11. května 1945: Začíná bitva u Slivice, v níž se Sověti střetávají s německými vojáky, kteří vypadají jako šílení. Mají oči podlité krví a nadlidskou výdrž.
Domů     4x z čarodějnické zahrádky: Ochutnejte magickou sílu rostlin!
4x z čarodějnické zahrádky: Ochutnejte magickou sílu rostlin!
od 23.7.2023
3.3tis
Víte, co se stane, když usnete se slunečnicí pod polštářem? Foto: Pixabay
333
SDÍLENÍ
3.3tis
ZOBRAZENÍ

Hodí se pro přírodní léčení, čáry a některé i do kuchyně. EnigmaPlus.cz vám představí zázraky ze zahrady!

Víte, co se stane, když usnete se slunečnicí pod polštářem? Foto: Pixabay

Bojovník, který se neztratí: Měsíček zahradní

Dokonalý pomocník. Přesně takovou přezdívku by si zasloužil měsíček zahradní (Calendula officinalis). Podle legend má mít dokonce schopnost ubránit dům proti zlým silám! Uplatnění však najde nejen v magii, ale také v lékařství nebo kuchyni.

Od dob starověku je měsíček používán k omlazení pleti. Pokud chcete zabít dvě mouchy jednou ranou, tak si z něj připravte blahodárnou lázeň. Ta má totiž dokázat vypnout nejen pleť, ale také posílit sebevědomí a získat respekt.

V žádném případě však nespotřebujte všechny kvítky, které máte. Mohou se vám hodit při potížích se žaludkem nebo žlučníkem.

Účinky měsíčku jsou využívány už po staletí. Dobře je znají i američtí lékaři, kteří jeho okvětní lístky používali na bitevním poli k hojení otevřených ran během občanské války (1861–1865). Rychlost uzdravení přitom nepopisují jinak než jako zázrak!

 Královna bylin: Pivoňka obecná

Je-li nějaká rostlina vzorem ochranné síly, pak je to pivoňka obecná (Paeonia officinalis). Dokáže si prý poradit se vším negativním. Postavit se umí nejen duchům, ale také bouřkám. Náhrdelník vyrobený z pivoněk ví i jak na zlomyslné víly. Výčet dovedností pivoňky tím však ani zdaleka nekončí!

Podle lidové moudrosti dokáže pivoňka skoro všechno. Vložit se může do záležitostí spojených se zlými silami, ale také s nemocemi. Má mít schopnost vyléčit epilepsii, šílenství nebo křeče. Rozhodující roli prý sehraje i v boji s uhranutím čarodějnice.

Patří jí proto právoplatné místo na trůnu, který náleží do nejvyšších sfér magie.

Čarovná síla činí z pivoňky oblíbenou rostlinu užívanou při nejrůznějších seancích a kouzlech. Používá se během věštění budoucnosti, ale také na vymítání démonů. Nejčastěji přitom bývá součástí vonného oleje či kadidla.

Pivoňka je natolik mocná, že dokáže být i nebezpečná. Na pozoru před ní by se měly mít především ženy v očekávání potomka!

Otáčí se nejen za sluncem: Slunečnice

Květina na vysokém stonku a s překrásným žlutým květem se ráda otáčí za slunečním svitem. Slunečnice (Helianthus) má mnohem větší schopnosti. Podle pověstí totiž dokáže vyjevit pravdu, splnit přání a rozvinout plodnost!

„Pokud usnete se slunečnicí pod polštářem, vyjeví se vám jakákoliv pravda,“ tvrdí v knize Pěstujeme magické rostliny spisovatelka Ellen Dugan. Podobně to má být i s plněním přání. V žádném z těchto případů vás prý úspěch nemine. Slunečnice je symbolem naděje a uctívání.

Slunečnici pro její schopnost přinést do života radost používají lidé, kteří touží po potomkovi. Nesázejí však na samotnou květinu, ale její semínka. Právě v nich se prý skrývá tajemství plodnosti. Rostlinu se žlutými květy vyhledávají ale i zahradníci.

Nejenže jejich zahradu rozzáří, ale poskytne jí i ochranu před vším zlým. Alespoň to říká lidová moudrost.

Fialový kvítek s účinky acylpyrinu: Viola vonná

Violka vonná (Viola odorata), zvaná lidově také fialka, patří mezi rostliny, které nesmí chybět ve výbavě dívek hledajících lásku. Podle pověstí stačí natrhat hrst jejích kvítků v den, kdy připadne úplněk na pondělí, a hodit ji proti západnímu větru.

Milostné otazníky se tím vyřeší, neboť fialová poupata prý vytvoří na zemi jméno toho pravého.

Schopnost violky přivolat lásku je pověstná. Dokáže prý doslova okouzlit. Kořeny této dovednosti spočívají nejspíš ve vlivu, který nad drobnými fialovými kvítky uplatňuje planeta Venuše.

Není proto divu, že patří mezi oblíbené přísady do parfémů ve viktoriánském období, které je spojováno s vládou anglické královny Viktorie (1819–1901). Uplatnění ale nachází i jinde!

Violka se od pradávna užívá i v léčitelství. Neocenitelná je především při odstraňování revmatických potíží. Obsahuje totiž sloučeninu kyseliny salicylové, kterou proslavila schopnost mírnit bolest.

