7. září 2020: Umírá americký milionář Forrest Fenn, muž, který schválně ukryl část svého bohatství a rozpoutal tím zlatou horečku tak zběsilou, že si vyžádala i několik životů.
Domů     Záhadná smrt Annie Börjesson: Stojí za ní vláda?
Záhadná smrt Annie Börjesson: Stojí za ní vláda?
od 10.2.2023
3.3tis
335
SDÍLENÍ
3.3tis
ZOBRAZENÍ

V roce 2005 je na pláži ve skotském Prestwicku nalezeno tělo třicetileté Švédky Annie Börjesson. Policejní vyšetřování označí její smrt jako sebevraždu, zdrcení rodiče ale odhalí, že skotská policie během vyšetřování udělala neuvěřitelné množství chyb. Je to proto, že Annie byla odstraněna na příkaz někoho z vyšších míst?

Pronásledoval Annie ve Skotsku někdo? Právě na této pláži bylo tělo Annie nalezeno. ze 17. století. Policie smrt rychle označila za sebevraždu. Annie prý byla až téměř do své smrti spokojenou mladou ženou. Spáchala Annie skutečně sebevraždu? Rodina ženy svůj boj za vyřešení případu nevzdává. Německý občan Khaled El-Masri, který byl CIA omylem zatčen a mučen na letišti ve Skopji v Makedonii.

Na začátku prosince roku 2005 se na skotské pláži u letiště Prestwick odehraje tragédie, jejíž pozadí dodnes nikdo přesně nezná. Při ranní vycházce se psem zde muž z blízkého města objeví vyplavené ženské tělo.

Přivolaní policisté mrtvolu identifikují jako mladou Švédku Annie Börjesson, a téměř okamžitě rodině i médiím sdělí, že spáchala sebevraždu. Postupem času ale vyjde najevo, nakolik svou práci

odbyli. Ukáže se, že případ je možná mnohem komplikovanější a sahá až do vysoké politiky. Zdrcení rodiče dodnes bojují za nalezení pravdy o smrti své dcery. Podaří se jim to někdy?

Annie prý byla až téměř do své smrti spokojenou mladou ženou.
Annie prý byla až téměř do své smrti spokojenou mladou ženou.

Pronásleduje ji stalker

Annie do Skotska přijíždí v roce 2004 a více než rok žije v hlavním městě

Edinburghu. Má ale problém najít si práci, většinu času tak žije z podpory nebo z menších přivýdělků. Většinu času tráví sportováním, je zejména výbornou plavkyní. Přesto je dle slov rodiny a přátel spokojená.

Několik týdnů před úmrtím ale v jejím chování dojde k jasně patrné změně. Annie je náhle paranoidní a nešťastná. Podle jedné z teorií o její smrti za tím stojí konkrétní setkání.

Během večerního posezení s přáteli potká Annie muže, který se jí představí jako Martin Leslie, ragbyový hráč z Nového Zélandu. Zprvu se jí údajně líbí, později se ho ale začne obávat.

Muž se totiž náhodně objevuje všude, kde ona, a to i na místech, o nichž mu vůbec neřekla. „Během našeho posledního hovoru vyloženě řekla, že ji děsí,“ popisuje kamarádka Annie Maria Jansson.

Během policejního vyšetřování se později ukáže, že muž lhal o své identitě. Je označen za sexuálního predátora, ale není vypátrán. Mohl Annie zabít on?

Pronásledoval Annie ve Skotsku někdo?
Pronásledoval Annie ve Skotsku někdo?

Podivné chování před smrtí

Dívčiny deprese mohou mít i jiná vysvětlení, trápí se ale tolik, že se rozhodne letět na návštěvu za rodinou do Švédska. Dokonce se objedná ke kadeřnici a sbalí si knížky, které chce vrátit do knihovny.

Jenže své domácí říká, že „se musí nejdřív o něco postarat“ a „že udělala rozhodnutí, které jí změní celý život“. Nejpodivnější je pak její chování v den odletu, v ten den, kdy pravděpodobně i zemře.

Ráno se vypraví na cestu do Prestwicku, ještě dvakrát zkouší vybrat peníze z bankomatu, oba výběry jsou ale zamítnuty, ačkoliv peníze na účtu má.

Na letišti pak stráví podle záznamů kamer pouze necelých pět minut, než naštvaně vyběhne ven na parkoviště a vydá se směrem do města. Do letadla tak nikdy nenastoupí, podle policie ji ještě zachytí kamera u vlakové stanice.

Úplně naposledy je Annie údajně spatřena na pláži, jak zírá na vodu, někdy poté má do vody vstoupit a utopit se. Odehrály se skutečně události takto, jak tvrdí policie?

Právě na této pláži bylo tělo Annie nalezeno. ze 17. století.
Právě na této pláži bylo tělo Annie nalezeno. ze 17. století.

Chybějící záznamy a upravené video

Když se rodina Annie, přesvědčená, že dívka sebevraždu nespáchala, začne o vyšetřování zajímat, ihned narazí. Policie odmítá vydat jakékoliv informace, rodina tak začne pátrat sama, i s pomocí soukromých detektivů. První nesrovnalost se ukáže záhy.

Přestože večer před smrtí volá Annie své matce a kamarádce, ani jeden z telefonních hovorů není v záznamech operátora. Rodiče zjistí, že záznamy o hovorech někdo smazal kompletně a podobně vyčistil i její e-mailovou schránku.

Annie jim navíc volávala i z telefonní budky, neboť tvrdila, že jí mobil někdo odposlouchává. Vyšetřovatelé ale tvrzení rodiny shodí ze stolu, s tím, že vše udělala sama žena. Už hůře ale vysvětlují fakt, že kamerové záznamy z letiště musel někdo upravit.

Annie na nich totiž překoná určitou vzdálenost rychlostí, která není fyzicky možná, ani kdyby běžela. Snažil se někdo ovlivnit případ?

Policie smrt rychle označila za sebevraždu.
Policie smrt rychle označila za sebevraždu.

Chybí výslechy svědků

Podle rodičů má policie více řešit i kamerový záznam z vlakové stanice. Ten je totiž natolik nekvalitní, že na něm není nic poznat. Postava označená za Annie údajně navíc připomíná spíše muže. Velkým přešlapem je pak práce detektivů se svědky.

Prakticky nikoho podrobněji nevyslýchají, ale tvrdí opak. Muži, kteří viděli postavu zírající na vodu, totiž nikdy nepotvrdí, že to byla Annie. Naopak se ozvou další svědci, kteří ji prý vidí ještě o něco později, ve společnosti dvou mužů! Proč policie udělala tolik chyb?

Rodina ženy svůj boj za vyřešení případu nevzdává.
Rodina ženy svůj boj za vyřešení případu nevzdává.

Utopená ve sladké vodě

K dalším absurditám dojde při ohledávání místa činu a pitvě. Annie je nalezena vedle svého kabátu a batohu. Kdyby ji ale vyplavilo moře, jak říká policie, její věci by se pravděpodobně vlivem proudění vody ocitly někde úplně jinde.

Naopak jí chybí mikina a plastové desky s dokumenty. Její tělo je pouze naloženo a odvezeno do márnice, místo činu nikdo neprohledá ani z něj neodebere žádné vzorky.

Patolog pak potvrdí, že se utopila a zranění na těle vysvětlí jako důsledky „střetu těla ve vodě s objekty“. Rodiče si ale vyžádají další pitvu ve Švédsku a jejím výsledkem je něco úplně jiného. Annie se sice utopila, jenže ve sladké vodě!

Skotská policie výsledky jednoduše odmítá, pro rodiče je to ale jasný důkaz, že jejich dceru někdo zabil. Co se Annie opravdu stalo?

Spáchala Annie skutečně sebevraždu?
Spáchala Annie skutečně sebevraždu?

Zabila ji záměna jmen?

Celé dívčino jméno zní Annie Kristina Börjesson. V době, kdy žije ve Skotsku, se letiště v Prestwicku ocitne v zájmu jedné americké novinářky, která podezřívá CIA, že přes místo nelegálně převáží svědky a zločince.

Žena, která dlouhodobě americkou vládu kritizuje, se jmenuje Kristina Borjesson! Mnoho lidí, včetně rodiny, je proto přesvědčeno, že Annie zemřela kvůli záměně s Kristinou.

Agenti ji podle nich sledovali už delší dobu, měl mezi ně patřit i muž vydávající se za Martina Leslie. Spletly si tajné služby svou oběť, nebo je souvislost jen náhodná?

Švédská vláda navíc odmítá k případu zveřejnit jakékoliv informace, neboť byl označen jako tajný a mohl by „ohrozit bezpečnost státních zájmů“. Proč by takto označovala sebevraždu?

Německý občan Khaled El-Masri, který byl CIA omylem zatčen a mučen na letišti ve Skopji v Makedonii.
Německý občan Khaled El-Masri, který byl CIA omylem zatčen a mučen na letišti ve Skopji v Makedonii.

CIA a nelegální převážení lidí

Po událostech 11. září 2001 americká vláda schválila speciální program

na výslech svědků či zločinců spojených s terorismem. CIA se údajně dohodla s nejrůznějšími státy na utajené spolupráci, při níž budou obcházeny zákonné předpisy na veškeré zacházení s lidmi.

Kromě USA se k podílu na programu nikdo oficiálně nepřiznal. Po světě ale takto bylo přepraveno minimálně 136 lidí, vždy za účelem výslechu a hlavně mučení.

Tajné převážení mělo totiž agentům CIA umožňovat používat „pokročilé výslechové techniky“, včetně známého waterboardingu, což přiznal i bývalý prezident George Bush (*1946).

V programu navíc docházelo k chybám. Německý občan Khaled El-Masri byl například takto CIA zaměněn se členem Al-Káidy, agenti ho drželi a mučili na letišti ve Skopji v Makedonii. Letiště byla využívána často, a patřil mezi ně i Prestwick.

Britská vláda na něm povolila CIA přistávat kvůli natankování, měly se na něm ale odehrávat i některé výslechy.

Foto: shutterstock.com, wikimedia.org, youtube.com, facebook.com
Lokalita:
Související články
od 7.9.2024 697
Může oheň přijít bez varování, zdánlivě odnikud a rozhořet se tak, že během chvilky je z lidského těla hromádka popela? Je spontánní samovznícení reálnou hrozbou? Americký lékař v penzi J. I. Bentley se 4. prosince 1966 večer rozloučil s přáteli, kteří ho navštívili doma v Pensylvánii. Zůstal sám. Když ráno vešel do domu Don Gosnell, aby zkontroloval elektroměr, našel na zemi propálenou asi met
od 7.9.2024 1.0tis
Ruiny hradu Světlova najdeme asi deset kilometrů jihozápadně od Vizovic ve Vizovické vrchovině v okrese Zlín. Zakopané poklady Již opuštěný hrad kdysi obsadili loupeživí rytíři. Zemští páni v Brně zamýšleli loupeživé hordy zničit, avšak hrad byl dostatečně opevněn. Moravští páni tedy hrad od loupeživých rytířů za dobré peníze odkoupili, aby se jich zbavili.
od 7.9.2024 1.3tis
Říká se, že Edinburgh patří k nejděsivějším městům světa. Nikoho tak nepřekvapí, že zdejší více než 900 let starý kamenný hrad vypráví řadu příběhů, při kterých tuhne krev v žilách. A prožívat je tu můžete zřejmě na vlastní kůži dodnes! Stovky hlášených paranormálních jevů sem přivábí vědce i zástupy badatelů. Ti všichni se snaží marně přijít na kloub silám obývajícím masivní středověkou stavb
od 6.9.2024 2.3tis
Záhadná metropole ztracená v džungli ukrývá tajemství lidské civilizace, je totiž kolonií dávných Atlanťanů! O tom byl přesvědčen dobrodruh a také okultista Percy Fawcett, který se v minulém století vydal do pralesů Jižní Ameriky najít důkazy pro svá tvrzení. Osud jeho expedice je ale stále zahalen tajemstvím. Podařilo se mu dojít až k branám města bohů?
od 5.9.2024 2.2tis
Nedaleko Glastonbury leží 158 m vysoký pahorek zvaný Glastonbury Tor. Britové kdysi nazývali Glastonbury Ynys Witrin, tedy Skelný ostrov a Tor skutečně ostrovem byl, celé okolí tvořily bažiny. Zvláštní je tvar pahorku, se svými sedmi „terasami“ připomíná podivnou pyramidu. Pole, nebo dávný labyrint? Podle prozaické verze stupňovité vyvýšeniny sloužily jako zemědělská políčka. Jenže mnohem vý
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
nasehvezdy.cz
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
Proslýchá se, že manželství herců Tomáše Jeřábka (49) ze seriálu Jedna rodina a Halky Třešňákové (52) moc neklape. Tentokrát však možná ne proto, že herec umí být někdy nesnesitelný mamánek, který
Jaký živel vám vládne?
nejsemsama.cz
Jaký živel vám vládne?
Už v dávných dobách se astrologové začali domnívat, že za povahu člověka mohou nejen hvězdy, ale také živel, který byl jejich příchodu na svět nakloněn. Víte, o jaký typ živlu šlo ve vašem případě? Je to tak prastará záležitost jako lidstvo samo. Přírodní živly se dělí do čtyř skupin: oheň, voda, země a vzduch. Odhalte, jaký element je ten váš, a zjistíte,
Chtěli mi zabít syna
skutecnepribehy.cz
Chtěli mi zabít syna
Kuba jen sedí a kouká před sebe. Bývalý sportovec, a nyní se trápí na vozíčku. Stačilo jen pár minut. Kubík byl vždy veselé dítě. Jedináček, který byl i trochu vymodlený. Vždy jsem se snažila, aby byl slušně vychovaný. Aby byl úspěšný ve škole, životě, aby pomáhal druhým. Špatně jsem mu vysvětlovala, že když se jiné děti
Něco extra: zmrzlina z avokáda
panidomu.cz
Něco extra: zmrzlina z avokáda
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s
Mauritius: Ostrovy obřích želv
epochanacestach.cz
Mauritius: Ostrovy obřích želv
Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy. Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
epochaplus.cz
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
Hned dvakrát v rané historii českých zemí mají Habsburkové český trůn nadosah. Pokaždé ale člen jejich rodu vládne jen krátce a poté náhle zemře na úplavici. A tak si musejí počkat až do roku 1526, kdy po bitvě s Turky u Moháče padne poslední Jagellonec na českém trůnu, Ludvík, aby se na něj konečně mohli posadit. Pak
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
21stoleti.cz
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Po
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
historyplus.cz
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
Dlouhé vlasy spletené do dvou copů létají kolem mužských hlav. Zdobené spony se lesknou v záři slunce. Banda urostlých mužů na koních se vřítí do osady na jihu dnešní Moravy. „Schovejte ženy!“ vykřikne někdo. Avaři si ale stejně vezmou, co chtějí.   Bojovné avarské jezdce pronásledují turkičtí povstalci. Podle současného švýcarského historika Christopha Baumera Avaři pocházejí
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz