8. května 1938: Cestou do kostela v Bradfordu záhadně mizí čtyřletá Marjorie West.
Domů     Zkusili jsme na vlastní kůži: Cesta do minulých životů!
Zkusili jsme na vlastní kůži: Cesta do minulých životů!
od 30.1.2023
3.1tis
308
SDÍLENÍ
3.1tis
ZOBRAZENÍ

Nad domky s plochými střechami se vyhoupne ostré slunce. Mezi malými staveními z kamenů a hlíny panuje ruch. V jednom z nich leží vyhublá žena. Zdá se, že umírá. Je jasné, že se tahle scéna odehrává staletí zpět kdesi v Asii. Přesto se mi zdá důvěrně známá. Vždyť ta vysílená cizí žena – to jsem já!

Někdo nadšeně převypráví desítky údajných vtělení, jiní nevidí vůbec nic. Jedna z forem takzvané abreaktivní terapie, regrese, dokáže prý zahladit staré šrámy na duši. Ostatně, kdo z nás by nějaký neměl?

Rozhodli jsme se tuhle metodu otestovat a zjistit, zda se nám zároveň podaří poodhalit závoj nad našimi minulými životy.

Když vás obestře chlad

Dá se něco poradit dopředu? Samozřejmě. Vyberte si na regresi zkušeného člověka s dobrými referencemi. Na sebe si oblečte pohodlné oblečení, počítejte také s tím, že některým lidem začne být po uvedení do stavu změněného vědomí chladno.

Mnohé také zajímá, nakolik jim tohle sezení provětrá peněženku. Ceny začínají obvykle na 500 korunách a končí na až na 2000 – podle odbornosti terapeuta i místa, kde se regrese odehrává. V Praze počítejte s vyšší taxou.

Mé vědomí klesá níž a níž

Usazuji se do pohodlného čalouněného křesla. Čekám, že terapeut vytáhne řetízek s hodinkami a začne mi s ním pomalu kývat před obličejem, abych upadla do hypnózy. To se ale nestane. Povede mě jen nízko položeným monotónním hlasem.

„Tvé vědomí klesá stále níž,“ slyším, zatímco mám zavřené oči. Je to relaxace. Bude ale k něčemu dobrá?

Od deseti k nule

Terapeut mě vede k postupnému uvolnění celého těla. Mezi jednotlivými větami nechává kratičké pauzy. Vzpomenu si na léto, kdy jsem chodila ven cvičit tai-chi. Tohle plánované uvolnění mi přijde podobné. Padá ze mě stres, cítím se šťastně.

„Budu počítat od 10 do 0. S každým číslem jste uvolněnější. Až řeknu nula, nebude vás už čas ani prostor držet…“, pokračuje.

Zapomenout na logiku

Jste úplně uvolněná. Užijte si to všudypřítomné blaho.“ Vede mě do fantazijních míst, která by člověk mohl ve své představivosti považovat za svůj vlastní ráj.

„Cítíte, jak se zvedáte do výšky – a dole, hluboko pod sebou, vidíte své tělo.“ Nechávám pracovat podvědomí a snažím se nezaplétat logiku nebo vědomou představivost. „Ať si mozek sám poradí – a uvidíme, co ukáže,“ říkám si. Můj průvodce mě pomalu, větu po větu, směřuje k údajným minulým životům.

Tohle není důležité

Nemám ponětí, kolik času už tu v křesle sedím. 10 minut? Hodinu? Kdo ví. Se zájmem sleduji, co se mi jako sen odehrává před očima. Nohy mi brouzdají kamenitou pláží, moře je studené.

Líčím, co vidím, ale někde v jádru vím, že tohle všechno vlastně není důležité. Nevím, jak se – pokud tahle vize je skutečně minulým životem – jmenuji. Jen vím, že jsem někde na severu a vedu celkem bezútěšný život. Ale zároveň nevýrazný. Umřu poměrně zamlada, ale to tu není nic výjimečného.

Říše ohně

A klesáme níž. Vidím oheň. Srdce mi začíná bušit rychleji. Rty podvědomě rozlepuji od sebe, aby se mi lépe dýchalo. Na jednu stranu vím, že sedím tady v křesle, na druhou to ale je jako velmi živé snění. Kdesi v hlavě mi probleskne: Tohle přeci znáš.

Ale to je všechno. Žádná další indicie. Je to divný oheň. Stojím v něm, ale zároveň se necítím zle. Někde vzadu v hlavě našeptává logika: Tohle asi nebude ta pravá vize. Ale – proč by nebyla?

Je abstraktní, těžko pochopitelná, ale vykouzlí mi, aniž bych věděla proč, na rtech letmý úsměv.

Není tu nic. A zároveň všechno

Je to vize plná síly a něčeho uspokojivého, co už dávno proklouzlo mezi prsty a tady a teď se to už takřka nedá pochopit. Terapeut mě stále vybízí, ať mu to popíši. Řeknu pár slov, ale uvědomím si, že popisuji vizuální stránku věci. A ta není podstatná.

Nejsou tu lidé, není tu žádné prostředí. A vlastně tu ani nejsem já, alespoň ne v tom smyslu, jak chápeme lidství. Zvláštní. To mě už terapeut vede dál. Klesáme níž ve vzpomínkách? Nevím. Zdálo se mi, že minulá vize byla vytržená z koloběhu času.

Asi. A dál těžko říct

Co bude dál? Jsem v malém domku s ušlapanou hliněnou podlahou. Už od pohledu je jasné, že to nebude Evropa. Asie. Ale kde? Z koutů paměti vylovím mapu světa a snažím se dotlačit sebe sama, abych si řekla, kde právě jsme.

Sleduji ohromné území a s hrůzou zjišťuji, že kdyby mi mapu ukázal někdo tehdy, neřekla bych mu také nic. Pod ošumělou tkanou dekou leží vyhublá žena. Je mi na nic.

Nechá mě pomalu umírat

Tmavé vlasy nemyté již několik týdnů, v místnosti je cítit puch. Stále vím, že tohle všechno je jen vize, která nemusí mít s realitou nic společného. Přesto mi vyschne v krku. Prásknou dřevěné dveře. Vejde nějaký muž.

Ta nebohá žena jen zvedne ruku – ale on se jen otočí a zase odejde. Vím, že má strašnou žízeň. On jí ale nedá nic. Její nemoc se již táhne dva týdny a on se o ženu odmítne postarat.

Vždyť máme dítě!

Je to jako zapnout televizi, vidět jen jeden díl seriálu, ale přesto znát dokonale kontext. Připadala jsem si, jakože stojím v rohu místnosti a s pusou dokořán to všechno pozoruji. Cítím strašnou bezmoc. A ve hře je navíc dítě.

Co s ním bude poté, až ta žena – až já zemřu? Ten strašný chlap se o něj rozhodně nepostará. Tam někde venku má totiž vlastní rodinu. Nechá ho umřít stejně, jako mě. Bez ptaní mě použil a teď mě zase zahazuje…

Terapie brekem

Snažím se uklidnit, jenže marně. U filmů obvykle nebrečím, snažím se nenatahovat ani při hádce. Teď se to ale nedá vydržet. Hystericky pláču, pláču a pláču. Když posmrkám všechny své papírové kapesníčky, musí mi terapeut podat krabici svých.

Chce, abych popisovala všechno, co jsem viděla – jinak mi nemůže pomoct. Jenže já na druhou stranu nemohu zastavit brek. Není to jen tou vizí. Je to i tím, že tahle metoda na mě zkrátka zafungovala.

Všechno dává smysl

Jak? Tenhle chvilkový obraz plný žalu stačil na to, aby se někde ve mně cosi sepnulo a řeklo: „Aha. Tak proto.“ Najednou mám pocit, že celý dosavadní život, každý krok, který jsem si později vyčítala, má svůj důvod.

Představte si, že před vámi leží puzzle. A teď, v tom krátkém okamžiku, ty nelogicky rozházené kousky složíte dohromady. Konečně pochopíte sebe sama, protože znáte motivaci. Má to jediný háček:

Někdy si můžete uvědomit, že některé věci jste vlastně až tak dopodrobna chápat nechtěli. Jenže to je už pozdě.

Realita nebo výplod mozku?

Můžeme se ptát, zda jsem skutečně viděla minulé životy. Na tohle vám ale odpověď dát nedokážu. Bylo to silné, velmi silné, ale zda se to skutečně před pár staletími stalo? Kdo ví. Jisté je jen jedno: Dávalo to smysl, a to velký, i v kontextu současného života.

Posunulo mě to zase o kousek dál. A v tom případě je jedno, zda šlo o ozvěnu minulosti, nebo jen momentální vizi, kterou mi mozek naservíroval k lepšímu pochopení sebe sama.

Foto: PX FUEL, Text zpracovaly autorky Michaela Holubová a Helena Stejskalová.
reklama
Související články
od 7.5.2024 1.3tis
V roce 1955 pozorují tři rodiny z amerického Kentucky létající disk a jasný paprsek světla. Záhy se ocitají v obležení podivných skřetů, kteří se snaží dostat do jejich domu. Toto záhadné setkání nebylo dodnes uspokojivě vysvětleno. Napadli rodinu mimozemšťané, nebo jen skupina velkých opic? Kelly je malá venkovská osada ve státě Kent
od 6.5.2024 2.5tis
Na kopci Morro do Vintém v Brazílii byli nalezeni dva mrtví muži. Co je zabilo, nebylo jasné. Jejich obličeje byly zakryty olověnými maskami a u sebe měli jen papír popsaný čísly a lísteček s instrukcemi, co mají dělat těsně před smrtí. Co se tady vlastně odehrálo? Sobotní odpoledne 20. srpna 1966 v brazilském Riu de Janeiro je téměř
od 5.5.2024 2.9tis
Krajina řek, zátopových oblastí a četných kanálů. To je Pádská nížina v severní Itálii. V současnosti je to rozvinutá zemědělská kulturní krajina. Kdoví, možná se tam ale v porostech topolů, vrb a olší ukrývá jeden pradávný utajený kryptid – had z města Spilamberto. Ve světě, kde je hodně témat opatřeno visačkou „globální“, stoupají v ceně záhady c
od 4.5.2024 3.2tis
Může blízkost tragické smrti vyvolat u své oběti chvíle jasnozřivosti a tušení blízkého konce? Při zkoumání řady případů jde člověku skutečně mráz po zádech z toho, jak přesné takové tušení může být. ENIGMA vám představí 11 příběhů slavných osobností, které si předpověděly vlastní smrt. 1. Nostr
od 3.5.2024 2.9tis
Existence proutkařů mnohé vědce dráždí. Zoufale se snaží odhalit klíč k jejich podivuhodným dovednostem, nebo dokonce popřít, že nějaké zvláštní nadání vůbec mají. Aby přišli proutkařské záhadě na kloub, podrobují takzvané telestéty nejrůznějším testům a experimentům. Pomůže jim to najít hledané odpovědi? Služeb takzvaných proutkařů využívají li
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozhýbejte tělo na jaro!
panidomu.cz
Rozhýbejte tělo na jaro!
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,