10. května 1978: Polský zemědělec Jan Wolski (1907–1990) je nedaleko vesnice Emilcin unesen mimozemšťany.
Domů     Vídával William Blake duchy?
Vídával William Blake duchy?
od 24.3.2024
3.2tis
338
SDÍLENÍ
3.2tis
ZOBRAZENÍ

Viděl jsem jeho osvobozeného ducha, jak stoupá k nebi a radostně tleská rukama!“ vzpomíná významný anglický umělec William Blake na smrt svého bratra. Ani během vlastní smrti nezůstane ušetřen podivných vidin a vizí.

Básník, malíř, grafik a průkopník surrealismu, to vše se spojuje v osobě anglického velikána Williama Blakea (1757–1827). Blake má však údajně jeden netypický dar navíc. Dokáže prý nahlížet do paralelních světů a je jedním z nejznámějších vizionářů všech dob.

Blake popisoval, že vize k němu přicházely mezi spánkem a probuzením. Označení jasnovidce nebo fantasty ale zarytě odmítal. Blake umírá v devětašedesáti letech, 12. srpna 1827, zrovna když pracuje na ilustracích pro Dantovu Božskou komedii.

Mystika ho přitahuje

William se narodí jako druhé dítě z pěti potomků obchodníka s pleteným zbožím a velmi brzy se stane vášnivým obdivovatelem jistého švédského mystika Emanuela Swedenborga, který se k Williamově radosti na nějaký čas zabydlí v Londýně.

Chlapec je velmi aktivní a záhy se ukazuje, že je i mimořádně nadaný.

Zasmušilý v depresi

Většinu času skládá verše v obchůdku svého otce, rád také maluje a postupně se pouští i do složitějšího žánru filozofování.

Aby toho nebylo málo, William má hudební sluch a nadání, a tak se nejednou stane, že když složí nějakou píseň či báseň, rovnou k ní vymyslí i vhodný hudební doprovod.

Jestli si myslíte, že ho tyto schopnosti naplňují a on tak vede spokojený a šťastný život, nemohli byste se více mýlit. William Blake dozrává ve věčně smutného, melancholického a mystikou ovlivněného mladého muže.

Život mu začnou znepříjemňovat i všudypřítomné hlasy, které jako kdyby přicházely přímo z nebe.

Blake popisoval, že vize k němu přicházely mezi spánkem a probuzením. Označení jasnovidce nebo fantasty ale zarytě odmítal.
Blake popisoval, že vize k němu přicházely mezi spánkem a probuzením. Označení jasnovidce nebo fantasty ale zarytě odmítal.

S autoritami si nesedne

Mladík se nejprve vyučí rytcem, pak svou životní pouť nasměruje na Královskou akademii umění, kterou ovšem nedokončí. Může za to jeho vznětlivá povaha. Williama doslova rozčílí doběla, když se mu jeden z vedoucích malířů akademie snaží poradit.

„Uvolněte se, berte malování zlehka,“ zní údajně slova, kvůli kterým William na akademii skončí. V osobním životě se mu daří o něco víc, 18. srpna 1782 si vezme negramotnou dceru zahradníka Catherine Boucherovou.

Své manželství bere poměrně vážně a ihned po svatbě se rozhodne, že Catherine naučí číst i psát. Ona mu na oplátku pomáhá s jeho rytinami. Navíc je to právě Catherine, která jako první skutečně věří Blakeovým vidinám a nebojí se jej označit za proroka.

Duch bratra jej žene dál

S její podporou se kariéra rozervaného mládence pomalu, ale jistě rozjede tím správným směrem. Blake se stane originálním umělcem, který své schopnosti a vize promítá přímo do uměleckých děl. Navíc vynalezne novou metodu tisku svých sešitků s básněmi.

Ačkoli připouští, že je mimořádně nadaný, příčinu nehledá tak úplně u sebe. Často hovoří a píše o svém zesnulém bratrovi, respektive o jeho duchovi. Bratrův duch prý k Blakeovi často promlouvá a postupně mu odhaluje nová a nová tajemství umění.

Velikáni přicházejí

Záhadné vize ale přicházejí k Blakeovi už odmalička. Pamatuje si například, jak jej ještě jako malého chlapce navštívili andělé v čele s prorokem Ezechielem. Nějaká záhadná síla ho pak nutila vzít do ruky pero a skládat verše, malovat a psát.

Postupně jej v různých vizích navštívili taktéž velikáni jako Mojžíš, Homér, Vergilius, Dante Alighieri nebo John Milton. Všechny tyto významné osobnosti také k Blakeovi promlouvaly a inspirovaly jej.

Blake umírá v devětašedesáti letech, 12. srpna 1827, zrovna když pracuje na ilustracích pro Dantovu Božskou komedii.
Blake umírá v devětašedesáti letech, 12. srpna 1827, zrovna když pracuje na ilustracích pro Dantovu Božskou komedii.

Na stromech vidí anděly

Ještě než se vůbec naučí číst psát a počítat, Blake tvrdí, že smrt je jen jakýsi přechod z jedné místnosti do druhé. Dospělým říká, že na obloze vídává válečníky s meči a kopími a že na větvích obyčejných stromů vidí sedávat anděly se zářícími křídly.

Jednou dokonce prohlásí, že spatřil samotného Boha. Všechny tyto vize později Blake zvěční na papíře. Na něj přenese většinu vizí, které jej stihnou.

Mrazivá je zejména série jeho skic s portréty, jíž se říká Hlavy duchů, obavy vzbuzuje také malba Velký rudý drak.

Naučí se psát obráceně

Blake je přesvědčený o existenci paralelního světa, ve kterém je všechno úplně jinak, než jak se nám to jeví ve skutečném světě. Možná i proto se z vlastní vůle rozhodne naučit psát zprava doleva, unikat ze zjevné reality, která jej příliš nezajímala.

Umělec spíš často a rád uniká do sfér fantasy, postavami v jeho dílech se stávají Atlanťané, druidi a všichni ti, které potkává ve svých stavech alternativního vědomí.

Klidí se mu z cesty

Zuřivost a vztek, emoce, které zřejmě stály za tím, že Blake nedokončil akademii, se objevují vždy, když je někým vyrušován. Doslova záchvaty vzteku jej přepadnou zejména tehdy, když jej někdo „vzbudí“ z prožívání sfér druhého, paralelního světa.

Hlavním problémem ale je, že zasvěcených je málo a málokdo tak pozná, kdy se Blake plně nachází v realitě, a kdy „cestuje“. Jednou se dokonce stalo, že mladíka, jenž jej nevědomky vyrušil, dopálený Blake málem vyhodil z okna.

Ne, skutečně není příliš divu, že si okolí o Blakeovi vypráví všemožné historky, které mají jednoho společného jmenovatele – považují jej totiž za blázna.

Zrůda ho vyžene z domu

Umělec je přesvědčen, že svá díla může tvořit jen tehdy, když mu světlo z paralelního světa napoví, co má stvořit.

Umění vnímá skutečně jako něco transcendentního, přesahujícího malost člověka, který se nedokáže ponořit do své mysli a svou duši ponechává ve stavu pomyslného spánku. Ale to není Blakeův případ. Ten skrz svou duši proniká mnohem dál.

Blake si například vzpomíná, jak jednou ve svém domě spatřil šupinaté, skvrnité, hrůzně vypadající stvoření s lidským tělem, jež bylo zasypáno malými blechami. Stvůra sestupovala ze schodů, pomalu, přímo k němu.

Vyděšený tvůrce rychle vezme nohy na ramena a bezcílně uteče z doma. Později tento svůj děsivý zážitek ztvární v obrazu příznačně nazvaném Duch blechy. „Zeptal jsem se ho, jestli pro mě může namalovat to, co viděl.

On na to řekl – vidím ho přímo před tebou. Tak jsem mu dal papír a tužku a on začal kreslit portrét. Vypadalo to, jako by měl blechu přímo před sebou,“ vzpomíná na okolnosti vzniku díla astrolog a Blakeův přítel John Varley.

Smrt s velkou parádou

Nebyl by to William Blake, aby s jeho smrtí nebyla spojena další záhada. Blake umírá v devětašedesáti letech, 12. srpna 1827, zrovna když pracuje na ilustracích pro Dantovu Božskou komedii.

Lékaři, přivolaní k posmrtné posteli, nejsou schopni říct, co je příčinou velikánovy smrti. Uspokojující odpověď by možná nabídly síly z onoho paralelního světa, na který se však v danou chvíli nikdo nedokáže napojit. Tedy s výjimkou umírajícího Blakea.

Ten se ani během vlastní smrti nebojí toho, co právě nastává. Když vydechuje naposledy, před svými přáteli začne zpívat o všem, co zrovna vidí v nebi. Jeho duše se pomyslně přesouvá z jedné „místnosti“, do té druhé.

Po manželově odchodu spatří vdova Catherine Blakea ještě jednou. Prý se jí zjeví jeho duch, který jí předá několik důležitých rad a doporučení.

Mezi lidmi se pak traduje, že vždy, když má někdo zájem o nějaký obraz zesnulého manžela, Catherine se s ním musí o koupi nejdřív poradit.

Foto: Creative Commons - volná díla
Lokalita:
reklama
Související články
od 10.5.2024 237
Kalifornie rozhodně patří mezi oblíbené turistické oblasti v USA. Mnoho míst, kam ale návštěvníci jezdí, je podle indiánských i bělošských legend prokleto a lidé prý riskují, když se tam vypravují. ENIGMA vám přiblíží šest těch nejděsivějších lokalit, kde se dějí věci vymykající se lidskému chápání. [gallery ids="123839,123840,123841,123842,123843,123844,123845,123846,123847,123848,123849,12385
od 9.5.2024 1.3tis
Zámek Březolupy najdeme ve Zlínském kraji v okrese Uherské Hradiště. První zmínka o zdejší vsi pochází z padělané listiny z roku 1261, avšak existence vsi v té době je již zřejmě reálná. Část vsi daroval Smil ze Střílek vizovickému cisterciáckému klášteru. Další části vsi vlastnili drobní vladykové. Mezi lety 1362 a 1382 byl majitelem panství a velice pravděpodobně tedy i tvrze Vítek z Březolup. P
od 9.5.2024 1.7tis
Jedním z míst, které se pravidelně objevuje v žebříčcích nejtajemnějších a nejděsivějších míst světa, je čínské město démonů Moguicheng. Z dálky připomíná obří hrad, lidská ruka jej ale nevytvořila. Co se v nelítostných a odlehlých koutech pouště Gobi děje tak strašidelného?     Obrovské písečné duny, nemilosrdně spalující slunce přes den a mrazivě temné noci, které z člověka vy
od 8.5.2024 2.4tis
Jedním z nejzáhadnějších míst v Rusku má být mystické pohřebiště v horách severního Kavkazu, kterému je často přezdíváno Město mrtvých. V minulosti tu došlo k řadě tragédií a lidé žijící v jeho blízkosti tvrdí, že kdo do něj vstoupí, ten se nevrátí živý! Záhadami opředené Město mrtvých lze nalézt poblíž vesnice Dargavs v Severní Osetii na jihu
od 7.5.2024 2.5tis
Útoky údajného poltergeista na jihu Skotska v roce 2016 zaměstnávají policisty i církevní představitele. Obyvatelé rodinného domu se stali terčem neobvykle násilných projevů neviditelné entity a ani přivolaní strážnici nedokázali pomoci. Případ dokonce přirovnávají k jednomu z nejslavnějších poltergeistů v dějinách! Co se odehrává za zdmi zdánlivě nenápadného stavení? [gallery size="full" ids="
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
nejsemsama.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
O nočním dušení nemusíte vědět
panidomu.cz
O nočním dušení nemusíte vědět
Je to opravdu tak, že o výpadcích dýchání při chrápání nemusíte vůbec vědět. Jen se budíte nevyspalí a unavení. Tento jev se nazývá syndrom spánkové apnoe a je dost nebezpečný. Chrápete? Možná ano, ale ani to nevíte. Někdo se dokonce vlastním chrápáním vzbudí. A někomu o tom řekne partner. Chrápání je sice nepříjemné, hlavně pro
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
skutecnepribehy.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
nasehvezdy.cz
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
Není to poprvé, co čelí herečka Tereza Brodská (55) ze seriálu ZOO vážným zdravotním problémům, které ji zcela vyřadily z práce. Zdálo se, že z prodělaného zápalu plic už se dostala, ale křehké zdra
Zlato posledního inku nespasilo?
historyplus.cz
Zlato posledního inku nespasilo?
Na náměstí do Cajamarcy dorazí početné procesí, v jehož středu se blyští zlatá nosítka. „Zastavte,“ rozkáže incký vládce Atahualpa a přimhouří oči. Vtom se však městem rozlehnou výstřely z mušket. „Za svatého Jakuba!“ vykřikne Francisco Pizarro. Inkové se dají okamžitě na útěk a nechají svého krále napospas Španělům. Na čele velkého inky Huayna Capaca (†1527) se lesknou
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
21stoleti.cz
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. [
Měsíc lidem skutečně prospívá…
epochaplus.cz
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční
Měsíc: Ráj pro těžaře!
epochalnisvet.cz
Měsíc: Ráj pro těžaře!
Dlouhou dobu byl Měsíc pro lidstvo jen na míle vzdálenou stříbrnou koulí na obloze. Jenže pak Neil Armstrong 21. července 1969 udělá „malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“ a od té chvíle začne být tato jediná známá přirozená družice Země vcelku lákavou destinací.   K tomu, aby se na Měsíc přestěhoval člověk natrvalo,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
iluxus.cz
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
V srdci New Yorku, na proslulé Madison Avenue, rozšířil švýcarský hodinářský gigant IWC Schaffhausen svou přítomnost otevřením nového vlajkového obchodu. Nový butik, umístěný na prestižní adrese 64
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc