25. října 1593: Ve filipínské Manile údajně mizí ze stráže voják Gil Perez, aby se náhle objevil o 16 tisíc kilometrů dál v Mexiku.
Domů     Tajemná mapa Vinlandu: Geniální padělek, nebo důkaz přepisující historii?
Tajemná mapa Vinlandu: Geniální padělek, nebo důkaz přepisující historii?
od 25.10.2024
1.1tis
Záhadná mapa neustále trápí historiky i fanoušky záhad. Je pravá nebo není?
110
SDÍLENÍ
1.1tis
ZOBRAZENÍ

Kdo objevil Ameriku? Kryštof Kolumbus? Nebo někdo úplně jiný a už o celá staletí dřív? Tuto otázku by mohla rozřešit záhadná mapa Vinlandu objevená v Barceloně, která pochází z počátku 15. století. Jsou na ní totiž vyobrazena místa, která lidé tehdy neměli vůbec znát.

Záhadná mapa neustále trápí historiky i fanoušky záhad. Je pravá nebo není? Obrys Grónska z mapy téměř přesně kopíruje to, jak opravdu vypadá. Jak by ale takovou informaci mohl vědět někdo v 15. století? Přesnější mapy světa se objevují až daleko později, i proto je Vinland takovou záhadou. Univerzita Yale má mapu v péči a neustále ji zkoumá. Teď její odborníci tvrdí, že je podvodem. Mají tentokrát pravdu?

Po hřbetech knih navršených v policích přebíhají stíny a nad stolem osvíceným lampou se sklání muž. Před sebou má rozložen velký kus pergamenu, na který právě pečlivě zanáší jednu z nejpozoruhodnějších map lidské historie.

Jde o vynikajícího středověkého kartografa, nebo zručného padělatele ze začátku 20. století? To je záhada trápící odborníky už 50 let.

Obrys Grónska z mapy téměř přesně kopíruje to, jak opravdu vypadá. Jak by ale takovou informaci mohl vědět někdo v 15. století?
Obrys Grónska z mapy téměř přesně kopíruje to, jak opravdu vypadá. Jak by ale takovou informaci mohl vědět někdo v 15. století?

Kdo předběhl Kolumba?

Co vlastně mapa pocházející zřejmě z 15. století ukazuje tak zvláštního?

Kromě tehdejších hranic Mongolské říše je na ní celé půlstoletí před slavnou výpravou Kryštofa Kolumba (1451–1506) zakreslena část amerického pobřeží včetně kompletního obrysu Grónska.

Mapa má přitom být jen opisem daleko staršího originálu z poloviny 13. století! Kus severního pobřeží Ameriky je na pergamenu zobrazen jako ostrov označený názvem Vinland. Vedle něj je možné přečíst latinský nápis:

„Ostrov Vinland, objeven druhy Bjarni a Leifem.“ To sice přesně odpovídá moderním důkazům o tom, že část Kanady navštívili již okolo roku 1100 Vikingové, jenže tyto severské kmeny žádné mapy nezakreslovaly a jejich ságy také neoplývají zeměpisnými podrobnostmi.

Odkud tedy autor mapy věděl, jak pobřeží zakreslit? Jedním vysvětlením je, že tyto informace znal, neboť šlo o padělatele a mapa ve skutečnosti pochází ze začátku 20. století. Kde je pravda?

Přesnější mapy světa se objevují až daleko později, i proto je Vinland takovou záhadou.
Přesnější mapy světa se objevují až daleko později, i proto je Vinland takovou záhadou.

Nejasná historie pergamenu

Příběh pergamenu se začíná až roku 1957, kdy jistý knihkupec v Barceloně dává do prodeje středověkou knihu Historia Tartaorum a záhadná mapa je její součástí.

Kupuje ji americký obchodník s uměním Laurence Whitten, o pouhé dva roky později ji však prodá.

Nový majitel pergamen nabídne odborníkům z Britského muzea k přezkoumání a od té doby je pod drobnohledem ještě mnohokrát. Výsledky různých výzkumů mapy lze s trochou nadsázky přirovnat ke karetní hře, ve které se protivníci přebíjejí trumfy.

V roce 1995 provedený radiokarbonový test pergamenu ukázal stáří necelých 50 let. Jedna:nula pro padělek. Druhý test však stáří vzorku označil na celých 500 let. Jedna: jedna.

Chemický rozbor inkoustu v roce 2002 objevil přísadu titanu, která se používá od 20. století. Dva. jedna pro padělek. V roce 2009 však dánský tým tvrdí, že pergamen je zaručeně pravý.

Stejné částice titanu totiž obsahoval i písek, kterým se ve středověku sušil inkoust. Skóre srovnáno.

Univerzita Yale má mapu v péči a neustále ji zkoumá. Teď její odborníci tvrdí, že je podvodem. Mají tentokrát pravdu?
Univerzita Yale má mapu v péči a neustále ji zkoumá. Teď její odborníci tvrdí, že je podvodem. Mají tentokrát pravdu?

