14. května 1878: V Salemu začíná poslední čarodějnický proces v USA. Daniel Spofford obviněný z mentálního útoku je osvobozen.
Domů     Tajuplný hrad Houska: Ukrývá bránu do pekel?
Tajuplný hrad Houska: Ukrývá bránu do pekel?
od 24.3.2024
2.8tis
Méně typický pohled na hrad, který byl postaven z tak trochu záhadných důvodů.
306
SDÍLENÍ
2.8tis
ZOBRAZENÍ

Říká se, že na hradě Houska se dějí věci tajemné a nepochopitelné, které sahají mimo naše chápání. Zvláštních příběhů se zde stalo nespočet, a to nejen v dávných bájných dobách, ale i v novodobých dějinách.

Amatérští badatelé i lidé naklonění zkoumání energií jsou tímto hradem doslova přitahováni a všichni se shodují na jediném: V hradní kapli se děje cosi hodně podivného…

Existují zvěsti o muži v kápi, který pravidelně obchází kolem hradu, nebo o přízracích plazících se po temných chodbách tajuplné stavby. „Povídá se toho spousta.

Třeba i to, že pokud se zde pokusíte fotografovat, snímek nikdy nevyjde,“ zmiňuje se česká spisovatelka Veronika Rubínková.

Prý se tu ještě ve středověku nachází jakási hluboká skalní průrva, o níž se traduje, že je branou do světa démonů či samotného pekla.

A tak je tato rozsedlina kolem roku 1600 nakonec pro jistotu zasypána a nad ní postaven kostelík Nejsvětější trojice, který pak slouží jako hradní kaple. Co už by také mělo podzemní monstra zastavit, když ne kostel zasvěcený křesťanskému Hospodinovi?

V místní kapli si mohou milovníci záhad také uspořádat svatbu. Méně typický pohled na hrad, který byl postaven z tak trochu záhadných důvodů. O magickou atmosféru zde nikdy není nouze. Jedno z nejznámějších míst pro české záhadology... Důvod stavby neprozrazují ani malby na zdech.

Bájné hradiště

Bájným zakladatelem hradu má být podle legend pšovský kníže Slavibor, otec svaté Ludmily, manželky prvního historicky doloženého českého knížete Bořivoje I. (vládl v letech 853–889), který právě zde před deseti stoletími vybuduje dřevěné hradiště.

„Jakési hradiště v místech nynější Housky skutečně existovalo, snad mělo být severním opěrným bodem kmene Pšovanů, jejichž centrum se rozkládalo nad soutokem Labe s Vltavou, tedy v místech dnešního Mělníka,“ podotýká spisovatel Vladimír Liška.

Slaviborův syn Húska (někdy také Húsek) odtud s částí pšovského kmene odejde a přesídlí do míst, kde později vznikne středověký hrad Houska.

Jedno z nejznámějších míst pro české záhadology...
Jedno z nejznámějších míst pro české záhadology…

Tajemná skalní průrva

V novém Húskově hradišti se prý konají pohanské obřady v posvátném okrsku, kde zeje hluboká díra do země. Ta se má nacházet v místech, kde dnes na Housce stojí kostelík, či spíše kaple Nejsvětější trojice.

„O díře ve skále se povídalo, že tam zlí duchové bydleli, a přeměňujíce se v různých zvířat tvárnosti, lidi tudy chodící strašili,“ píše ve svém díle o českých hradech, zámcích a tvrzích historik August Sedláček.

Potvrzuje rovněž, že jistý muž, kterého z trestu do průrvy spustí po laně, prý po svém vytažení vypráví tak hrůzostrašné věci, že se od té doby traduje, že na Housce je brána do pekel.

Jak se ji nakonec podaří naplnit, to se přesně neví, ale roku 1600 je v místech skalní průrvy vybudována již zmíněná kaple, která má být jakousi záklopkou nad údajnou pekelnou bránou a měla by rušit všechny škodlivé vlivy, které z ní vycházejí.

Démoni a monstra

Traduje se, že někdejší staroslovanské hradiště Pšovanů lidé nakonec opustí právě kvůli podivné skalní puklině, která se jednoho dne objeví a vychází z ní silný zápach. Osadníci prý začnou pozorovat nejrůznější démony, a tak raději odejdou.

To jsou však pouhé dohady. Pšované jsou lidé hrdí a bojovní a k hromadnému odchodu ze svých bydlišť je jistě nepřiměje jen jedna páchnoucí skalní průrva.

„Spíše to byl mocenský expanzionismus Přemyslovců, který s nastupující christianizací pšovské državy nakonec pohltil.

Tehdy se možná část Pšovanů, držících se staré víry, rozhodla opustit českou kotlinu a hledat nová sídla mezi severními slovanskými kmeny u pohanských souvěrců,“ míní Liška.

Důvod stavby neprozrazují ani malby na zdech.
Důvod stavby neprozrazují ani malby na zdech.

Odkud se bere tajemná energie?

Povídá se nicméně, že některé senzitivnější osoby se v prostoru kaple dodnes necítí dobře a mají zde velmi nepříjemné pocity. „Je to něco podobného jako v Hlízové věži na Zvíkově.

I na Housce zřejmě nárazově působí nějaké neviditelné síly či energetické výrony, jež mají dopad na lidskou psychiku,“ míní Liška. A byly snad tyto síly ještě o mnoho mocnější, než nad nimi byla vybudována křesťanská kaple?

Mohly snad způsobit tak silné halucinace, že po nich pak lidé viděli démony a jiné podivné bytosti a monstra? Ani takovou eventualitu nelze vyloučit.

Stavba kaple mohla podle některých odborníků účinky energetických polí, negativně působících na lidskou psychiku, skutečně zeslabit.

V místní kapli si mohou milovníci záhad také uspořádat svatbu.
V místní kapli si mohou milovníci záhad také uspořádat svatbu.

Plyny a jedovaté výpary

Diskutuje se i nad možností, že ze skalní průrvy unikal nějaký plyn, který působil na kolemjdoucí pocestné, kteří pak upadali do transu a měli různé vidiny, při nichž se jim zjevovali démoni.

Skalní průrva mohla souviset i s nějakými dávnými mystérii, při nichž se pohanští kněží působením jedovatých výparů dostávali do transu a získávali dočasně zvláštní schopnosti, například věštění či „rozmlouvání s bohy“.

Působí tu tedy energetické nebo chemické vlivy? Na to bohužel přesná odpověď neexistuje, ale možné je obojí – a jak se zdá, některé zbytkové vlivy zde přetrvávají až do současnosti…

„Vchod do pekla“ je raději zasypán

Tajemná skalní průrva, považovaná kdysi za bránu do pekel, je dnes již zasypaná, ačkoli se neví s jistotou, jestli byl zásyp skutečně proveden důkladně.

Otázkou zároveň je, zdali je skalní podloží stabilní a výrony plynů se čas od času v těchto místech neopakují, byť s mnohem menší intenzitou, než tomu bylo dříve. Ani novodobější historie totiž není na podivné události chudá…

O magickou atmosféru zde nikdy není nouze.
O magickou atmosféru zde nikdy není nouze.

Je půda pod hradem radioaktivní?

Diskutuje se o nejrůznějších zvláštnostech, zvlášť po válce, kdy zchátralou budovu získá Spolana Neratovice a pokusí se zde vybudovat lázně. K tomu nakonec nedojde, údajně pro silnou radioaktivitu vody.

Toto zjištění se také stane opěrným tvrzením pro skutečnost, že podloží hradu je radioaktivní a plyny, které vyvěraly z průrvy pod kaplí, omámily tehdejší obyvatele a vyvolaly v nich halucinogenní představu pekla.

Spolana však žádné konkrétní informace nevydala, protože její archiv vyhořel v roce 2002. Každopádně podle radonové mapy zde žádné vysoké riziko radioaktivity není, mapa ukazuje stupeň 2, což je mírná zátěž.

Foto: Creative Commons (interiéry), Shutterstock (exteriéry)
Štítky:
reklama
Související články
od 14.5.2024 254
Přestože na světě najdeme tisíce hradů a pevností, ke kterým se pojí nějaké mystické události, některé stavby přece jen vynikají. Mezi ně dozajista patří i francouzský hrad Montségur. Místo, na kterém se před staletími odehrála nerovná bitva s tajemným pozadím. Proč se mu říká sídlo svatého grálu? A co všechno pamatují jeho zdi? Noc je temná
od 13.5.2024 1.9tis
Dokázal zvětšovat drahokamy a perly. Poznal tajemství elixíru mládí a věčného života. Uměl mluvit se zemřelými. To všechno se tvrdí o muži známém jako hrabě Saint Germain. Byl to podvodník, nebo měl skutečně nadpřirozené schopnosti? „To je člověk, který nikdy nezemře a všechno ví,“ prohlašuje před mnoha staletími francouzský filozof a básník Voltaire (1694–1778). Jeho prohlášení se netýká nikoho
od 12.5.2024 2.5tis
S neznámými živočichy, jejichž existenci nelze doložit, je potíž. Často jsou totiž jejich popisy natolik rozdílné, že zasahují do zcela rozdílných druhů. Příkladem je jihoamerický kryptid El Cuero, jehož pozorování jsou nejčastěji uváděna ze sladkovodních lokalit Chile a Argentiny. V nejtypičtějším popisu El Cuero připomíná obřího rejnoka. Spekulac
od 11.5.2024 3.0tis
Římský císař Nero (37-86) po sobě v dějinách zanechal temnou stopu. Jeho vládu provázely zvrhlé skutky i šílenství. Lidé se dokonce krutého panovníka obávali i po jeho smrti. Nyní na místě jeho hrobu stojí slavná bazilika Santa Maria del Popolo. Mysteriózní legenda ovšem žije dál. O co v ní jde? Hrob císaře Nerona se měl nacházet v místech, kde je
od 10.5.2024 2.6tis
Když byla ve dvacátých letech minulého století objevena hrobka egyptského faraona Tutanchamona, začaly se se šířit informace o kletbě, která stihne každého, kdo bude rušit klid zemřelého panovníka. O padesát let později se situace opakovala. Nyní se však hovořilo o kletbě polského krále Kazimíra IV. Jagellonského. V roce 1973 prozkoumali polští věd
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zamilovanost s vůní exotiky
skutecnepribehy.cz
Zamilovanost s vůní exotiky
Když jsem byla malá, měli moji rodiče kamarádku, která se vdala za vlivného cizince. To se mi tehdy líbilo. Než jsem dospěla, padla železná opona a můj sen o vlivném cizinci se mohl v klidu rozplynout, už to nebylo třeba. Kdoví ale, jestli by mne to pořád drželo. Nicméně na cizince jsem narazila. Ne na plážového Casanovu v Egyptě.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Krkonoše slaví návrat losa evropského
21stoleti.cz
Krkonoše slaví návrat losa evropského
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
panidomu.cz
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
epochaplus.cz
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
„Byl to tyran. Sotva si vzpomínám, že bychom někdy seděli společně u stolu,“ říká o svém otci herečka Nastasja Kinská s dodatkem, že kdyby byl naživu, nejraději by ho viděla za mřížemi. Její starší sestra je ale ještě odvážnější: Přizná, že byla obětí jeho chtíče.   Slavní herci, režiséři, baviči září před nebo za kamerou.
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
epochalnisvet.cz
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (1583–1634) patří mezi nejkontroverznější postavy českých dějin. Tento cílevědomý muž celý život dychtí po moci a úspěšně vede války, přestože trpí dnou a pravděpodobně i syfilidou. Skutečně jeho kroky řídila zásadním způsobem astrologie? Valdštejn pochází sice ze starého, avšak nepříliš majetného rodu. Jeho rodina žije na tvrzi v Heřmanicích,
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
epochanacestach.cz
Zámek Ploskovice: Jak hraběnka zametala stopy
Výjimečná stavba, to je zámek Ploskovice. Založen byl na počátku 18. století hraběnkou Annou Marií Františkou Toskánskou, která osobně dohlížela na stavbu a po jejím dokončení spálila veškeré účty, aby se nikdo nedozvěděl, kolik luxusní sídlo vlastně stálo. Zámek se později stal i letním sídlem císaře Ferdinanda I. Zámek obklopuje osmihektarový park s vodní nádrží a
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
iluxus.cz
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
Stejně jako svět haute couture a jeho módní domy i DS Automobiles každoročně představuje své nové kolekce. Jedinečné nabídky jsou výrazem uznávaného know-how, které ztělesňuje hodnoty společnosti DS A
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
historyplus.cz
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto líná,“ napomíná hospodyně zlobivé děti. V celé chalupě se smýčí ostošest. Mlýn na potoce na kraji vsi mele mouku dlouho do noci. Mlynář se svojí chasou sotva zamhouří oči, aby se na všechny dostalo.   Plno práce mají i v nedalekém pivovaru. V neděli se připravuje posvícení. Svatý František,
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
nasehvezdy.cz
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
Je to jen pár týdnů,  co se herečka ze seriálu Zlatá labuť Simona Lewandowská (24) objevila poprvé ruku v ruce na veřejnosti s partnerem Goranem Maiellem (24), kterého známe ze seriálu ZOO. Mnozí to
Emoce, co přinášejí nemoce!
nejsemsama.cz
Emoce, co přinášejí nemoce!
Víte, že za vaše fyzické zdraví je odpovědný hlavně váš stav mysli? Prostřednicvím nemoci totiž volá s větší či menší naléhavostí vaše duše o pomoc. Evropou otřásala epidemie moru, když kněz na cestě za nemocnými potkal Smrt. „Kolik si tentokrát u nás vezmeš lidí?“ ptá se jí a Smrt odpoví, že tisíc. Pak se potkali za rok znovu a
Pikantní hovězí s těstovinami
tisicereceptu.cz
Pikantní hovězí s těstovinami
Připomíná český guláš, ale nenechte se zmást. Guláš připomíná jen zdánlivě. Ingredience 300 g vysokého či nízkého roštence 1 větší cibule 150 ml rajčatového protlaku 2 čerstvé chilli papričky