako další se na seznam obětí kletby zapisuje obchodník ve farmaceutickém průmyslu Maurice-Yves Sandoz. Krátce po koupi ostrovního sídla se prý zblázní a skončí v psychiatrické léčebně ve Švýcarsku, kde později spáchá sebevraždu.

Ostrov poté kupuje také německý ocelář baron Karl Paul Langheim, který sice nepřijde o život, ale „pouze“ o své obrovské jmění. Katastrofální ekonomický krach ho přivede na mizinu nedlouho po získání Gaioly.

Jako další se v řadě nešťastných majitelů ocitá šéf legendární automobilky Fiat Gianni Agnelli, jehož jediný syn spáchá sebevraždu a zanechá Agnelliho impérium bez dědice.

Gianni začne k převzetí společnosti připravovat svého synovce Umberta Agnelliho, ten ale onemocní vzácnou formou rakoviny a ve věku 33 let umírá. Multimiliardář a ropný magnát Paul Getty ostrov kupuje jen chvíli předtím, než je jeho vnuk unesen.

Posledním kupcem, který se pokusil zkrotit Gaiolu, je Gianpasquale Grappone. Ten zase končí ve vězení pro daňové podvody a ostrov přechází do vlastnictví italského regionu Kampánie.

Za zatím poslední oběti Gaioly je považován manželský pár Franco Ambrosio a Giovanna Sacco. Manželé byli záhadně a brutálně zavražděni ve své vile přímo naproti ostrovu. Znamená to, že si kletba vybírá oběti i nadále?

Svůj prokletý ostrov má i Chorvatsko. Nachází se pouze dva kilometry od chorvatské metropole Dubrovník.
Svůj prokletý ostrov má i Chorvatsko. Nachází se pouze dva kilometry od chorvatské metropole Dubrovník.

Chorvatský ostrov

Lokrum prokleli mniši

Nejen Gaiola je důkazem, že se smrtelně nebezpečné prokleté ostrovy nacházejí i v turisticky oblíbených destinacích. Svůj prokletý ostrov má také Chorvatsko. Omývají ho vody Jadranu jen dva kilometry od chorvatské metropole Dubrovník.

Lokrum byl obýván už nejméně před tisíci let, kdy na něm díky teplému podnebí benediktinští mniši pěstovali exotické ovoce.

Po vpádu Francouzů koncem 18. století je ale většina mnichů z ostrova vyhnána a v roce 1808 odcházejí i poslední benediktini. Ještě předtím ale uspořádají mši, během níž je na ostrov uvržena mocná kletba.

Jednou z obětí kletby se údajně stává císař Maxmilián I. Mexický (1832–1867), který má Lokrum v držení a nechává na něm vybudovat zámek. Panovník je nakonec svržen z trůnu a popraven.

Mezi místními rybáři se také vyprávějí zvěsti o dobrodruzích, kteří se vydali na Lokrum strávit noc a už je nikdy nikdo neviděl. Může i za jejich zmizení středověká kletba?

Eva Soukupová

Foto: siviaggia.it, http://www.linkabile.it, www.thedailybeast.com, shutterstock.com
Lokalita:
reklama
Související články
od 6.5.2024 535
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje tělo i duši.     Egypťané med používali k ochraně faraonů v posmrtném životě. Ostatně, vůbec první zobrazení včel pochází právě odtud. Řekové
od 5.5.2024 1.7tis
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamenných útvarů u nás můžeme najít asi 60 kilometrů severozápadně od Prahy. Zalesněná náhorní plošina Rovina nad Kounovem tyčící se do výšky 525 nad mořem je poseta různě velkými kameny naskládanými v souběž
od 5.5.2024 2.4tis
Indickému knězi Jamesi Manjackalovi začne téct krev z dlaní přímo ve chvíli, kdy slouží mši. Znamená to, že na těle nese Kristovy rány? V posledních letech se objevilo hned několik dalších lidí, kterým se na těle ukázala takzvaná stigmaty. Jsou tato podivná zranění znamením vyšší moci? Stigmata patří k nejzáhadněj
od 4.5.2024 2.7tis
Ačkoli by se mohlo zdát, že o antických civilizacích víme prakticky všechno a že už nás nemůže nic překvapit, opak je pravdou. Stačí pohlédnout do dějin starověkého Říma, abychom zjistili, že nevyjasněných otázek, které s ním souvisejí, je stále celá řada. Přinášíme jednu z těch nejzajímavějších: Co ukrývá podzemí slavného města? Praktick
od 2.5.2024 2.6tis
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji ani zákon! Temný obřad, při němž byla prolita krev, prý stojí i za několika neobjasněnými vraždami z několika uplynulých desetiletí. Když
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.  
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
epochaplus.cz
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby.
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský