28. dubna 1998: Dochází k záhadnému zmizení Arlene Fraser (1965–1998) ze skotského Elginu.
Domů     Dávný podzemní svět. Propojují tunely Skotsko s Tureckem?
Dávný podzemní svět. Propojují tunely Skotsko s Tureckem?
od 6.1.2023
3.3tis
352
SDÍLENÍ
3.3tis
ZOBRAZENÍ

Německý archeolog Heinrich Kusch tvrdí, že pod Evropou vede obří síť tunelů, stará 12 tisíc let. Po celém kontinentu vědci pravidelně objevují jejich ústí.

Jsou prohlašovány za úkryty dávných lidí před predátory, prastaré cesty propojující různá evropská města nebo za portály do jiných dimenzí. Jaký byl ale jejich hlavní účel? A souvisí spolu?

Údajný vchod Erdstall. Solní jeskyně Tuz Terapi Merkezi v Turecku. Tunely mají nejrůznější podobu, přesto se v některých věcech shodují. Mohly být kdysi propojené? Rozsáhle nástěnné malby v Kolumbii.

Nejrůznější podzemní struktury objevují archeologové poměrně pravidelně napříč celým kontinentem. Tým vědců v čele s rakouským archeologem Heinrichem Kuschem (*1948) se nyní rozhodl jednotlivé objevy spojit a prozkoumat je jako celek.

Závěry jejich výzkumů jsou šokující – Evropu propojovala nebo ještě stále částečně propojuje obrovská síť tunelů, jež má mít celkem až dva miliony kilometrů!

„Jen v Bavorsku v Německu jsme našli 700 metrů takových tunelů, například v Rakousku ve Štýrsku pak dalších 350 metrů. Napříč Evropou je takových objevů tisíce, od severního Skotska po Středozemní moře,“ říká Kusch.

Největší úseky tunelů mají být ve Španělsku, v Maďarsku, Turecku, Anglii a Bosně. Podobné tunely a spojení mají ale existovat i pod všemi ostatními kontinenty!

Údajný vchod Erdstall.
Údajný vchod Erdstall.

Co dokázali naši předkové

Jedním ze základních kamenů Kuschovy teorie je stáří jednotlivých struktur.

Všechny totiž pocházejíí z doby před 12 tisíci lety, tedy z období pravěku, kdy většina tehdejších lidí stále žila jako lovci a sběrači a ve světě se velmi pomalu objevovalo zemědělství. Dokázali v té době lidé vybudovat tak rozsáhlé podzemní struktury?

Proč by to vůbec dělali? Samostatné objevy byly nejčastěji interpretovány jako místa pro úkryt před predátory a nepřáteli nebo jako prostor k ukládání potravin či hrobky.

Kusch ale věří, že je pravěcí lidé využívali k bezpečnému cestování, tunelům tak přezdívá „dávné superdálnice“.

V knize Tajemné podzemní brány do dávného světa detailně popisuje, jak mohli tunely procházet a míjet tak bitvy, nepřátele, přírodní překážky či se vyhýbat velmi špatnému počasí. Může mít pravdu?

Spojení míst a podobná stavba

Tunely navíc často vedou mezi důležitými místy, například mezi svatyněmi, hřbitovy a zaniklými sídlišti pravěkých lidí, což Kuschově teorii také nahrává. „Dnes sice nejsou všechny propojené, ale dohromady tvoří ohromnou podzemní strukturu.

Jsou v nich také strategicky umístěné komory, které mohly sloužit k odpočinku či k uložení zásob,“ vysvětluje Kusch. Vzhledem k tomu, že se tunely dochovaly do dnešní doby, museli být jejich stavitelé nesmírně zruční.

Údajně se všechny vyznačují typickou zakřivenou stavbou, umožňující lépe snášet tlak. Měli lidé v pravěku na budování něčeho takového čas a prostředky?

Zatímco mnoho archeologů Kuschovu teorii odmítá, další se domnívají, že se jedná o důkaz existence vyspělé evropské civilizace či o příklad podceňování schopností našich předků.

Kusch trvá na tom, že tunely budovali lidé kvůli své ochraně a že skrze ně cestovali po celém kontinentu.

Solní jeskyně Tuz Terapi Merkezi v Turecku.
Solní jeskyně Tuz Terapi Merkezi v Turecku.

Další teorie

Zatímco existence tunelů je již vědeckou společností přijímána, o jejich propojení a funkci se stále debatuje.

Někteří archeologové zpochybňují datování a tvrdí, že tunely vznikly až o mnoho let později, v době, kdy je lidé v souladu s dosavadními historickými znalostmi už neměli problém vybudovat.

Záhadologové a milovníci konspiračních teorií ovšem tvrdí, že je vůbec nevybudovali lidé, nýbrž jakási rasa trpaslíků!

Mají tomu napovídat malé rozměry některých tunelů, do nichž by se průměrný člověk rozhodně nevešel, či jejich názvy, například Skřetí díra nebo Jeskyně mandragory. Najdou se ale i tací, kteří tunely považují za vstupy do podsvětí nebo portály do jiných dimenzí.

Takové funkce se údajně obávala i církev, neboť ve středověku u mnohých z nich budovala kaple a kostely. Je nějaká z těchto teorií správná?

Tunely mají nejrůznější podobu, přesto se v některých věcech shodují. Mohly být kdysi propojené?
Tunely mají nejrůznější podobu, přesto se v některých věcech shodují. Mohly být kdysi propojené?

Nejnovější záhadné objevy archeologie

Slavné Britské muzeum oznámilo, že na kamenné destičce pocházející z Babylonu objevilo ducha! 3500 let starý obrázek má představovat vůbec nejstarší zobrazení ducha a důkaz o tom, že lidé věří v nadpřirozeno již tisíce let.

V Goughově jeskyni u města Cheddar v Anglii byly objeveny tři vrchní části lidských lebek. Analýza prokázala, že byly používány jako misky na jídlo a pití! Nálezy dalších kostí v oblasti pak naznačují, že zde před téměř 15 tisíci lety žili kanibalové.

Rozsáhle nástěnné malby v Kolumbii.
Rozsáhle nástěnné malby v Kolumbii.

Pláně Nazca odhalily další obří geoglyf, tentokrát se jedná o obrázek zvířete, které připomíná kočku.

V Kolumbii zachytili vědci pomocí satelitů rozsáhlé nástěnné malby, jejich počty mají jít do desítek tisíc. Mnoho z nich se nachází vysoko na skalách, není proto jasné, jak vlastně mohly vzniknout.

Foto: shutterstock.com, youtube.com
reklama
Související články
od 21.4.2024 2.9tis
Kolem zříceniny středověkého hradu se v dochovaných pověstech prohání řada přízraků. A většina z nich je pekelného původu. Z čeho tyto pověsti vycházejí? Je snad Lanšperk u Ústí nad Orlicí negativní zónou, která podobná zjevení může přitahovat?  Oblohu náhle zahalují těžké černé mraky a krajinou se rozlije temnota tak hustá, že si člověk nevidí skoro ani na špičku nosu. Zvedá se ostrý studený v
od 17.4.2024 3.1tis
Tajemná zákoutí chodeb a sklepů pod Brnem lákají k průzkumu snad každého milovníka záhad. Jak stará vlastně jsou? Dochází v nich k paranormálním jevům? A je pravda, že v nich obchází přízrak ženy z 19. století?   Je krátce po poledni, když naše redakce dorazí na brněnský Zelný trh, jenž se nachází v historickém centru města
od 11.4.2024 3.3tis
Když se začaly zpřístupňovat části vojenského újezdu Brdy, byl to svátek nejen pro turisty, ale i pro zájemce o nejrůznější záhady a tajemná místa. Za mrazivého počasí se do Brd vydáváme i my, abychom zjistili, co všechno ukrývají. Co je pravdy na příbězích o čarodějnicích a přízracích, které se prohání tamními lesy?
od 21.3.2024 3.0tis
Karlštejn je jedním z nejnavštěvovanějších hradů v České republice. Je to rovněž místo, se kterým je spjato obrovské množství záhad. Kdy byl vlastně hrad založen? Dochází na něm k paranormálním jevům? A je možné, že se v jeho útrobách nachází snad nejznámější křesťanský artefakt všech dob, svatý grál? [gallery ids="118029,118031,118030,118032,118090,118033,118035,118091,118092,118089,118034,118
od 16.3.2024 3.6tis
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Kdo kamenné řady vystavěl? A skutečně z nich pramení silná energie, jak tvrdí příznivci ezoterických věd? Jeden z nejzáhadnějších kamenných útvarů u nás můžeme najít asi 6
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Chtěla mi odloudit manžela
skutecnepribehy.cz
Chtěla mi odloudit manžela
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
epochaplus.cz
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit! I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost.
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
historyplus.cz
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky. Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem.
To na nose nenosíme
nejsemsama.cz
To na nose nenosíme
Černé tečky v obličeji, zejména na nose, představují častý kosmetický problém. Jejich tvorbu ovlivňuje kosmetická péče a používání kosmetiky, která ucpává póry. Nač si dát pozor? Zbavit se jich není jednoduché, ale při správné péči a používání správné kosmetiky se vám může podařit je alespoň minimalizovat. Co pomůže? Základem je pravidelné a důkladné čištění pomocí micelárních vod, pěny a gelů.
Potřebujete nový kávovar?
panidomu.cz
Potřebujete nový kávovar?
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
21stoleti.cz
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně "kymácí". Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evrop
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Má Gottová v zahraničí milence?
nasehvezdy.cz
Má Gottová v zahraničí milence?
Vdova Ivana Gottová (48) před časem zainvestovala a momentálně se jí staví v pražské lokalitě Císařka luxusní vila. Původně se psalo, že by to měl být nový domov pro ni a její dcery Charlotte Ellu (
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své