Plachty se znakem templářů

Připusťme nyní variantu, že pergamen není padělek. Co to znamená? Kromě důkazu o předkolumbovských cestách jsou tu další velmi zajímavé teorie.

Podle amerického badatele Davida H. Childresse (*1957) sám Kolumbus mapu Vinladu znal. Její původní vydání z 13. století prý totiž patřilo templářům, kteří sbírali znalosti i cennosti doslova po celém světě.

Zeměpisné informace tak mohly pocházet od Arabů, či dokonce Číňanů. Španělští následovníci tohoto tajemného řádu prý podporovali Kolumbovu cestu, což dokazuje i červený kříž na jeho bílých plachtách.

A jak do toho zapadá nedávné tvrzení odborníků z Yale, kteří opět přišli s tím, že jde o padělek?

Zdroje informací: Wikipedia - Vinland Map, Smithsonian Magazine - Viking Map of North America Identified as 20th-Century Forgery, Yale News - Analysis unlocks secret of the Vinland Map — it’s a fake, The New York Times - Yale Says Its Vinland Map, Once Called a Medieval Treasure, Is Fake
1. Yale University Press - Yale University, from this website, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2698304 2. David Trochos at en.wikipedia - From "Harmsworth's Atlas of the World" (Amalgamated Press, 1922; now out-of-copyright) overlaid by this contributor, David Trochos, in green at the same scale and angle, with the representation of Greenland from the Vinland Map scan at File:Vinland_Map_HiRes.jpg., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16952905 3. By anonymous Portuguese (1502) - Biblioteca Estense Universitaria, Modena, Italy, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26117950 4. By HuMcCulloch - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69318226
Lokalita:
Související články
od 25.10.2024 560
Ve Skotsku a dalších evropských zemích se nachází několik desítek zvláštních pevností, jejichž hradby a zdi nejsou postaveny z obyčejných kamenů, ale z žárem roztavené horniny. Proč jsou takové valy vytvářeny, když nemají příliš dobré ochranné vlastnosti? A jak vlastně vznikají? Vše nasvědčuje tomu, že dávní stavitelé ovládali postupy, které jsou nám dnes utajeny. [gallery ids="147319,147318,14
od 24.10.2024 1.8tis
Poté, co nacistická myšlenka o nadřazenosti Árijců získá na popularitě, rozhodne se vůdce SS Heinrich Himmler (1900–1945) najít sídlo pro zástupce čisté rasy. S tím mu díky své údajné schopnosti nahlížet do minulosti pomáhá rakouský spiristista Karl Maria Wiligut (1866–1946), často přezdívaný Himmlerův Rasputin.  Volba padne na renesanční hrad v severozáp
od 24.10.2024 2.5tis
Indiáni bojující za vlastní zemi, tvrdě pracující zemědělci, honáci dobytka, stavitelé železnice a množství ozbrojených band i strážců zákona. Období amerického Divokého západu je dodnes plné legend, mýtů a nejednoznačných historických osobností i událostí. Jaké záhady související s tímto chaotickým obdobím se dodnes nepodařilo rozluštit? [gallery ids="132994,132993,132992,132991,132990,132
od 23.10.2024 2.7tis
Letecké mapování terénu odhaluje na mnoha místech střední Evropy a Britských ostrovů pozůstatky kruhových staveb. Zřejmě jde o předchůdce slavných kamenných kruhů. Kdo tyto rondely postavil a jaký je jejich účel? Vědci stále tápou a hypotéz je nepřeberné množství. Jsou to závodiště, obětiště, astronomické observatoře, nebo snad slouží k usměrňování tajemných zemských energií? [gallery size="ful
od 23.10.2024 3.1tis
Velikonoční ostrov je zvláštní a tajuplné místo známé především díky svým monumentálním kamenným sochám zvaným moai. Kdo je postavil? A za jakým účelem? V posledních měsících se badatelé údajně přiblížili k rozluštění této záhady, která po staletí vyzývala lidskou představivost! Vydá ostrov svá tajemství? Přijde to jako rána z čistého nebe.
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Málem to se mnou tedy praštilo
skutecnepribehy.cz
Málem to se mnou tedy praštilo
Já tedy vydržím dost, když na to přijde, ale tentokrát jsem měla namále. Pořád něco chcete a ono to nejde. Anajednou blesk z čistého nebe! Možná už tušíte, že jde o nejdůležitější krok mého života. Ano, svatba. Žili jsme se Davidem několik let, když jsem se zmínila, že by bylo dobré se vzít. „To by bylo,“ souhlasil. A tím
Ambra: Víc než jen legenda
21stoleti.cz
Ambra: Víc než jen legenda
Má prazvláštní původ, přesto to dotáhla až k pověsti legendy. Nakolik je oprávněná, začala věda ale zjišťovat až dost pozdě. Vorvani, jediný zdroj ambry, byli tou dobou už na vyhubení. Výzkum nepomohl
Kostelní poselství mistra Santiniho: 3 jeho méně známé stavby
epochanacestach.cz
Kostelní poselství mistra Santiniho: 3 jeho méně známé stavby
Jan Blažej Santini je tvůrcem, který po sobě zanechává skutečně hluboký odkaz. Lze říci, že kde se objeví jeho stavba, jde rázem ruku v ruce s mocnou energií. Které jeho další objekty jsou plné tajemství? Kostel Nanebevzetí Panny Marie Kde: Kladruby Navštívit benediktinský klášter v Kladrubech ležících asi sedm kilometrů od západočeského Stříbra je skutečně
Zázraky se dějí každý den, můžete je prožít i vy
panidomu.cz
Zázraky se dějí každý den, můžete je prožít i vy
Chcete se dotknout nitra své duše a vydat se na nádhernou cestu k uzdravení na fyzické i emocionální úrovni? Pak by Šamanský Breathwork mohl být pro vás to pravé. Pod vedením zkušených průvodců v naprostém bezpečí prožijete zázračné chvíle, které navždy změní váš život. Možná se ptáte, co že to ten šamanský Breathwork vlastně je?
Ty nejlepší brambory na světě
epochalnisvet.cz
Ty nejlepší brambory na světě
Také si myslíte, že uvařit brambory umí každý? Asi ano, ale aby byly opravdu lahodné, hodí se některé jednoduché triky…Že jsou různé varné typy od A, tedy na saláty, po D na kaši, určitě víte, takže vyberete podle toho, co chcete právě uvařit.   Vařte správně Spousta lidí vaří brambory tak, že nalijí do hrnce
Vychutnejte si Meukow, carský koňak slezských bratrů
iluxus.cz
Vychutnejte si Meukow, carský koňak slezských bratrů
Značka Meukow je známá svou bohatou historií a jedinečnou kvalitou a potěší i ty nejnáročnější znalce. Vyrábí se podle místní tradice a patří k těm nejexkluzivnějším koňakům, které jsou na našem trhu
Hana Vagnerová: Na založení rodiny holt musí být dva!
nasehvezdy.cz
Hana Vagnerová: Na založení rodiny holt musí být dva!
Už přes tři roky je herečka Hana Vagnerová (41), kterou diváci vídají jako soutěžící v pořadu Možné je všechno, zadaná s francouzským fešákem Nicolasem Escavim (37). Jenže zatímco ona se nechala sl
Kuřecí šátečky s houbami a sýrem
nejsemsama.cz
Kuřecí šátečky s houbami a sýrem
Kuřecí kapsy s houbami a sýrem v listovém těstě jsou lahodnou, ale zároveň i celkem sytou večeří pro celou rodinu. Ingredience: 1 balení listového těsta (cca 275 g) 200 g kuřecích prsou 100 g žampionů 1 červená cibule 100 g sýra (např. mozzarella) 1 lžíce oleje 1 vejce sůl pepř Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Kuřecí prsa a žampiony nakrájejte
Dýňové latté po irsku
tisicereceptu.cz
Dýňové latté po irsku
Zahřát se můžete i kávou s kapkou něčeho ostřejšího. Máte-li doma přístroj na espres­so, zkuste si připravit domácí dýňové latté s trochou whisky. Potřebujete ½ dýně Hokkaido 300 ml vody 150 g
Děsivý tanec s mrtvými: Následovala kletba?
epochaplus.cz
Děsivý tanec s mrtvými: Následovala kletba?
Bývalou zaniklou sklářskou ves Hůrka najdeme na Šumavě, asi sedm kilometrů od Železné Rudy. Historie obce se začala psát po roce 1732, kdy byla při sklářské huti Hafenbrändlů založena osada Hůrka, později nazývaná Stará Hůrka. V roce 1766 byla nedaleko založena nová sklárna a místu se začalo říkat Nová Hůrka. V roce 1789 dal Ignác
Zikmund Lucemburský: Zasloužil si opovržení Čechů?
historyplus.cz
Zikmund Lucemburský: Zasloužil si opovržení Čechů?
Slavná mše spojená se křtem prince se koná v rozestavěné katedrále sv. Víta v Praze. Římský císař a český král Karel IV. během ní věnuje zdejšímu oltáři sv. Zikmunda 1000 florénů. Právě po tomto světci a zemském patronovi pojmenoval svého novorozeného synka. Už předtím dal na jeho počest ozdobit zlatem a stříbrem tumbu svatořečeného burgundského
Elegantní exkluzivní župany
rezidenceonline.cz
Elegantní exkluzivní župany
Vyrobené z prvotřídních materiálů, jako jsou hebká bavlna nebo měkké froté, představují symbol pohodlí a elegance. Stylové modely, jež jsou vrcholem sofistikovanosti, nabízejí dokonalý zážitek relaxace nejen po koupeli. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem  
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz