4. července 1969: Tajemný vrah útočí v Kalifornii na další milenecký pár, brzy poté se začíná vysmívat policii a získává přezdívku, pod níž je znám dodnes – Zodiac.
Domů     Jak vypadají mimozemšťané? Jsou jako medúzy, tvrdí vědkyně
Jak vypadají mimozemšťané? Jsou jako medúzy, tvrdí vědkyně
od 30.6.2024
3.1tis
Setkáme se někdy s mimozemským životem? Nebo se to už dávno stalo?
320
SDÍLENÍ
3.1tis
ZOBRAZENÍ

Určitě budou vypadat zhruba jako my. Třeba o něco hubenější, asi s jiným tvarem hlavy. Přiletí sem v něčem podobném letadlu. Ve vesmírné lodi nebo talíři. Dost možná zvládnou dýchat i náš vzduch.

Budeme se s nimi dorozumívat posunky, protože to nebude o moc jiné, než jako když se například Kryštof Kolumbus vylodil v Americe…Nebo ne? Proč si mimozemský život představujeme jako alternativu naší civilizace?

Setkáme se někdy s mimozemským životem? Nebo se to už dávno stalo? Jak by mohl mimozemský život vypadat? Podobně jako my? Vypadají mimozemšťané jako ti, které známe z filmů nebo počítačových her? Poznali bychom vůbec, kdybychom se s mimozemšťany setkali?

Co se vám vybaví, když se řekne mimozemšťan? Roztomilý E.T., známý ze stejnojmenného amerického filmu? Vytáhlé stvoření s velkou hlavou a temnýma očima?

Hollywood (a nejen ten) nás soustavně připravuje na to, že naše setkání s inteligencí z vesmíru bude vypadat jako přijetí speciálně vyslané delegace. Že prostě jednoho dne z létajícího talíře vyskáče skupinka mimozemských diplomatů.

Jak ale podotýká doktorka Maggie Alderin-Pocock (*1968) z Evropské kosmické agentury Astrium, takové představy o podobě mimozemšťanů mohou být naprosto scestné. „Naši představivost svazuje to, co vidíme kolem sebe,“ říká britská vědkyně.

Podle ní bychom mnohem spíše měli očekávat třeba medúzovitá stvořenínadnášená cibulovitými orgány, dýchající metan a dorozumívající se světlem.

Jak by mohl mimozemský život vypadat? Podobně jako my?
Jak by mohl mimozemský život vypadat? Podobně jako my?

Křemíkový život

„V našem výzkumu nás příliš omezuje vědomost, že k životu je potřeba voda a uhlík,“ tvrdí doktorka Alderin-Pocock. Místo uhlíku si však můžeme dosadit jiný prvek.

Kupříkladu křemík je v periodické tabulce hned pod uhlíkem a má s ním několik společných chemických vlastností. Jeho dostupnost ve vesmíru je přitom poměrně hojná.

„Lze si představit totožný konstrukt, jako je DNA, ale s křemíkem,“ navrhuje Alderin-Pocock a hned dodává, že ve skutečnosti může jít v případě mimozemšťanů o formy života, které nic jako DNA nemají.Nakolik tedy vlastně mohou být mimozemšťané odlišní od lidí?

Vypadají mimozemšťané jako ti, které známe z filmů nebo počítačových her?
Vypadají mimozemšťané jako ti, které známe z filmů nebo počítačových her?

Civilizace příliš vzdálené

Kromě boření zaběhnutých vizí o humanoidech (lidem podobných bytostech) v kosmických plavidlech nabízí britská odbornice také poměrně pesimistické zhodnocení našich šancí na setkání s mimozemskou rasou.

V naší Mléčné dráze podle jejích odhadů existují až čtyři další civilizace. Jenže jsou tak daleko, že se s nimi nejspíše nikdy nepotkáme.

„Sonda Voyager 1 cestuje sluneční soustavou s nahrávkami pozdravů ze Země v různých jazycích už od 70. let 20. století a zatím sotva vstoupila do hlubokého vesmíru.

Aby došla k naší nejbližší sousední hvězdě, k Proximě Centauri, musela by na to mít 76 000 let,“ vysvětluje Alderin-Pocock, proč nás v nejbližší době nečeká žádné blízké „setkání třetího druhu“ (spatření mimozemšťanů – pozn. red.). Co když se ale mílí a už k němu někdy v minulosti došlo?

Poznali bychom vůbec, kdybychom se s mimozemšťany setkali?
Poznali bychom vůbec, kdybychom se s mimozemšťany setkali?

Jsou tady?

Za předpokladu, že upustíme od teorií, které mimozemšťany zobrazují jako vesmírnou alternativu člověka, můžeme v podstatě očekávat mimozemský život v jakékoliv podobě.

Mohou to být obří medúzy, ale může jít rovněž o stvoření bez pevné formy, stvoření plynná či kapalná. Nemluvě o tom, že ve vesmíru vyhlížíme zhruba stejně velké tvory, zatímco mimozemská civilizace může fungovat i v mikroskopických měřítkách.

Pak není od věci otázka, jestli jsme onen velký okamžik, kdy na naši planetu vstoupili zástupci mimozemského života, již nepropásli. Co když už dna našich moří brázdí medúzovití vesmírná návštěvníci, kteří tu pátrají po metanu potřebném pro jejich život?

Anebo co když denně vdechujeme miliony občanů mikroskopického mimozemského království? Jistě není od věci otázka, jestli třeba už dávno nekoexistujeme s mimozemšťany, aniž bychom si toho vůbec všimli.

Foto: Pxfuel
Lokalita:
Související články
od 4.7.2024 1
Konspirační teoretička Heather Wade tvrdí, že se jí do rukou dostala tajná vládní zpráva. V ní si prý lze přečíst důkazy o tom, že před v roce 1947 u amerického Roswellu skutečně havarovalo UFO. Co ve zprávě stojí a je pravdivá?  Heather Wade má od věrohodného zdroje vládní dokumenty, v nichž se přímo píše o tom, že 2. nebo 3. července v Roswellu havarovalo UFO a o čtyřech tělech mimozemšťanů!
od 3.7.2024 1.9tis
Věděli jste, že zhotovování zubních protéz není novodobou vymožeností, ale dělali je už naši předci před tisíci lety? Už v době Etrusků (asi 900 roků před Kristem) se na území dnešní Itálie vyrábí umělé zuby jako náhrada těch děravých, případně v boji vyražených. Šlo o pečlivou ruční práci, ale masivní plíšky mohly způsobovat otlaky.  „Au, to bolí,“ vykřikne muž, když skousne maso. Má zkažený z
od 28.6.2024 2.9tis
Americký program Apollo probíhal mezi lety 1961 a 1972. Jeho cílem bylo zajistit přistání lidí na Měsíci a jejich bezpečný návrat na Zemi. Nad šesti lety tohoto programu se však vznášejí otazníky. Stala se posádka prvního letu obětí vraždy? Vyfotili astronauti během dalších cest loď jiné civilizace? A podařilo se jim na odvrácené straně Měsíce nahrát zvláštní hudbu, která nepocházela ze Země? [
od 25.6.2024 2.9tis
Když z povrchu zemského zmizí člověk, obvykle se naskytne hned několik možných vysvětlení. Jak se ale postavit k situaci, kdy za letu zmizí stíhačka i se svou dvoučlennou posádkou přímo před zraky personálu v kontrolní věži, nezůstane po ní ani stopa, a navíc k tomu dojde při pronásledování UFO? Rok 1953 byl pro svět poměrně turbulentní přehlídkou vel
od 22.6.2024 3.1tis
Již od pradávna využívali lidé sílu Měsíce ve svůj prospěch, a to ve všech oblastech života. V moderní době se stala práce s lunárními fázemi populární zejména v oblasti seberozvoje. Dle úplňku, novoluní, lunárních fází a postavení Měsíce ve zvěrokruhu je totiž možné plánovat důležitá rozhodnutí tak, aby vedla k úspěchu.     Nadcházející ú
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Víc než jen padesát odstínů antracitu
rezidenceonline.cz
Víc než jen padesát odstínů antracitu
Nad červenými střechami Vídně se nachází exkluzivní dvoupodlažní penthouse s obytnou plochou přes pět set čtverečních metrů a výhledem na Dunaj i majestátní Kahlenberg. Luxusní apartmá zhodnocuje komfortní střešní zahrada s whirlpoolem a venkovní kuchyní. Exkluzivní realizace vznikla na základě návrhu studia Destilat, jež se specializuje na interiérový a nábytkový design. Unikátní vzhled interiéru je
Macallan & Bentley: Unikátní whisky ve futuristickém hávu
epochalnisvet.cz
Macallan & Bentley: Unikátní whisky ve futuristickém hávu
Macallan se spojil s britskou luxusní automobilkou Bentley a společně dali vzniknout limitované single malt whisky s názvem The Horizon v hodnotě 50 000 dolarů. Vznikla na oslavu 200. výročí slavné palírny a stala se zároveň první horizontální single malt whisky na světě.   První zprávy o chystané spolupráci destilerie Macallan se slavnou automobilkou Bentley
Buckingham & Anna Rakouská: Diplomat se jí vetřel do ložnice
historyplus.cz
Buckingham & Anna Rakouská: Diplomat se jí vetřel do ložnice
Když se v květnu 1625 na pařížském královském dvoře objeví vyslanec anglického krále George Villiers, vévoda z Buckinghamu, vyvolá nemalé pozdvižení. Točí se kolem něj řada urozených žen, ale mladý šlechtic se ke všem chová velmi rezervovaně, až na jednu – půvabnou královnu Annu Rakouskou. V tomto případě si však zahrává s ohněm… Ozve se
Mít nízké sebevědomí se mi těžce vymstilo
skutecnepribehy.cz
Mít nízké sebevědomí se mi těžce vymstilo
Vdávala jsem se za cizince z velké lásky. Byl tak pozorný! Doslova mě na rukou nosil! Něco takového jsem u českých kluků nezažila. Moje rodina mi tu svatbu rozmlouvala. Jiná kultura, to nebude dělat dobrotu! Já měla ale svou hlavu. Dnes přiznávám, že jsem trpěla jako mladá holka velmi nízkým sebevědomím, i když jsem byla hezká a kluci se
Na Střeleckém ostrově se zvolila nová Miss Tourism World Czech Republic 2024
iluxus.cz
Na Střeleckém ostrově se zvolila nová Miss Tourism World Czech Republic 2024
Ve čtvrtek 27. června 2024 proběhla očekávaná akce roku módního průmyslu – několik módních přehlídek spojených s finále soutěže Miss Tourism World 2024. Tato prestižní událost se uskutečnila v nádhern
Zelné „steaky“
nejsemsama.cz
Zelné „steaky“
Grilovat se dá i obyčejné zelí. Vyzkoušejte to a budete velmi mile překvapeni! Potřebujete: ✿ 1 hlávku raného zelí ✿ 9 lžic olivového oleje ✿ sůl, pepř ✿ 2 lžíce vinného bílého octa ✿ 1 lžičku dijonské hořčice ✿ javorový sirup ✿ 1 svazek pažitky ✿ směs semínek – slunečnice, dýně, len apod. 1. Pažitku nasekejte nadrobno. Zelí rozkrojte na silnější plátky tak, aby
Nejí zeleninku? Tohle si dá!
panidomu.cz
Nejí zeleninku? Tohle si dá!
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné
Vědci vyvinuli strategii, jak určit, zda bude nanoterapie účinná pro pacienta
21stoleti.cz
Vědci vyvinuli strategii, jak určit, zda bude nanoterapie účinná pro pacienta
Vědecká komunita i farmaceutické společnosti upírají velkou pozornost k vývoji nanoléčiv jako nedílné součásti moderních terapeutických metod. Pomoci by mohla zejména jako cílená léčba u nádorových on
Masové koule s kopřivami
tisicereceptu.cz
Masové koule s kopřivami
Suroviny 800 g mletého masa (vepřové + hovězí) 1 vejce 1 cibule 2 stroužky česneku 2 plátky toustového chleba 3 lžíce mléka 1 hrnek mladých kopřiv sůl pepř 2 lžíce olivového oleje Postu
Lindsay Lohan: Nejvíc si je třeba užít před „dvacítkou“
epochaplus.cz
Lindsay Lohan: Nejvíc si je třeba užít před „dvacítkou“
Jako dvanáctiletá pihatá dívenka exceluje v dvojroli ve filmu Past na rodiče, jež se stane oblíbenou rodinnou komedií na několik dalších desítek let. (Nejen) Američané si ztřeštěnou průšvihářku ihned zamilují a mnozí z nich ani netuší, že s filmem má co do činění už ve svých třech letech! Skutečná sláva pro Lindsay Lohanovou přichází až
Zámek Slatiňany: Zámek v kraji zasvěceném koním
epochanacestach.cz
Zámek Slatiňany: Zámek v kraji zasvěceném koním
Česká republika má několik míst, která se proslavila chovem koní. Naší specialitou je především starokladrubský kůň, a právě mnoho jeho zástupců našlo svůj domov ve Slatiňanech, v těsné blízkosti významného a hojně navštěvovaného zámku. Od chvíle, kdy na sklonku 13. století vznikla osada zvaná Slatiňany, se zdejší obec stále rozrůstala. Některý z potomků prvního doloženého majitele panství
Zatoužila Holanová opět po Šípovi?
nasehvezdy.cz
Zatoužila Holanová opět po Šípovi?
Kdyby se vyhlašoval nejbouřlivější rozvod v dějinách showbyznysu, své čestné místo by tam měli zpěvačka Marcela Holanová (73) s moderátorem Všechnopárty Karlem Šípem (79). Bavič ji opustil náhle po