Slyšeli jste už o stévii? Pokud netušíte, co je tato rostlinka zač, vězte, že je bez jakýchkoliv kalorií 300x sladší než cukr, a navíc je zdraví prospěšná. Proč ji tedy ještě nepoužíváme? Její zastánci se domnívají, že jde o lobby cukrovarského průmyslu.
Stévie sladká, přezdívaná „medové lístky“, je zajímavá rostlinka, která však ještě není v našich končinách příliš známá. Je až 300x sladší než cukr a přitom má nulovou energetickou hodnotu. Za touto výjimečnou vlastností stojí přírodní glykosid steviosid.
Na rozdíl od cukru je stévie také zdraví prospěšná. Tato rostlina pochází z jihoamerické Paraguaye, kde ji indiáni využívají již odnepaměti. A z výzkumů vyplývá, že se to pozitivně odráží i na jejich zdraví.
Ačkoliv je stévie sladší než cukr, nekazí se po ní zuby. Ba naopak, působí jako prevence dentálních problémů, protože likviduje škodlivé bakterie žijící v lidských ústech. U paraguayských indiánů, kteří odmalička používají stévii, tak zubní kaz téměř neexistuje. To ale zdaleka není vše, co stévie nabízí!

SLADKÉ NA HUBNUTÍ
Extrakt ze stévie je přirozeným sladidlem, které mohou bez obav užívat i diabetici. Je pro ně dokonce vhodnější než umělá sladidla. Stévie má totiž proti nim jednu mimořádnou vlastnost – nezvyšuje hladinu inzulinu v krvi, jako to dělají běžná sladidla.
Tělo totiž při požití umělých sladidel reaguje na sladkou chuť produkcí inzulinu, neboť v souvislosti se sladkým vjemem očekává i přísun porce energie. Když ta však nedorazí, protože organismus byl ošizen, tělo začne volat po náhradě a dostaví se hlad.
Hladina krevního cukru tak kolísá. Stevie tomuto nežádoucímu jevu zabraňuje a působí v této oblasti stabilizačně, což je pro diabetiky významným plus. Ale nejen pro ně. Stabilizace hladiny krevního cukru pomáhá i při hubnutí, neboť oddaluje nástup pocitů hladu.
Chemicky vyráběná sladidla jako sacharin či aspartam působí v tomto směru přesně opačně, a ačkoliv mají nulovou kalorickou hodnotu, nutí nakonec člověka do jídla. V USA byl zjištěn zajímavý paradox – s nárůstem spotřeby nekalorických umělých sladidel začala vzrůstat i obezita.
Odborníci to přisuzují právě tomu, že lidé začali v rámci diet sladit umělými sladidly, která pak ale vyvolávají hlad.

STÉVIE VERSUS UMĚLÁ SLADIDLA
Některá běžně užívaná umělá sladidla si nesou cejch polovičních jedů. Třeba takový aspartam. Při jeho testech na krysách v roce 1996 bylo zjištěno, že u zvířat, jimž byla tato látka podávána, významně vzrostla pravděpodobnost výskytu rakoviny mozku.
Při metabolismu, tedy trávení aspartamu, totiž v těle vzniká diketopiperazin, který je právě podezřelý z podpory vzniku nádorů. Přesto je aspartam stále součástí našeho jídelníčku. Stévie je oproti tomu neškodná.
Světová zdravotnická organizace ji naopak doporučuje. Přesto je stále vytlačována z potravinářského průmyslu a v Evropské unii byla po velkém boji oficiálně povolena k užívání až letos! Legalizace stévie byla dlouho oddalována kvůli údajným možným skrytým vedlejším účinkům.
Ty však nebyly nikdy prokázány. „Po třiceti letech používání stévie nebyly v Japonsku zjištěny žádné negativní dopady na člověka,“ říká japonský profesor Osamu Tanaka. Proč tedy ještě nenahradila cukr?

KDO BRÁNÍ JEJÍMU ROZŠÍŘENÍ?
Zastánci stévie jsou přesvědčeni o tom, že jejímu rozšíření na Západě stojí v cestě lobby cukrovarského průmyslu a producentů umělých sladidel, které by mohla ohrozit. Ostatně není divu, vždyť třeba v Japonsku čisté extrakty ze stévie tvoří na trhu se sladidly 40 % prodeje a jejich obliba stále stoupá.
Do výčtu pozitivních účinků stévie patří třeba i vyrovnávaní krevního tlaku, podpora trávení a spotřeby tuku, zvýšení mentální aktivity či odbourávání únavy. Kromě toho tato rostlina urychluje hojení, působí antisepticky a zlepšuje stav kůže.
Stojí za potlačováním prodeje stévie něčí zištný zájem? Kdy konečně zvítězí rozum nad penězi?
AUTOR: Jitka Krulcová