Skip to content

Pravda o stévii: Víme, proč s ní nahradit cukr

Slyšeli jste už o stévii? Pokud netušíte, co je tato rostlinka zač, vězte, že je bez jakýchkoliv kalorií 300x sladší než cukr, a navíc je zdraví prospěšná. Proč ji tedy ještě nepoužíváme? Její zastánci se domnívají, že jde o lobby cukrovarského průmyslu.

Stévie sladká, přezdívaná „medové lístky“, je zajímavá rostlinka, která však ještě není v našich končinách příliš známá. Je až 300x sladší než cukr a přitom má nulovou energetickou hodnotu. Za touto výjimečnou vlastností stojí přírodní glykosid steviosid.

Na rozdíl od cukru je stévie také zdraví prospěšná. Tato rostlina pochází z jihoamerické Paraguaye, kde ji indiáni využívají již odnepaměti. A z výzkumů vyplývá, že se to pozitivně odráží i na jejich zdraví.

Ačkoliv je stévie sladší než cukr, nekazí se po ní zuby. Ba naopak, působí jako prevence dentálních problémů, protože likviduje škodlivé bakterie žijící v lidských ústech. U paraguayských indiánů, kteří odmalička používají stévii, tak zubní kaz téměř neexistuje.

To ale zdaleka není vše, co stévie nabízí!

Tuhle prospěšnou bylinu můžete pěstovat i u nás – jen počítejte s nižší sladivostí, než mají ty jihoamerické. FOTO: Pixabay
SLADKÉ NA HUBNUTÍ

Extrakt ze stévie je přirozeným sladidlem, které mohou bez obav užívat i diabetici. Je pro ně dokonce vhodnější než umělá sladidla. Stévie má totiž proti nim jednu mimořádnou vlastnost – nezvyšuje hladinu inzulinu v krvi, jako to dělají běžná sladidla.

Tělo totiž při požití umělých sladidel reaguje na sladkou chuť produkcí inzulinu, neboť v souvislosti se sladkým vjemem očekává i přísun porce energie. Když ta však nedorazí, protože organismus byl ošizen, tělo začne volat po náhradě a dostaví se hlad.

Hladina krevního cukru tak kolísá. Stevie tomuto nežádoucímu jevu zabraňuje a působí v této oblasti stabilizačně, což je pro diabetiky významným plus. Ale nejen pro ně. Stabilizace hladiny krevního cukru pomáhá i při hubnutí, neboť oddaluje nástup pocitů hladu.

Chemicky vyráběná sladidla jako sacharin či aspartam působí v tomto směru přesně opačně, a ačkoliv mají nulovou kalorickou hodnotu, nutí nakonec člověka do jídla. V USA byl zjištěn zajímavý paradox – s nárůstem spotřeby nekalorických umělých sladidel začala vzrůstat i obezita.

Odborníci to přisuzují právě tomu, že lidé začali v rámci diet sladit umělými sladidly, která pak ale vyvolávají hlad.

Nekazí se po ní zuby, na rozdíl od cukru je zdravá. Proč není rozšířenější? FOTO: Romainbehar / wikimedia commons – volné dílo
STÉVIE VERSUS UMĚLÁ SLADIDLA

Některá běžně užívaná umělá sladidla si nesou cejch polovičních jedů. Třeba takový aspartam. Při jeho testech na krysách v roce 1996 bylo zjištěno, že u zvířat, jimž byla tato látka podávána, významně vzrostla pravděpodobnost výskytu rakoviny mozku.

Při metabolismu, tedy trávení aspartamu, totiž v těle vzniká diketopiperazin, který je právě podezřelý z podpory vzniku nádorů. Přesto je aspartam stále součástí našeho jídelníčku. Stévie je oproti tomu neškodná.

Světová zdravotnická organizace ji naopak doporučuje. Přesto je stále vytlačována z potravinářského průmyslu a v Evropské unii byla po velkém boji oficiálně povolena k užívání až letos! Legalizace stévie byla dlouho oddalována kvůli údajným možným skrytým vedlejším účinkům.

Ty však nebyly nikdy prokázány. „Po třiceti letech používání stévie nebyly v Japonsku zjištěny žádné negativní dopady na člověka,“ říká japonský profesor Osamu Tanaka. Proč tedy ještě nenahradila cukr?

V některých asijských zemích a v Jižní Americe je prodej stévie zcela normální, běžnou věcí. FOTO: Pixabay
KDO BRÁNÍ JEJÍMU ROZŠÍŘENÍ?

Zastánci stévie jsou přesvědčeni o tom, že jejímu rozšíření na Západě stojí v cestě lobby cukrovarského průmyslu a producentů umělých sladidel, které by mohla ohrozit. Ostatně není divu, vždyť třeba v Japonsku čisté extrakty ze stévie tvoří na trhu se sladidly 40 % prodeje a jejich obliba stále stoupá.

Do výčtu pozitivních účinků stévie patří třeba i vyrovnávaní krevního tlaku, podpora trávení a spotřeby tuku, zvýšení mentální aktivity či odbourávání únavy. Kromě toho tato rostlina urychluje hojení, působí antisepticky a zlepšuje stav kůže.

Stojí za potlačováním prodeje stévie něčí zištný zájem? Kdy konečně zvítězí rozum nad penězi?

AUTOR: Jitka Krulcová

Foto: wikimedia commons, pixabay
AKTUÁLNÍ VYDÁNÍ
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky konspirace Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články