28. dubna 1998: Dochází k záhadnému zmizení Arlene Fraser (1965–1998) ze skotského Elginu.
Domů     Skupina Opus Dei: Tajná služba Vatikánu?
Skupina Opus Dei: Tajná služba Vatikánu?
od 4.3.2023
2.9tis
310
SDÍLENÍ
2.9tis
ZOBRAZENÍ

Nechvalně ji proslaví kniha a film Šifra mistra Leonarda. Jaká je pravda o Opus Dei?

Podle svých vlastních slov osobní papežská prelatura Opus Dei „doplňuje práci místních církví tím, že nabízí přednášky, rozmluvy, duchovní cvičení a pastorační péči, která pomáhá lidem rozvíjet jejich osobní duchovní život a apoštolát.“ Lidé, kteří nahlížejí této tajuplné organizaci uvnitř katolické církve pod pokličku, ale hovoří o něčem jiném.

Vypráví o sebetrýznění, které členové praktikují, o totalitních a sektářských praktikách a o tom, že fanatičtí přívrženci tohoto hnutí, kterých je na světě již přes 90 000, působí jako jakási vatikánská tajná služba.

Josemaría Escríva Symbol řádu A samozřejmě nás nepřekvapí, že řád nezveřejňuje seznam politiků, kteří jsou jeho členy, a na dotazy ohledně konkrétních jedinců neodpovídá.

Papežovi fanatici

Opus Dei, celým názvem Prelatura Svatého Kříže a Opus Dei, vzniká v roce 1928 ve Španělsku.

Jeho zakladatel Josemaría Escríva (1902–1975), kterého už mezitím členové Opus Dei sotva 17 let po jeho smrti zvládli protlačit k vyhlášení za blahoslaveného a později i za svatého, chtěl mít nástroj k cílenému zapojení mladých schopných intelektuálů do činnosti církve.

Z tohoto základu začíná hnutí raketově růst po celém světě a verbuje do svých řad především mladé, dobře vzdělané a oddané laiky – muže i ženy. Ti skládají slib celibátu a podřizují se celým svým životem vedení řádu.

Není proto divu, že Opus Dei bývá často označováno za jakousi vnitrokatolickou sektu.
Není proto divu, že Opus Dei bývá často označováno za jakousi vnitrokatolickou sektu.

Franco a Pinochet

Během svých na církevní poměry nedlouhých dějin se Opus Dei, která je podřízena jen a pouze papeži, několikrát dostává na politicky velmi tenký led.

Za španělské občanské války se uchyluje pod ochranu Francova režimu, který až do roku 1975 vede silně pravicovou diktaturu, která je inspirována Hitlerovým Německem a Mussoliniho Itálií. Členům Opus Dei imponuje na diktatuře smysl pro pořádek a disciplínu.

I v Jižní Americe tíhnou příslušníci této prelatury k podpoře pochybných vůdců – například generála Augusta Pinocheta (1915–2006). Ostatně členové Opus Dei v několika jihoamerických diktaturách zastávají vysoké vládní pozice.

Josemaría Escríva
Josemaría Escríva

Svatá bolest

Každý člen Opus Dei je povinen ráno, hned jak vstane, znovu před Bohem deklarovat svou úplnou poslušnost tak, že zvolá „Serviam!“, což znamená „Sloužím!“.

To ale zdaleka není všechno, aby se cvičili v odolnosti, tříbili svou vůli a dokazovali svou oddanost, věnují se členové Opus Dei ve velké míře sebetrýznění.

Bývalí členové vypráví o tom, jak se příslušníci Opus Dei každý týden sami bičují pětiocasými důtkami a každý den kromě neděle a svátků nosí minimálně dvě hodiny denně opasek z kovových kroužků se zpětnými háčky, který se zakusuje do masa a působí bolest.

Zakladatel Opus Dei, Josemaría Escríva, v jednom z textů určených svým ovečkám píše doslova: „Blahoslavená budiž bolest. Milovaná budiž bolest. Posvěcená budiž bolest.

Oslavená budiž bolest!“ Není proto divu, že Opus Dei bývá často označováno za jakousi vnitrokatolickou sektu.

Vstup do Boží armády

Opus Dei ale prosluje i svou agresivní náborovou taktikou, zejména mezi mladými studenty. „Nabádali naše děti, aby přerušily kontakty s rodinou či ho udržovali jen formálně,“ líčí znechucení rodiče.

Religionisté na základě zpráv bývalých členů říkají, že v Opus Dei se praktikuje manipulační technika zvaná „bombardování láskou“ – nově příchozí člen nebo adept je zahrnut pozorností a „láskou“ do té doby, než se na sdružení pevně naváže a plně se podřídí jeho vedení. Pak je pozornost nahrazena vyžadováním striktní disciplíny a plnění úkolů.

