reklama
30. června 1908: V centrální Sibiři nedaleko řeky Podkamenná Tunguska dochází k extrémně silné ničivé explozi, která se do dějin zapisuje jako tunguská událost. Incident zůstává nevysvětlen.
Domů     Reportáže
Pravda o stévii: Víme, proč s ní nahradit cukr
Michaela Holubová
od Michaela Holubová 13.3.2021
6.5tis
Stevii lze použít místo cukru – chuť to trochu ovlivní, ale ne moc. FOTO: Pixabay
300
SDÍLENÍ
6.5tis
ZOBRAZENÍ

Slyšeli jste už o stévii? Pokud netušíte, co je tato rostlinka zač, vězte, že je bez jakýchkoliv kalorií 300x sladší než cukr, a navíc je zdraví prospěšná. Proč ji tedy ještě nepoužíváme? Její zastánci se domnívají, že jde o lobby cukrovarského průmyslu.

Stevii lze použít místo cukru - chuť to trochu ovlivní, ale ne moc. FOTO: Pixabay Nekazí se po ní zuby, na rozdíl od cukru je zdravá. Proč není rozšířenější? FOTO:  Romainbehar / wikimedia commons - volné dílo V některých asijských zemích a v Jižní Americe je prodej stévie zcela normální, běžnou věcí. FOTO:  Pixabay Tuhle prospěšnou bylinu můžete pěstovat i u nás - jen počítejte s nižší sladivostí, než mají ty jihoamerické. FOTO: Pixabay

Stévie sladká, přezdívaná „medové lístky“, je zajímavá rostlinka, která však ještě není v našich končinách příliš známá. Je až 300x sladší než cukr a přitom má nulovou energetickou hodnotu. Za touto výjimečnou vlastností stojí přírodní glykosid steviosid.

Na rozdíl od cukru je stévie také zdraví prospěšná. Tato rostlina pochází z jihoamerické Paraguaye, kde ji indiáni využívají již odnepaměti. A z výzkumů vyplývá, že se to pozitivně odráží i na jejich zdraví.

Ačkoliv je stévie sladší než cukr, nekazí se po ní zuby. Ba naopak, působí jako prevence dentálních problémů, protože likviduje škodlivé bakterie žijící v lidských ústech. U paraguayských indiánů, kteří odmalička používají stévii, tak zubní kaz téměř neexistuje. To ale zdaleka není vše, co stévie nabízí!

Tuhle prospěšnou bylinu můžete pěstovat i u nás – jen počítejte s nižší sladivostí, než mají ty jihoamerické. FOTO: Pixabay

SLADKÉ NA HUBNUTÍ

Extrakt ze stévie je přirozeným sladidlem, které mohou bez obav užívat i diabetici. Je pro ně dokonce vhodnější než umělá sladidla. Stévie má totiž proti nim jednu mimořádnou vlastnost – nezvyšuje hladinu inzulinu v krvi, jako to dělají běžná sladidla.

Tělo totiž při požití umělých sladidel reaguje na sladkou chuť produkcí inzulinu, neboť v souvislosti se sladkým vjemem očekává i přísun porce energie. Když ta však nedorazí, protože organismus byl ošizen, tělo začne volat po náhradě a dostaví se hlad.

Hladina krevního cukru tak kolísá. Stevie tomuto nežádoucímu jevu zabraňuje a působí v této oblasti stabilizačně, což je pro diabetiky významným plus. Ale nejen pro ně. Stabilizace hladiny krevního cukru pomáhá i při hubnutí, neboť oddaluje nástup pocitů hladu.

Chemicky vyráběná sladidla jako sacharin či aspartam působí v tomto směru přesně opačně, a ačkoliv mají nulovou kalorickou hodnotu, nutí nakonec člověka do jídla. V USA byl zjištěn zajímavý paradox – s nárůstem spotřeby nekalorických umělých sladidel začala vzrůstat i obezita.

Odborníci to přisuzují právě tomu, že lidé začali v rámci diet sladit umělými sladidly, která pak ale vyvolávají hlad.

Nekazí se po ní zuby, na rozdíl od cukru je zdravá. Proč není rozšířenější? FOTO: Romainbehar / wikimedia commons – volné dílo

STÉVIE VERSUS UMĚLÁ SLADIDLA

Některá běžně užívaná umělá sladidla si nesou cejch polovičních jedů. Třeba takový aspartam. Při jeho testech na krysách v roce 1996 bylo zjištěno, že u zvířat, jimž byla tato látka podávána, významně vzrostla pravděpodobnost výskytu rakoviny mozku.

Při metabolismu, tedy trávení aspartamu, totiž v těle vzniká diketopiperazin, který je právě podezřelý z podpory vzniku nádorů. Přesto je aspartam stále součástí našeho jídelníčku. Stévie je oproti tomu neškodná.

Světová zdravotnická organizace ji naopak doporučuje. Přesto je stále vytlačována z potravinářského průmyslu a v Evropské unii byla po velkém boji oficiálně povolena k užívání až letos! Legalizace stévie byla dlouho oddalována kvůli údajným možným skrytým vedlejším účinkům.

Ty však nebyly nikdy prokázány. „Po třiceti letech používání stévie nebyly v Japonsku zjištěny žádné negativní dopady na člověka,“ říká japonský profesor Osamu Tanaka. Proč tedy ještě nenahradila cukr?

V některých asijských zemích a v Jižní Americe je prodej stévie zcela normální, běžnou věcí. FOTO: Pixabay

KDO BRÁNÍ JEJÍMU ROZŠÍŘENÍ?

Zastánci stévie jsou přesvědčeni o tom, že jejímu rozšíření na Západě stojí v cestě lobby cukrovarského průmyslu a producentů umělých sladidel, které by mohla ohrozit. Ostatně není divu, vždyť třeba v Japonsku čisté extrakty ze stévie tvoří na trhu se sladidly 40 % prodeje a jejich obliba stále stoupá.

Do výčtu pozitivních účinků stévie patří třeba i vyrovnávaní krevního tlaku, podpora trávení a spotřeby tuku, zvýšení mentální aktivity či odbourávání únavy. Kromě toho tato rostlina urychluje hojení, působí antisepticky a zlepšuje stav kůže.

Stojí za potlačováním prodeje stévie něčí zištný zájem? Kdy konečně zvítězí rozum nad penězi?

AUTOR: Jitka Krulcová

Foto: wikimedia commons, pixabay
Štítky:
reklama
Související články
od Eva Soukupová 24.5.2022 1.9tis
Pod nánosy hlíny a porostu nedaleko bosenské metropole se údajně nachází záhadná pyramida vybudovaná neznámou prastarou civilizací. Přestože odborníci trvají na tom, že o žádnou pyramidu ve skutečnosti nejde, její objevitel je přesvědčen, že má v ruce nezpochybnitelné důkazy o jejím umělém původu.     Bosenský obchodník a archeolog Semir Osmanagić (*1960) už léta usiluje […]
od Mirek Brát 21.5.2022 2.5tis
I v moderní současnosti se objevují zcela nečekané nálezy upomínající na časy druhé světové války. Propast času, která nás dělí od těchto událostí, staví před badatele složité rébusy. Jeden takový se nachází dvacet osm metrů pod hladinou Jaderského moře. Jde o vrak střemhlavého bombardéru Junkers Ju-87„štuka“ (z německého výrazu  das Sturzkampfflugzeug). Letoun se na dně […]
od Mirek Brát 30.3.2022 2.5tis
V zimě roku 1984 začaly ve Špindlerově Mlýně stavební aktivity, jejichž oficiálním cílem byla výstavba nového hotelového zařízení. Na svahu hory Medvědín však mělo vzniknout ještě „něco“, co bylo další roky přísně utajováno. Jednalo se o obří protiatomový kryt, který měl sloužit pro tehdejší politickou elitu.   Podzemní kryt ve Špindlerově Mlýně měl kapacitu 550 osob. […]
od Eva Soukupová 24.2.2022 2.7tis
Stolové hory se od okolního světa se oddělily před miliony let, díky čemuž se na jejich vrcholech vytváří zcela jedinečný ekosystém. V těchto nedostupných, od pravěku nedotčených krajinách se podle mnohých svědectví skrývají záhadní tvorové. Jednou hor, na jejichž vrcholu se má ukrývat bájná ztracený svět, ze Auyán Tepiu v Jižní Americe. Auyán Tepui v […]
od Adriana Vojtíšková 22.2.2022 2.5tis
Pozorování vědců ukazují, že oblasti zalité bílou barvou jsou mnohem zajímavější, než si umíme představit. Ani zdaleka nejde o světy spojené jen s ledem a sněhem. Skrývají totiž mnoho pokladů nejen na povrchu, ale také pod ním!   Arktidu, oblast kolem severního pólu, tvoří ledový příkrov a nezalesněná zmrzlá půda. Průměrná teplota v létě tu […]