17. května 1926: Narozen významný český záhadolog Ludvík Souček (1926–1978).
Domů     FILADELSKÝ EXPERIMENT: Šílená akce Tesly a Einsteina?
FILADELSKÝ EXPERIMENT: Šílená akce Tesly a Einsteina?
od 8.4.2024
2.6tis
Opravdu se na této lodi děly nevysvětlitelné události, kdy například mizeli vojáci neznámo kam? Foto: US NAVY – volné dílo
285
SDÍLENÍ
2.6tis
ZOBRAZENÍ

Před 80 lety se za zavřenými dveřmi rozhodne americká armáda dát zelenou projektu, který zahýbe celým vědeckým světem. Jeho režii mají pevně v rukou dva vědecké mozky, jejichž fantazie je naprosto bezbřehá. Úkol je jasný – zbořit časoprostor! Podaří se?

Celá operace svou podstatou připomíná záhadu bermudského trojúhelníku a dodnes budí ze spánku i ta největší esa z řad záhadologů.

V experimentu, při němž má z filadelfského přístavu zmizet obří torpédoborec, září dva geniální fyzikální mozky – Albert Einstein (1879–1955) a Nikola Tesla (1856–1943). Doopravdy se však k takto riskantní hře propůjčí?

Americká armáda o záležitosti dodnes mlčí. Podle ní jde jen o pořádně nafouknutou bublinu. Doopravdy je možné, aby na jedné z největších záhad, kterou se daří desítky let držet pod pokličkou, bylo něco pravdy?

Opravdu se na této lodi děly nevysvětlitelné události, kdy například mizeli vojáci neznámo kam? Foto: US NAVY - volné dílo Tesla je opředen nejednou záhadou. Foto: Napoleon Sarony – Marc Seifer Archive - Volné dílo Einstein má podle záznamů s americkou armádou spolupracovat v letech 1943 až 1944. Foto: Ferdinand Schmutzer - Adam Cuerden - volné dílo

Mocné přání

Kdybyste mohli nechat něco zmizet, cokoli. Co by to bylo? Americká armáda se při vyslovení této otázky dlouho rozmýšlet nemusí. Lodě a ponorky! Za objevení klíče k vytoužené neviditelnosti by klidně platila zlatem.

Její velké, kovové kolosy plující pod mořskou hladinou jsou totiž pro nepřítele jako magnet. Na to, aby dokázala přepsat dějiny však sama nestačí. Potřebuje mozek – nejlépe geniální, pro který nemožné není překážkou. A údajně pro svůj projekt získá hned dva!

Pod vlivem šedých eminencí?

První smělý pokus o zneviditelnění se má údajně uskutečnit už v roce 1931, kdy neviditelnost jako taková zaměstnává vědce v čele s Teslou nebo Johnem von Neumannem (1903–1957).

Svá zkoumání přitom opírají o poznatky doktora Davida Hilberta (1862–1943), největšího matematika 20. století, jehož velkou libůstkou jsou mnohačetné vesmíry a víceúrovňové reality. Je to ale srbský vynálezce Tesla, který celý výzkum řídí.

Jeho jméno je v té době už ověnčeno spoustou zvučných patentů. Vynález střídavého proudu je přelomový pro celý svět.

Podle některých náznaků má mít tento charismatický muž s pěstěným knírkem blízko k nadpozemským civilizacím, což mu vytváří prakticky neomezené pole působnosti. Je možné, že má slavná vědecká kapacita za sebou skupinku mocných našeptavačů?

Fyzikální mozky

Ve skutečnosti jsou to spíše myšlenky další vědecké kapacity, geniálního Einsteina, které projekt postrčí správným směrem. A to i přesto, že se tento slavný badatel údajně na výzkumu osobně nepodílí.

Podle později zveřejněných záznamů však šedovlasý génius s námořnictvem v letech 1943 až 1944 spolupracuje. Jde o náhodu, nebo v minulosti kdosi záměrně poupraví fakta? K neoficiálním pokusům má ale dojít už v roce 1933 a k opakování o sedm let později.

Na všechny vláda neváhá uvolnit skutečně tučnou sumu peněz. Očekávaný výsledek je však i přesto v nedohlednu. Celý trik totiž spočívá v osobitém kouzlu elektromagnetického pole, které ohýbá světelné paprsky tak, aby věc okolo nich zmizela.

Zároveň má také přispět k narušení čtvrtého rozměru neboli času, který určuje trojrozměrnou realitu.

Na novém písečku

To nejlepší má proto teprve přijít. Stačí si počkat na rok 1942. Tehdy si totiž celý výzkum bere pod křídla americká vláda. Už má dost pouhého financování, které nikam nevede. Touží být ve středu dění a mít osud svého vymodleného projektu pevně v rukách.

Jelikož ale chybí dobové záznamy, lze se jen dohadovat, co vlastně má být onou vysněnou metou. Ve stejném roce má Tesla dát od všeho ruce pryč. Má strach o případnou bezpečnost všech zúčastněných. Žezlo proto přebírá von Neumann.

Od vstupu Spojených států do 2. světové války sice neuplynul ještě ani rok, ale tato velmoc rozhodně nehodlá ztrácet čas.

Einstein má podle záznamů s americkou armádou spolupracovat v letech 1943 až 1944. Foto: Ferdinand Schmutzer - Adam Cuerden - volné dílo
Einstein má podle záznamů s americkou armádou spolupracovat v letech 1943 až 1944. Foto: Ferdinand Schmutzer – Adam Cuerden – volné dílo

Hustý, zelený závoj

Den D je naplánován na 22. července 1943. Ve filadelfských docích, kde právě kotví pokusný torpédoborec USS Eldridge, by se atmosféra dala přímo krájet.

Zatímco při běžném provozu se na palubě nachází přes 200 námořníků, nyní je přítomno jen nutné minimum, které má za úkol loď obsluhovat. Všichni netrpělivě čekají, co se bude dít.

Jakmile je do kovového kolosu vpuštěn elektrický proud, přístav zahalí hustá, nazelenalá mlha a loď se částečně vytratí. Ještě než se opar stačí pořádně rozplynout, už vláda vymýšlí nový termín. Ten je nakonec stanoven na 28. října.

Tomu, že si někteří z členů posádky stěžují na bolesti hlavy, nikdo nepřikládá velkou váhu.

Ztraceni v čase

Druhý pokus je skutečným soustem pro konspirátory. Nikdo totiž dodnes neví, co se vlastně stalo.

Údajně však má USS Eldridge pod náporem modrého dýmu okamžitě zmizet a na několik málo vteřin se i s celou posádkou ocitnout ve 350 kilometrů vzdáleném Norfolku ve Virginii.

Podle jednoho z přeživších se má torpédoborci také podařit cestovat v čase, a to o deset sekund nazpět. Kruté následky ale na sebe nenechají dlouho čekat.

Lidský organismus není na takový druh experimentu připraven a Teslovy počáteční obavy tak nabývají konkrétních obrysů.

Tesla je opředen nejednou záhadou. Foto: Napoleon Sarony – Marc Seifer Archive - Volné dílo
Tesla je opředen nejednou záhadou. Foto: Napoleon Sarony – Marc Seifer Archive – Volné dílo

Lidská skládačka

Když má celé představení dojít ke svému zdárnému konci, mohou všichni přítomní konečně na vlastní oči spatřit rozsah napáchaných škod. Loď má být z velké části poškozená, některé její části pak chybějí úplně.

Členové posádky mají být naprosto dezorientovaní a jako smyslů zbavení pobíhat po palubě sem a tam. U části z nich se začínají objevovat příznaky schizofrenie. Ti méně šťastní navždy zmizí v časoprostoru.

Během pokusu má navíc dojít k interakci mezi lidskými těly a materiálem lodě. Nevinným přihlížejícím se má proto naskytnout pohled na části těl zatavených do trupu lodi.

Stačí jen 10 sekund, aby se lidské tělo pod náporem zmatků a ztráty „pevné půdy pod nohama“ zbláznilo. Následky si všichni nesou do konce života. Ti, kteří během experimentu přijdou o rozum, mají doživotně skončit v sanatoriích. Skutečně armáda v honbě za vlastním prospěchem obětuje lidské životy?

Hon za senzací

Od té doby jako by se po všem slehla zem. Událost vyplave na povrch až v roce 1955, kdy ufolog Morris K. Jessup (1990–1959) najde ve své schránce několik dopisů.

Jejich odesilatelem je neznámý muž vystupující pod přezdívkou Carlos Miguel Allende, který tvrdí, že byl v minulosti svědkem neuvěřitelně fascinující podívané. Takové, která by ufologovi mohla změnit život.

Komunikace mezi oběma muži se rozjíždí, ale skončí na mrtvém bodě ve chvíli, kdy Allende není schopen poskytnout jediný důkaz! Jediné, k čemu je schopný odkázat, je jakýsi článek ve filadelfských novinách. Ten se však nikdy nepodaří dohledat.

Jessup je ale do celé události natolik ponořen, že i přes absenci důkazů jde s celou věcí ven. Proč?

Konspirační šílenství

Svým objevem totiž rozpoutá neuvěřitelné konspirační šílenství. Zatímco jedni nevěřícně kroutí hlavami nad drzým výmyslem, druzí neskrývaně obdivují fyzikální um dvou vědeckých kapacit.

Námořnictvo veškeré dohady adresované jejich směrem ale systematicky vyvrací. Na utajení celé záležitosti mají prý vynaložit až několik miliard dolarů!

Sporná je také účast Tesly i Einsteina na celém projektu a fakt, že za celých 11 let nikdo o celé záležitosti nepromluví. Je snad lidem mlčení nakázáno? Údajně jsou o několik let později nalezeny dva dopisy, v nichž Einstein o experimentu píše!

Ať už je pravda jakákoli, celá událost dá vzniknout legendě, která nemá dosud ve vědeckém světě obdoby.

Foto: Creative Commons
reklama
Související články
od 17.5.2024 474
Děsivé zvuky ozývající se po nocích, podivná zjevení či tajemné úkazy, to všechno návštěvníkům k pobytu přidávají hotely často opředené temnou a tajemnou historií. Prý se zde můžete skutečně setkat s přízraky! ENIGMAPLUS vám představí ty nejděsivější na světě. Odhodláte se je navštívit?   Potemnělý sál osvětluje jen jediné s
od 16.5.2024 1.3tis
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vzniku neměl ještě nikdo znát! Jak vůbec mohla vzniknout?     Autorem mapy je turecký admirál Ahmed Muhiddin Piri (1465/70–1553) známý především s
od 16.5.2024 2.3tis
Již celá desetiletí trápí obyvatele mnoha měst po celém světě podivné hučení, přicházející neznámo odkud! Někteří ho téměř nevnímají a nijak jim nevadí, jiným ale způsobuje bolesti hlavy a další jedinci z něj přímo šílí. Jak se ukazuje, jde o záhadu, která stále trvá. Nepříjemný zvuk se totiž v letošním roce ozval znovu, a to hned na několika místech. Podaří se tuhle hádanku někdy rozluštit? [g
od 15.5.2024 2.4tis
Obrovský žralok megalodon dosahující délky 20 až 30 metrů prokazatelně žil ještě před 1,6 miliony let. Skutečně je ale tento druh již vyhynulý? Objevuje se řada moderních svědectví, která tvrdí opak. K setkáním s obřím žralokem, který připomíná pravěkého megalodona dochází prý i v současné době! [gallery ids="125129,125130,125131,125132,125133,125134,125135,125136,125137,125138,125139,125140,12
od 14.5.2024 3.1tis
Bigfoot je označení pro neznámý druh dvounohého opočlověka, jehož existence dosud nebyla spolehlivě prokázána, přesto řada lidí věří, že skutečně existuje. Dva metry vysoké monstrum má přežívat v lesích Severní Ameriky. Dokážou jeho tajemství odhalit nejnovější svědectví? [gallery ids="124436,124435,124437,124439,124440,124438,124442,124441,124444,124443,124445,124446,124447,124448,124450,12445
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
epochaplus.cz
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce? Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Industriální styl má své kouzlo
panidomu.cz
Industriální styl má své kouzlo
Tento trend bydlení je inspirován prostředím továrních hal a průmyslových prostor. Se svou střízlivostí a sklonem k minimalismu je protipólem romantických trendů bydlení. Možná to je ale přesně to, co se vám zalíbí. Zdálo by se, že zařídit si byt v industriálním trendu bude velmi lehké. Opak je pravdou, protože musíte přísně dodržet jednotný styl,
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s