Skip to content

Původ čokolády se datuje ještě o 1500 let dříve, než se původně předpokládalo

Vědci se původně domnívali, že kakaové boby známe díky lidem z kultury Olméků z oblasti Mexika a Střední Ameriky, kteří je začali kultivovat před 3500 lety.

Nyní se však našly důkazy, které naznačují, že lahodný nápoj na bázi čokolády vyráběli již Mayové z oblasti Chinchipe v Ekvádoru ještě o 1500 let dříve. Objev se uskutečnil na nalezišti Santa Ana-La Florida, kde archeologové začali pracovat v roce 2002.

Předpokládalo se, že Mayové zde žili před 3300 až 5 500 lety. Stopy kakaa se nalezly uvnitř hmoždíře, misky, lahve a sklenice. Kakaový prášek se pak údajně využíval k duchovním a rituálním účelům.

kakaový prášek se využíval k rituálním účelům

„Kakao se v této oblasti začalo zpracovávat před více než 5000 lety, to je mnohem dříve, než jsme se dosud domnívali“, uvedl spoluautor studie profesor Michael Blake.

„Znamená to, že dokonce už v této době byli lidé touto mimořádnou surovinou natolik uchváceni, že ji přikládali zvláštní význam a používali ji při různých ceremoniích. Díky tomu se možná kakaový prášek rozšířil i po celém zbytku Ameriky“ dodal Blake.

Foto: www.gtreview.com, www.mnn.com
AKTUÁLNÍ VYDÁNÍ
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky historie Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články