Symbol řádu
Symbol řádu

Do vysokých míst

Nenápadný rodový dům v pražské ulici U Písecké brány na Hradčanech byste snadno přešli. Máloco nasvědčuje tomu, že se zde nachází české vedení významné křesťanské organizace. Vedení Opus Dei zřejmě nestojí o pozornost. A co je jeho hlavním cílem u nás?

To se můžeme jenom dohadovat. Na svých stránkách publikuje Opus Dei jenom všeobecná prohlášení o podpoře rodiny a šíření víry, ale zkušenost z jiných zemí ukazuje, že jeho vedení může sledovat politické ambice.

Mnohaletou strategií Opus Dei je využít toho, že jeho členové jsou v celibátu a zcela oddaní hnutí, a podporovat je v co nejvyšším společenském vzestupu. A to se týká i politiky.

Kdo je v Opus Dei?

Na svých webových stránkách se k tomu – když člověk umí číst trochu mezi řádky – prelatura vlastně sama přiznává. Píše zde: „Jsou členové Opus Dei aktivní v politice? Členové jsou aktivní v jakékoliv čestné činnosti.

Jako dobří občané projevují aktivní zájem o společné dobro, ačkoliv velká část z nich nejsou politicky aktivní profesionálně.

Ti, kteří se stali aktivními politiky, se řídí osobním přesvědčením a zodpovídají za sebe.“ Vzhledem k tomu, co víme o totálním podřízení svobodné vůle členů vedení Opus Dei, zní toto prohlášení jako studená sprcha. 

Foto: PX FUEL
Lokalita:
reklama
Související články
od 28.4.2024 595
Víra v existenci posmrtného života a duchů zemřelých je stejně stará jako lidstvo. Představa přízraků vracejících se z říše mrtvých lidi děsila a zároveň fascinovala. Je možné hranice těchto světů překročit? Mnohé kultury byly přesvědčené, že ano! U starověkých kultur souviselo zjevování duchů
od 26.4.2024 1.9tis
Sahara je největší poušť světa, která se rozkládá na území 10 afrických států. Avšak pouze v oblasti Mauritánie, v obklopení tisíců kilometrů písku, leží fascinující skalnatý útvar Richat, který je dvakrát větší než Praha! Oko Sahary, jak se této kruhové struktuře přezdívá, je pro vědce obrovskou neznámou. Co tento útvar, jenž je vidět až z vesmíru, vytvořilo? Nebo je spíše lepší zeptat se kdo?
od 26.4.2024 2.2tis
Mozart tvrdí, že se ho snaží někdo otrávit, a Paganini prý vstává z mrtvých. Elvis Presley je pak pohřben v podezřele velkém spěchu a Michaela Jacksona týdny před smrtí pronásledují obavy ze zavraždění. Jak si vysvětlit podivné okolnosti doprovázející život i smrt hudebních géniů?   Rakouský hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozar
od 24.4.2024 3.4tis
Sny mohou být nejasné, jasnozřivé i děsivé. Co ale znamenají tyto živé obrazy? Dříve se lidé domnívali, že jsou poselstvím od bohů či cestou do jiných světů. Celá řada lidí je pak přesvědčená, že sny jim ukazují budoucnost. Mohou být sny jasnozřivé? Fascinace sny je známa již ze starověku, kdy sny uchvacovaly a zá
od 16.4.2024 3.1tis
V Jeruzalémě je rušno. Právě dnes má dojít k ukřižování Ježíše Krista, který o sobě prohlašuje, že je očekávaným mesiášem. Takové řeči jsou ale pro mnohé lidi nepřijatelné, a jeho osud je proto zpečetěn.     Vojáci ho kolem roku 33 našeho letopočtu vedou směrem k popravišti na Golgotě, kde už na něj čeká připravený kříž. Celou událost sle
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Chtěla mi odloudit manžela
skutecnepribehy.cz
Chtěla mi odloudit manžela
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
epochaplus.cz
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit! I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost.
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
historyplus.cz
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky. Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem.
To na nose nenosíme
nejsemsama.cz
To na nose nenosíme
Černé tečky v obličeji, zejména na nose, představují častý kosmetický problém. Jejich tvorbu ovlivňuje kosmetická péče a používání kosmetiky, která ucpává póry. Nač si dát pozor? Zbavit se jich není jednoduché, ale při správné péči a používání správné kosmetiky se vám může podařit je alespoň minimalizovat. Co pomůže? Základem je pravidelné a důkladné čištění pomocí micelárních vod, pěny a gelů.
Potřebujete nový kávovar?
panidomu.cz
Potřebujete nový kávovar?
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
21stoleti.cz
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně "kymácí". Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evrop
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Má Gottová v zahraničí milence?
nasehvezdy.cz
Má Gottová v zahraničí milence?
Vdova Ivana Gottová (48) před časem zainvestovala a momentálně se jí staví v pražské lokalitě Císařka luxusní vila. Původně se psalo, že by to měl být nový domov pro ni a její dcery Charlotte Ellu (
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své