Kyselinu salicylovou přitom můžete objevit i při výrobě acylpyrinu. Až vám bude nejhůř, máte tak možnost volby. Vsadíte na chemii, nebo sílu přírody?

Foto: Pixabay
Lokalita:
reklama
Související články
od 11.5.2024 935
V Šluknovském výběžku nedaleko saských hranic leží město Jiříkov a nedaleko něj osada Filipov s poutní bazilikou Panny Marie Pomocnice křesťanů. Zázračné uzdravení Historie tohoto místa sahá až do roku 1866, kdy v této osadě údajně došlo k zázračnému uzdravení těžce nemocné, již téměř umírající, a to konkrétně v noci z 12. na 13. ledna. V místnosti se prý ro
od 8.5.2024 3.0tis
Uznávaný americký doktor Sheldon Teperman si nevěřícně prohlíží lékařskou zprávu pacienta Alcidese Morena (*1970). „Tenhle chlápek by měl být jednoznačně mrtvý,“ vyhrkne Teperman bez skrupulí. Moreno totiž přežil volný pád ze 47. patra a navrch se zvládl po nešťastném incidentu zcela zotavit a dnes je schopen normálně chodit i pracovat. Jedná se o skutečný zázrak, nebo měl Alcides jen obrovské ště
od 23.4.2024 3.3tis
Vědci a skeptici z celého světa vysvětlují podivuhodné prožitky racionálně. Předpokládají, že jsou za nimi mozkové nebo duševní poruchy. Jak je ale možné, že si zážitky z minulých životů odnášejí i zcela psychicky i fyzicky zdraví lidé? „Prostě si je vymýšlejí,“ tvrdí skeptici. To však nemohou dokázat.   O tom, že minulé životy jsou spíše proj
od 21.4.2024 3.2tis
Pod pojmem bilokace se skrývá fantastická schopnost ocitnout se na dvou či více místech současně. Je vůbec něco takového možné? Svědectví o podobných tajemných událostech je celá řada. Dá se taková schopnost získat? Italský biskup a pozdější světec Alfons z Liguori (1696–1787) oznamuje užaslým věřícím, že dnes 22. září 1774 naposledy vydechl p
od 18.4.2024 2.7tis
Nahrávka ze září roku 2012 údajně zachycuje zásah nadpřirozené bytosti, která jistému šťastlivci v poslední vteřině zachránila život. Na Tchaj-wanu žijící spisovatel a ufolog Scott C. Waring odmítá rozšířené tvrzení, že jde o zásah strážného anděla. Průmyslová kamera podle něj zachytila teleportaci a bytost na záznamu je mimozemského původu. Jak se k tomuto názoru badatel dobral?  
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
Velká postel, velké pohodlí
panidomu.cz
Velká postel, velké pohodlí
K dobrému spaní potřebujete mít prostor. Pro nohy, ruce a pro pohyb ve spánku. Postel proto vybírejte tak, abyste se do ní pohodlně vešli. Většinou rám postele bývá tím prvním, co nás zaujme. Dodává totiž celé ložnici styl. S designem rámu ale souvisí i rozměr postele. Měli byste si proto vyzkoušet, jestli korpus má dostatečnou
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
iluxus.cz
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
Jak hodinářský web Chronoblog uvedl, tak je veřejně známo, že Thilo Mühle, generální ředitel saské společnosti Mühle Glashütte, a jeho syn Dustin jsou zapálení sportovci. Thilo je nadšeným cyklistou a
Snaží se Prachař utajit,  že od něj Sandeva utekla?
nasehvezdy.cz
Snaží se Prachař utajit, že od něj Sandeva utekla?
Půvabná herečka ze seriálu Jedna rodina Sara Sandeva (26) podle mnohých spekulací nedávno opustila herce Jakuba Prachaře (40). Sice ho milovala, ale údajně neunesla nátlak na založení rodiny. Každý
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
historyplus.cz
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
Velekněz mu vlepil do tváře políček a vytahal ho za uši! Následně babylonský král poklekne před bohem Mardukem, aby se vyznal ze své bezúhonnosti. Když odříká naučený text, velekněz ho potvrdí v královském úřadu. Vrátí mu odznaky jeho moci a ještě jednou ho prudce udeří do obličeje! Rituály doprovázejí lidstvo odnepaměti. Již ve starověku poskytovaly
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
epochaplus.cz
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky. Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity.   Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
skutecnepribehy.cz
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
Před lety jsem našla kapesní zrcátko. Líbilo se mi, tak jsem si ho nechala. V odrazu jsem ale vídala tvář cizí vyděšené dívky. Celý život moc ráda chodím do kina. Jednou na sedadle v kinosále zůstalo ležet zdobené kapesní zrcátko. Moc se mi líbilo, tak jsem si ho nechala. Ale to jsem ještě netušila, co mě čeká.
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
21stoleti.cz
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou he
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
Vyzkoušejte astrodietu!
nejsemsama.cz
Vyzkoušejte astrodietu!
Trápí vás kila navíc a nemůžete se jich zbavit? Vyzkoušejte speciální dietu podle slunečního znamení vašeho horoskopu. Sama poznáte, že výsledky se brzy dostaví! Hvězdy vám poradí, jak na to. Zkuste to spolu s námi. Beran 21. 3. – 20. 4. Jste netrpělivá, a když něco nevychází podle vašich představ, rychle ztrácíte zájem. To platí i pro diety. Proto jezte
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas